Село Орешак – изкуство и религия ръка за ръка

7 коментара0/5

Село Орешак е орисано да закриля националния дух още със самото си възникване. Село Орешак олицетворява любовта към занаята и вярата в Бога. В село Орешак религия и култура си подават ръка, за да съхранят вярата на Човек в едни по-възвишени идеали.

Село Орешак – изкуство и религия ръка за ръка 
Село Орешак е от онези балкански кътчета, в които съзнанието ви сякаш полита извън границите на реалното. Съхранено от времето, закриляно от природата, обгрижвано от държавата, село Орешак е символ на чистата и неподправена човешка любов към изкуството и духовните ценности. Почивката тук е ознаменувана с много мистичност, с много цветни емоции и с много спосмени.

Малцина знаят, че именно село Орешак е родното място на Негово Светейшество Максим – Патриарх български и митрополит Софийски. Още едно свидетелство за силната духовност, която мястото излъчва. Близостта на Троянския манастир, ролята му в събитията от родната ни история и усилията, положени за запазването му до днес, са достатъчни да ви накарат да посетите село Орешак. А ако се съобразите с времето на тържествата, празниците и изложенията, организирани ежегодно от местните, ще доставите удоволствие на всичките си сетива.

Село Орешак е тайното оръжие на Троянския Балкан – ако досега не сте успели да се впечатлите достатъчно от красотата на природата в този край на България, то този път вероятно ще се предадете.  

Разположение
Село Орешак – изкуство и религия ръка за ръка

Село Орешак се намира в полите на Троянския Балкан в Северна България и се разстила по двата бряга на река Черни Осъм. Отстои на 8 км източно от общинския център Троян , на 28 км от областния център Ловеч, на 20 км от обаятелното старопланинско градче Априлци и на 120 км от столицата София.

Китните прохладни гори и мекият климат на Балкана правят село Орешак атрактивна дестинация през цялата година. В околностите има безброй места за излети и разходки, а билкарите могат да се натъкнат на редки и изключително лековити екземпляри. Само на  няколко стотин метра от село Орешак се намират третият по големина манастир в България (след Рилския манастир и Бачковския манастир) и Панаирната палата, в която ежегодно се провежда Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата.

История


Най-ранните писмени сведения за село Орешак (с турско име Кузлук) са от османските регистри през 1631 г., според които първоначално там са съжителствали 13 домакинства. Първата създадена махала е „Баба Стана“ (на името на една смела българка, преселила се от Троян, за да защити семейството си от поругателствата на турците).

Първоначално село Орешак било наричано на името на минаващата през местността река Черни Осъм, а малко по-късно, когато идват повече преселници и мястото се превръща в естествен център, то заимства името на областта, с което е известно и до днес – Орешак. Благоприятното географско положение и защитата на Стара планина за кратко време превръщат няколкото колиби в оживена тъеритория, която си извоюва статута на село.
Село Орешак – изкуство и религия ръка за ръка

Днес село Орешак е известно най-вече с изящните си медни съдове, уникалната керамика, накитите, гиздавите плетива и бродерии, дело на майстори от цялата страна. Занаятчийството по тези земи е познато и проспериращо още от втората половина на XVIII век, когато местните творци се събирали край стените на Троянския манастир, за да покажат произведенията си.

Забележителности

Безспорно най-значимата културно-историческа забележителност на село Орешак е Троянският манастир. Макар и извън пределите на селото, най-големият манастир в Северна България е основен притегателен център за посетителите на този край. Зад стените му се съхранява чудодейната икона „Света Богородица Троеручица”, пред която през цялата година се стичат вярващи с надеждата да открият спасение за своята болка.

