Смолянските езера – водното царство на Родопите

3 коментара5/5

Смолянските езера са още една от тайните на Родопите – примамливи, прохладни,  наситени с дива природа и лечебен въздух. Екскурзията до Смолянските езера ще ви превърне в откриватели на пищно водно царство насред скалистото планинско сърце.

Смолянските езера - водното царство на Родопите 
Смолянските езера са подходящи за всякакъв вид туризъм – планински туризъм , няколкодневен преход с преспиване, уикенд - екскурзия или просто кратък пикник в топъл слънчев ден. Екопътеките, маркировката и указателните табели са така добре регулирани, че няма да успеете да се объркате. И колкото по-нависоко се изкачвате, толкова по-осезаемо ще ви обгръща дивата планинска атмосфера на Смолянските езера.

Съвсем естествено, като атрактивна туристическа дестинация, районът на Смолянските езера е засегнат от строителството и експлоатацията на земите. От няколко години насам територията около езерата се купува като частна собственост от заможни и популярни българи, които поставят заграждения и строят палати. Въпреки това, Смолянските езера не са загубили чара си и през лятото се превръщат в жадувано прохладно кътче за отдих. А от там, пътят до другите популярни природни атракции в този дял на планината, е кратък. Не е ли това един страхотен повод да посетите водното царство на Родопите?!  

Разположение

Смолянските езера се намират в Буковата планина в Средните Родопи, по левия склон на река Черна в подножието на връх Снежанка. Те попадат в територията на смолянското землище и оформят квартал Езерово (откъдето е получил и името си) в града.

8-те Смолянски езера са разположени последователно между град Смолян и Орфеевите скали (скално образувание, от което според легендата митичният певец омайвал с песните си животните и птиците), като първото от тях е на около 1200 м. надморска височина.  

Природата на Смолянските езера

Смолянските езера са заобиколени от ароматни и пищни смърчови гори, любопитни природни забележителности (като пещера „Ухловицата“ в местността „Сините вирове“, скални форми Момата и Невястата, резерват „Сосковчето“ и живописните водни каскади, съпътстващи екопътека „Каньонът на водопада“), множество маршрутни пътеки и атрактивни почивни бази.

Красивата и непокътната природа в района на Смолянските езера е дом за богато разнообразие от популярни и редки представители на растителния и животинския свят. Тук можете да видите вековни букови дървета, както и обозначените с табели „Трон на Евридика“ (няколко дървета, съединили се в основата си под формата на трон) и „Лирата на Орфей“ (дърво, чийто дънер се разделя на три и наподобява лира).

Особено атрактивна е екопътеката „Трите Смолянски езера“, свързваща трите най-високи водоема – Тревистото, Бистрото и Мътното езеро. Табела ще ви ориентира за посоката, в която да се отклоните от главния път и да стигнете до въжения лифт, свързващ хижа „Смолянски езера“ с връх „Снежанка“. Кристалночистият и ароматен въздух ще ви упои, студената планинска вода ще ви разхлади, а килимът от борови игличка ще се стеле подканващо под краката ви, примамвайки ви да вървите напред.

Образуване на Смолянските езера

Смолянските езера са от типа свлачищни езера. Те са се образували върху обширна свлачищна територия на около 10 км от самия град Смолян, в резултат от взаимодействието на различните видове скали (вулканични и водоупорни седиментни).
Смолянските езера - водното царство на Родопите

По-голямата част от някогашните 20 езера са пресъхнали или са се превърнали в блата, чиито очертания вече трудно могат да се определят. Затова днес под името Смолянски езера са известни само 8 – седем естествени каскадни езера (Милушев гьол, Силажа, Османов гьол, Лагера, Тревно, Бистрото и Мътното езеро) и едно, превърнато в микроязовир (Керянов гьол). Най-общо могат да бъдат обединени в две групи – едната, обхващаща езерата Керянов гьол, Милушев гьол, Силажа, Османов гьол и Лагера, и другата – Тревистото, Бистрото и Мътното езеро.

Кои са Смолянските езера

Първото от Смолянските езера, разположено в края на Смолян, в ляво от пътя за Пампорово и Пловдив в посока връх Перелик, е Керянов гьол, наричан още Платеното езеро. В единия си край то е изкуствено преградено и се използва предимно от рибари и къмпингуващи. На около 50 м. над него се намира второто езеро - Милушевият гьол. Тъй като попада в пределите на археологическата местност Могилата, можете да се отклоните от разходката си, за да посетите открития тук ранно християнски манастирски комплекс от V-VI в. Освен древните руини, за които се предполага, че са строени на два етапа, през ХХ в. е изграден и параклис - „Св. Петка”.

Третото от Смолянските езера, разположено точно на пътя за Девин, е Силажа. За да стигнете до него, трябва да изкачите стръмната маркирана планинска пътека, набраздена със завои. Силажа ви очаква в подножието на южните склонове на връх Снежанка, а най-ясно очертаните скални образувания, които ще се разкрият пред погледа ви, са Башкирев камък и Орфеевите скали. Част от езерото е заета от малко островче с буйна тръстика, а околностите му (както и при другите две езера) са подходящи за къмпинг и риболов (както ще се убедите сами по туристическия поток).

