8 декември - студентският празник

25 коментара0/5

Остана съвсем малко до 8 декември. Ако има още студенти, които не са решили как да отпразнуват този невероятен момент, сега му е времето! Идва 8 декември, все пак...


8 декември - студентският празникНе сте ли се чудили, кои са събитията довели 8 декември да се спряга като празник на българския студент?
Най-важните, запомнени от историята са тези две дати:

 

  • 8 декември 1888 г. - Народното събрание на България приема закон за Висшето образование и учредяването на университет в София.
  • 8 декември 1903 г. - В България за първи път денят е честван като празник на Софийския университет и като студентски празник.

Честването на деня започва през 1903 г. по повод на 15-годишния юбилей на Софийския университет, датата става празник на всички студенти в България. Решението за празника е взето от Академичния съвет на университета на 30 ноември 1902 г.

И както всичко хубаво, то си има своя край, за щастие нашенският студент не е съвсем ощетен: празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студента.

20 години след това: През 1962 г. празникът на университета на 8 декември е възстановен. На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.

 

 

Това е денят, в който Българската православна църква по стар стил е отбелязвала паметта на свети Климент Охридски (25 ноември нов стил), считан за един от покровителите на българското висше образование.

Къде е купона?

8 декември - студентският празникВ България

Около 150 лв може да се измисли страхотен купон някъде в България и то в съвсем приятно местенце плюс празнична вечеря и басейн.

Повечето оферти са за две нощувки, а за някои дори е осигурен транспорт до конкретното място. Но пътуването с влак или автобус с колегите също е част от колорита на 8 декември.

Тази година Велико Търново е най-търсен за празнуване. Но класиката като Банско и Мелник все още държат силни позиции. Все още има свободни места в хотелите или къщите за гости в околните села. Друг възможен вариант, сравнително евтин е хижата.

Лошото е, че може да се окаже много негостоприемно място. Един от най-популярните варианти особено за студентите в София си остават дискотеките.

Извод: Няма значение транспорта, важно е да си с колегите!

Извън България
Това е по-скъпият вариант на празнуване. Може да решите и цяла седмица да се забавлявате. Ако е първи или последен празник, няма как да не се поблазните от идеята да сте с колегите цели седем дни. Въпреки че миналите един 8 декември, с все още непознатите колеги могат бързо да се съгласят, че за начало на студентския живот не е добра идея да си толкова дълго време с непознати. И ще се окажат прави, но пък ако вече имате солиден опит – 3годишен зад гърба си, то тогава няма причина която да ви спира. За около 300 лв и нагоре може да се отбиете до близките страни с включена храна. Най-желани са Охрид и Солун.

Вместо епилог.
Няколко съвета за 8 декември, които може да са ви от полза:
1.Ако пушите си вземете, повече от една кутия цигари не се знае кога ще свършат, а през зимата и то в друг град трудно ще откриете денонощен магазин.
2.Не прекалявайте с багажа, надали пресата за коса и сешоара ще са ви от кой знае каква полза за два дни, да не говорим за официалната рокля.
3.Проверете къде отивате. Не се доверявайте на колегиалната отговорност, както знаем, тя не винаги е на нужното ниво.
4.Опитайте се да си вземете повече пари, не се знае какво може да се случи.
5.Най-важното не прекалявайте с алкохола. Подпийването е едно, повръщането е съвсем друго.
6.Това е правилото  закон: споделяй с колегите! Ако има две бутилки, раздели ги между всички.
7.Най-златното правило. Не говорете за лекции, изпити, колоквиуми и подобни.
8.Празнувайте!!!

* 1939 - Девет студенти от университета на Прага и по точно лидера на протеста Ян Оплетал, са убити от нацистките окупатори; събитието става повод за обявяването на деня за Международен ден на студентите и първото му честване през 1941 г. в Лондон.

25.11.2008/Блага Димитрова

 

25 коментарaДобави коментар »

Филолог

От Филолог01.03.2009, 22:38 ч.

Това последното се отнасяше до теб!

Виж всички коментари за "8 декември - студентският празник".

Още от "България"

Разходка из красивия парк "Врана"

Разходка из красивия парк "Врана"

Много хора посетиха парка "Врана", който в събота за първи път отвори вратите си за посетители.

Приморско – гласът на траките

Приморско – гласът на траките

Всички познавате Приморско като черноморски курорт, подходящ за активна почивка през летните месеци. Но знаете ли, че почти от всяко негово кътче „прошепва“ гласът на траките а природата му „припява“ със своите красоти?!

Почивка в Равда – разумният избор

Почивка в Равда – разумният избор

Да изберете Равда за годишната си почивка е разумен избор. Там е евтино, спокойно и гостоприемно. В същото време сте на една ръка разстояние от характерните за Черноморието глъчка, лукс и атрактивност. Изпратете лятото с почивка в Равда!