Коледа в българското село

1 коментар0/5

Покрай блясъка на модерната Коледа в големия град, мнозина са забравили онази, автентичната Коледа, която все още живее в българското село и която пази изконните традиции на празника. Да си припомним как се празнува Коледа в българското село.

Коледа в българското село
Коледа в българското село

На село всяко дърво може да бъде елха, стопанският двор се грижи за нуждите на трапезата, в подготовката равно участие взимат и младите, и старите, и жените, и мъжете, защото жителите се чувстват като едно голямо задружно семейство. Къщите ехтят от смях и песни, а улиците се превръщат в сцена за тържествени събития.

Всичко това се превръща в мотив за мнозина да посрещат Коледа именно на село, където празненството придобива един по-дълбок и автентичен български смисъл, който издига битовото над ежедневното, традиционното над модерното, културното богатство над материалната нищета. Така е от векове и така ще бъде.

Същинската подготовка за Коледа в българското село обикновено започва на Игнажден (20 декември), когато значение се отдава на първото посещение във всяка къща. На този ден младите мъже се събират, за да учат коледни песни и благословии, а жените старателно подготвят празничното си облекло, шетат из къщата и организират домочадието. 

В деня на Бъдни вечер (наричана на места Малка Коледа, Неядка, Кадена вечеря, Вечерня) всички приготовления са свързани със символиката на народното поверие за природно обновление, предизвикано от сливането на земния и небесния свят при разтваряне на небето в тази магична нощ.

Рано сутринта стопанинът или най-младият мъж в дома отсича Бъдника – внимателно подбран дънер от крушово, брястово или дъбово дърво. При огнището се извършва ритуалът „миросване“ - дървото се маже със светено масло, а в малка дупка са наливат масло, вино и тамян. Украсява се и елхата – много често с естествени елементи и задължителсно с помощта на цялото семейство.

Пеейки обредни песни, жените започват месенето на обредните хлябове. Брашното се пресява през три сита и се замесва с мълчана вода, донесена в бяло менче от мома или все още нераждала млада булка. През това време малките коледарчета в селото, разделени на групи, с преметнати през рамо шарени торбички и дрянови тояжки в ръце, тръгват от врата на врата, изричайки благословии и пеейки песни за берекет. Стопаните ги посрещат с колачета, сланина, сушени плодове, орехи и дребни монети, а над главите им ръсят сито с жито.  

Привечер се подрежда традиционната празнична трапеза, която се състои от нечетен брой постни ястия, сервирани върху слама, домашно тъкана покривка и в битови съдове. Казва се, че колкото по-богата е трапезата, толкова по-плодородна и честита ще е годината.  Под масата се нареждат предмети от селския труд – паничка с пясък, ремък от рало, пълна с жито ръкавица, кесия с монети.

В полунощ започва Коледуването. Облечени с празнично носии, с китни калпаци и с тояги в ръце, коледарите тръгват към всяка къща в селото, тръгвайки винаги от източна посока. Пеят обредни песни, тропат с тояги по пода (за да прогонят караконджулите) и пожелават здраве и благоденствие. Стопанинът ги кани около трапезата, черпи ги с вино и ракия, а после ги даряват с вит кравай, пари, месо, боб, брашно, вино и др.

Коледа в българското село

Коледа в българското село обикновено се чества 3 дни - един безкраен празник, изпълнен с много веселие и топлина. След нощта на Бъдни вечер се ходи на църква, на обяд се пече коледна жертва (обикновено прасе), а празненствата се пренасят на улиците, огласяни от песни, гайди, тъпани и звънци на животни.

Когато и да отидете, винаги ще сте добре дошли!


18. 12. 2012 г. / Цвети Тошева

1 коментарДобави коментар »

///

От ///18.12.2012, 22:36 ч.

Да се гътне прасето- незабравимо преживяване не само в българското село!:)

Виж всички коментари за "Коледа в българското село".

Още от "България"

„Провиралото” над с.Лиляч лекува безплодие

„Провиралото” над село Лиляч лекува безплодие

Можеш да се родиш наново, провирайки се под тесен процеп под огромна скала, наподобяваща формата на женски задни части в село край Кюстендил. Мегалитният комплекс край село Лиляч е древен тракийски енергиен център.

Клисура – земя на герои

Клисура – земя на герои

Клисура е малко старопланинско градче, населявано едва от 1800 жители. Но там витае духът на още хиляди. Защото Клисура е едно от най-героичните кътчета на България, бранило с кръвта и честта си името и свободата на родината си.

Нос Калиакра – красивият нос

Нос Калиакра – красивият нос

Любимо място на туристите заради екологичночистата си и неосквернена от човешка дейност територия, нос Калиакра е същинска културно – историческа съкровищница. Да се разходим до нос Калиакра - красивият нос на българското Черноморие.