Следващите по ред от Смолянските езера са Османовия гьол и Лагера. Тук обаче може да останете учудени. Голяма част от земите около езерата вече са частна собственост, бреговете са застроени с имоти и апартаментни комплекси, сред които много малко се отдават с туристическа цел. В случай, че посетитете точно тази част от маршрута в по-пълноводен сезон, около Османовия гьол ще забележите още 2 – 3 малки езерца. През лятото обаче те пресъхват.
Смолянските езера - водното царство на Родопите

Остава да видите и първенците сред Смолянските езера.
За целта трябва да се отклоните от досегашния си път, следвайки указанията за хижа „Смолянски езера“, въжения лифт и екопътека „Трите смолянски езера“. Броени метри след това, сгушени в самото подножие на връх Снежанка, защитени от Орфеевите скали, ви очакват Тревистото, Бистрото и Мътното езеро. Първо пред погледа ви „ще позеленее“ Тревистото езеро. И вероятно няма да се чудите дълго откъде идва наименованието му. Около 1/3 от площта му е заета от дебел торфен пласт, върху който расте буйна зеленина. Тук, на просторна поляна в близост до брега, е построен параклисът „Св. Дух“, който обикновено работи през почивните дни, за да запалите свещ. През юли, когато традиционно се устройва църковен събор, той е доста посещавано място, където се правят  курбани за здраве.

Параклисът е обграден със смърчова горичка, на входа на която ви очаква малка каменна чешма с леденостудена планинска вода. Зад нея е пътеката, водеща към най-високо разположеното (на около 1600 м. надморска височина) и най-дълбокото (около 4,5 м.) от всички Смолянски езера – Мътното езеро. Преди това обаче се отклонете няколко метра встрани, за да се полюбувате на най-краисивото и най-обширно езеро – Бистрото. То е свързано с Тревистото езеро чрез речен ръкав, а прозрачните му води, дълбоки само метър, се оглеждат величествени смърчове и големи канари. Възможно е обаче от летните жеги да пресъхне. От тук, ако решите да се подслоните, можете да се отклоните по пътя, водещ към хижа „Студенец“ (обозначен с изкуствен насип в единия край на езерото).

При всички случаи ще трябва да завършите екскурзията си при Мътното езеро, разположено 200 метра по-нагоре по пътеката между двете езера. Водите му са толкова мътни, на места дори черни, че с право носи това наименование. По пътя си към него ще минете покрай двете забележителни с формата си дървета („Трон на Евридика“ и „Лирата на Орфей“), покрай няколко оградени мравуняка и покрай множество кътчета за пикник и почивка (включително и една беседка). А когато стигнете целта си, можете да си отдъхнете с облекчение и наслада.  

Смолянските езера VS Смолянските водопади
Смолянските езера - водното царство на Родопите

Колкото и вълнуващ да е походът до Смолянските езера, още по-омаяни ще останете от красотата на Смолянските водопади. За да стигнете до тях, трябва да тръгнете по екопътека „Каньонът на водопадите“, започваща от местността Арнаутското по пътя между Смолянските езера и село Стойките. Ще се движите от двете страни на Еленската река, закриляни от скалните блокове на Редените камъни, ще преминавате по атрактивни дървени мостчета и ще стигнете до Вековния бук (с диаметър над 4,2 м.).

Ще се запознаете с обитателите на резерват „Сосковчето“, които невинно ще припкат около вас и накрая ще се удивите от красотата на водопадите – общо 46. Сред тях най-големи и популярни са Ропката,  Казаните, Сърцето, Орфей (най-високият - над 68 м.) и Евридика. Когато се озовете на върха (водопадите са терасовидно разположени), ще се намирате на около 1700 м. надморска височина и ще обхващате с погледа си приказна панорамна гледка към този дял на планината.

Посетете водното царство на Родопите и открийте неговите тайнства.
 
10. 08. 2010 / Цвети Тошева

3 коментарaДобави коментар »

Nina

От Nina12.08.2010, 07:44 ч.

Най-божественото място е град Смолян!!!Никои които не е посетил този град не трябва и да си помисля да излиза в чужбина по някакви си измислени екскурзии в Бг е най-красиво!!!!!!!!

Виж всички коментари за "Смолянските езера – водното царство на Родопите".

Още от "България"

Дряново – град на столетници

Дряново – град на столетници

Дряново е много повече от типично балканско градче. Дряново е една симбиоза от култура, духовност и многовековна история, която можете да усетите във всяка една къща и у всеки един жител, които ще срещнете там.

Етъра – светът на занаятите

Етъра – светът на занаятите

Етъра пленява и очарова. Етъра впечатлява и вдъхновява. Етъра пренася миналата действителност в реалното време и оставя наследство за бъдещето. Етъра е автентичната занаятчийница на България – уникална, неподправена и одухотворена.

Село Добърско – непознатото светилище

Село Добърско – непознатото светилище

Добърско е малко известен, но много атрактивен планински бисер в короната на Рила планина. Неизвестен за предпочитащите снобския лукс на първенеца Банско и атрактивен за всички останали. Село Добърско е непознатото светилище на вярата в доброто.