8 декември - студентският празник

25 коментара0/5

Остана съвсем малко до 8 декември. Ако има още студенти, които не са решили как да отпразнуват този невероятен момент, сега му е времето! Идва 8 декември, все пак...


8 декември - студентският празникНе сте ли се чудили, кои са събитията довели 8 декември да се спряга като празник на българския студент?
Най-важните, запомнени от историята са тези две дати:

 

  • 8 декември 1888 г. - Народното събрание на България приема закон за Висшето образование и учредяването на университет в София.
  • 8 декември 1903 г. - В България за първи път денят е честван като празник на Софийския университет и като студентски празник.

Честването на деня започва през 1903 г. по повод на 15-годишния юбилей на Софийския университет, датата става празник на всички студенти в България. Решението за празника е взето от Академичния съвет на университета на 30 ноември 1902 г.

И както всичко хубаво, то си има своя край, за щастие нашенският студент не е съвсем ощетен: празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студента.

20 години след това: През 1962 г. празникът на университета на 8 декември е възстановен. На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.

 

 

Това е денят, в който Българската православна църква по стар стил е отбелязвала паметта на свети Климент Охридски (25 ноември нов стил), считан за един от покровителите на българското висше образование.

Къде е купона?

8 декември - студентският празникВ България

Около 150 лв може да се измисли страхотен купон някъде в България и то в съвсем приятно местенце плюс празнична вечеря и басейн.

Повечето оферти са за две нощувки, а за някои дори е осигурен транспорт до конкретното място. Но пътуването с влак или автобус с колегите също е част от колорита на 8 декември.

Тази година Велико Търново е най-търсен за празнуване. Но класиката като Банско и Мелник все още държат силни позиции. Все още има свободни места в хотелите или къщите за гости в околните села. Друг възможен вариант, сравнително евтин е хижата.

Лошото е, че може да се окаже много негостоприемно място. Един от най-популярните варианти особено за студентите в София си остават дискотеките.

Извод: Няма значение транспорта, важно е да си с колегите!

Извън България
Това е по-скъпият вариант на празнуване. Може да решите и цяла седмица да се забавлявате. Ако е първи или последен празник, няма как да не се поблазните от идеята да сте с колегите цели седем дни. Въпреки че миналите един 8 декември, с все още непознатите колеги могат бързо да се съгласят, че за начало на студентския живот не е добра идея да си толкова дълго време с непознати. И ще се окажат прави, но пък ако вече имате солиден опит – 3годишен зад гърба си, то тогава няма причина която да ви спира. За около 300 лв и нагоре може да се отбиете до близките страни с включена храна. Най-желани са Охрид и Солун.

Вместо епилог.
Няколко съвета за 8 декември, които може да са ви от полза:
1.Ако пушите си вземете, повече от една кутия цигари не се знае кога ще свършат, а през зимата и то в друг град трудно ще откриете денонощен магазин.
2.Не прекалявайте с багажа, надали пресата за коса и сешоара ще са ви от кой знае каква полза за два дни, да не говорим за официалната рокля.
3.Проверете къде отивате. Не се доверявайте на колегиалната отговорност, както знаем, тя не винаги е на нужното ниво.
4.Опитайте се да си вземете повече пари, не се знае какво може да се случи.
5.Най-важното не прекалявайте с алкохола. Подпийването е едно, повръщането е съвсем друго.
6.Това е правилото  закон: споделяй с колегите! Ако има две бутилки, раздели ги между всички.
7.Най-златното правило. Не говорете за лекции, изпити, колоквиуми и подобни.
8.Празнувайте!!!

* 1939 - Девет студенти от университета на Прага и по точно лидера на протеста Ян Оплетал, са убити от нацистките окупатори; събитието става повод за обявяването на деня за Международен ден на студентите и първото му честване през 1941 г. в Лондон.

25.11.2008/Блага Димитрова

 

25 коментарaДобави коментар »

Филолог

От Филолог01.03.2009, 22:38 ч.

Това последното се отнасяше до теб!

Виж всички коментари за "8 декември - студентският празник".

Още от "България"

„Одесос” - дух и традиция

„Одесос” - дух и традиция

Варна има много лица, но това, с което е любима на мнозина са тихите преки, свързани в уютна паяжина около известното ларго. Тези улички, обкантени със стари дървета,  носят смиреното спокойствие на десетки векове история.

Ферма за пауни – една необичайна атракция

Ферма за пауни – една необичайна атракция

Ако смятате, че пауни се развъждат само в зоопарка и в екзотичните държави, грешите! В покрайнините на Бургас ви очаква единствената по рода си в Европа ферма за пауни–необичайна атракция с райска атмосфера. Каним ви на една вълнуваща разходка!

Боянската църква – средновековен шедьовър

Боянската църква – средновековен шедьовър

За Боянската църква се носят легенди, а стенописите й са известни в цял свят. Тя е една от най-старите и изцяло съхранени религиозни старини у нас, а благодарение на историческата си, художествена и архитектурна значимост попада сред 9-те родни обекта в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Да отдадем дължимото внимание на този средновековен шедьовър!