Още с построяването му през XVI в. (макар много извори да твърдят, че е възникнал около два века по-рано), Троянският манастир става стожер на религиозното, национално и културно самосъзнание на българина. Той бил локално средище за духовна просвета и грамотност, книжовен център на родната култура. През 1785 г. пък игумен за цели 32 години е самият автор на „История славянобългърска” Паисий Хилендарски, който също дава своя незаменим приноs в разрастването и развитието на Троянския манастир.
Село Орешак – изкуство и религия ръка за ръка

През Възраждането светата обител на Троянския манастир е приютявала някои от най-бележитите български революционери. Тук Апостолът на Свободата Васил Левски е формирал революционен комитет, в който са участвали всички монаси, а при избухването на Априлското въстание в манастира е бил разкрит команден пункт на войводите Панайот Волов, Георги Икономов и Тома Хитров.

Главната църква на Троянския манастир  - „Успение Пресветая Богородици”, е забележителен паметник на българската църковна архитектура. Тя ще ви завладее с дърворезбите и уникалните стенописи, дело на легендарния Захари Зограф, както и с изящната изработка на резбованите иконостаси, сътворени от умелите ръце на майсторите. Църквата е преустройвана няколко пъти. В началото е била по-скоро параклис, който през 1780 г. е наново изграден от камъни, а през 1835 г. само за 6 месеца е издигнат (със събрани от дарения средства) в днешния си вид.  

В Троянския манастир можете да разгледате още богатата музейна сбирка от произведения на изкуството, които са образец на художествените ценности от онова време. А ако искате да се слеете напълно с божественото начало, можете да останете да пренощувате в обновеното крило за гости. През лятото то е истински магнит за чужденците, които се радват на лукс и удобства. В стаите на Троянския манастир няма нарове, а модерна мебелировка, алуминиева дограма и дори безжичен интернет.  

На 2 км от Троянския манастир, сгушен сред ароматните гори на Балкана, се крие скитът (малък самотен манастир) „Св. Никола”. Основан през 1795 г. от игумен Паисий, той е служел за убежище на монасите от Троянския манастир при разбойнически нападения. Тук също ще видите великолепните следи на майсторите, ще разберете подробностите за килийното училище от началото на XIX в. и ако желаете, ще оставите посланието си в тетрадката за впечатления.
Село Орешак – изкуство и религия ръка за ръка

И ако вече сте се наситили на религиозните символи по тези места, но сте жадни за още изкуство, то е време да посетите Палатата на художествените занаяти и изкуствата. Тук всяка година, от февруари до края на май, се организира Национален панаир на народните художествени занаяти. От 1881 г. до днес участие в панаира взимат и майстори от различни крайща на света, нетърпеливи да ви запознаят със своето изкуство. В прекрасен зелен парк с десет изложбени зали ще можете да дегустирате сушени плодове, сладка, ликьори от различни плодове и ракия, да видите как се правят глинени съдове и се тъкат килими. И да си купите уникален сувенир, който да ви напомня за прекрсното село Орешак.
 
01. 06. 2010 / Цвети Тошева

7 коментарaДобави коментар »

Penmar

От Penmar27.08.2010, 13:43 ч.

Доста отдавна, още като дете, всяка година ходехме семейно там.С това място са свързани едни от най-хубавите ми детски спомени.Чист въздух, природа, прекрасни поляни, чудесна атмосфера в манастира.Близо се намираше и...

Виж всички коментари за "Село Орешак – изкуство и религия ръка за ръка".

Още от "България"

Перперикон – една антична приказка

Перперикон – една антична приказка

Ако ви е интересно какво се е случвало по нашите земи преди осем хилядолетия, то Перперикон може да ви даде отговора.

Почивка на море

Почивка на море

Със затоплянето на времето, все по-натрапчиво започва да се загнездва мисълта за почивка на море. Ако искаме да хванем по-добри оферти, то сега е времето да резервираме.

5 идеи за разходка край София

5 идеи за разходка край София

Насладете се на последните слънчеви и топли дни в годината. Дори да нямате останали дни за почивка, направете си еднодневна екскурзия. Предлагаме ви 5 места край София, идеални за еднодневна разходка.