На разходка до Деветашката пещера

0 коментара0/5

Дестинация:
Ловеч - България;

Ако още не сте избрали дестинация за съботно-неделната си разходка, ви предлагаме да отскочите до Деветашката пещера.

На разходка до Деветашката пещера

Деветашката пещера е една от най-големите пещери в България. Дълга е повече от 2км., а сводовете й са с височина 30-35 метра. Вижте какво трябва да знаете за Деветашката пещера, преди да я посетите.

За Деветашката пещера накратко

В Деветашката пещера са живели хора още пред 200 000 години. При разкопки археолози откриват останки от жилища и различни пособия от живота на хора от различни епохи. Деветашката пещера е едно от най-важните места в Европа за хибернация на прилепи. Тук живеят и много други защитени видове бозайници, птици и влечуги.

Тук беше снимана втората част от филма „Непобедимите“ с Брус Уилис, Джейсън Стейтъм, Долф Лундгрен и Силвестър Сталоун. Впоследствие се оказа, че снимките на филма са били незаконни. Еколози дори твърдят, че снимките  са станали причината за смъртта на стотици прилепи.

Пещера Проходна - поглед през Божиите очи >>>

5 уикенд идеи за разходка >>>

Как да стигнем до Деветашката пещера?

На разходка до Деветашката пещераДеветашката пещера се намира на около 15 км. от Ловеч. За да стигнете до нея трябва да шофирате по пътя Ловеч-Левски. Оглеждайте се за табела, защото трябва да се отклоните по малка пресечка. В края на пресечката има малка затревена площ, на която можете да паркирате. След това трябва да повървите 10-20 минути по отъпкана пътека и ще стигнете до Деветашката пещера.

Колко струва да посетим Деветашката пещера? 

Парите, които трябва да дадете, за да посетите Деветашката пещера са символични. Входът за 1 човек е 2 лв. Ако сте в група над 15 души, входът ще ви струва 1 лв. За групи над 15 души от ученици и студенти е 0.50 лв.

Shell Grotto - пещера, облицована с миди >>>

Къде да отседнем?

Ако пътувате от София Деветашката пещера е подходяща за еднодневна екскурзия. В рамките на деня без проблем можете да идете, да разгледате и да се върнете. Ако пътувате от друг град, препоръчваме ви да отседнете в Ловеч, където има хотели за всеки вкус и джоб.

5 идеи за разходка край София >>>

Любопитни факти за Деветашката пещера

  • От 1-ви юни до 31-ви юли не можете да посещавате Деветашката пещера. Това е размножителният период на прилепите
  • В миналото Деветашката пещера е била склад за зреене на млечни продукти
  • По време на социализма Деветашката пещера е била секретен военен обект
  • Деветашката пещера е в списъка на 100-те Национални туристически обекти
  • Деветашката пещера е позната и под името Маарата (най-вече сред местните жители)
  • Ако сте в района, не пропускайте да посетите намиращите се наблизо Крушунски водопади.

01.08.2014/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "На разходка до Деветашката пещера".

Още от "България"

Почивка на море

Почивка на море

Със затоплянето на времето, все по-натрапчиво започва да се загнездва мисълта за почивка на море. Ако искаме да хванем по-добри оферти, то сега е времето да резервираме.

Никополис Ад Иструм – Българският Рим

Никополис Ад Иструм – Българският Рим

Някогашното могъщество на Никополис Ад Иструм днес е някак позабравено и дори непознато. Наричан „Българският Рим“, Никополис Ад Иструм сякаш лежи в сянката на хълма Царевец и само древните камъни напомнят за съществуването му.

5 каменни забележителности в Родопите

4 скални забележителности в Родопите

Родопите е една от български планини, където може би има най-много забележителности. Планината крие в себе си природни феномени като Каменната сватба и Каменните гъби, Слона и наскоро откритата 30-метрова вкаменена змия.