Село Долен – гласът на миналото

0 коментара0/5

Село Долен е от онези магнетични кътчета, които сами разказват своята история. То има статут на културен резерват, който макар и оставен на произвола на времето, все още излъчва пленяващия чар на Възраждането. Каним ви на разходка до село Долен, където гласът на миналото не спира да звучи.

Село Долен – гласът на миналото
Село Долен – гласът на миналото

Село Долен се намира на около 200 км от София и на около 130 км от областния град Благоевград, по пътя от Гоце Делчев за язовир Доспат. То се е сгушило в най-ниската част на местността Сатовча в Родопите, на границата с Пиринска Македония и е наследник на древни тракийски селища, чиито останки и днес можете да видите в покрайнините.

Закътаното му местоположение, от което идва и името Долен, го е опазило от турските набези  векове наред и е позволило да съществува като едно от най-развитите села от градски тип. Мнозина го сравняват с Ковачевица и Лещен, но когато тръгнат измежду сградите и се вгледат в детайлите им, ще открият индивидуалното очарование на всяка от тях.

Днес Долен се състои от стара и нова част, но навсякъде е запазена автентичната възрожденска линия, представена от 70-те къщи, обособени като културен исторически резерват през 1977 г. Тук живеели едни от най - добрите майстори на каменната зидария и дюгерството, което обяснява изяществото на строителството и уникалния облик на всяка от постройките.

Те са асамблирани като самостоятелни завършени единици, с типична еркерна конструкция на горните етажи, малки, симетрично разположени прозорци, резбовани тавани и модерно вътрешно устройство (включително вътрешни тоалетни и бани с канализация, вкопана под калдъръмените улици). Дебели дървени греди изграждат скелета на масивната конструкция, а каменен покрив й придава тежест и автентичност.  

Между тях уютно се вият тесните улички, някои павирани, но повечето обикновени пътеки, които следват естествения релеф на местността и  водят към височините на хълма, където са построени съвременните къщи. Тук живеят всичките 500 жители на селото, със смесено вероизповедание – християни и мюсюлмани.

Храмът в Долен – „Свети Николай Чудотворец“ е една от най-прочутите забележителности в целия регион, защото се говори, че има чудотворни свойства. Строежът му е завършен през 1837 г., а камбанарията е достроена 100 години по-късно. Към него има и килийно училище.

Село Долен – гласът на миналото

Извършвани са няколко реставрационни дейности със средства от благодарни за чутите им молби миряни. Камбаните са изливани многократно докато произведат идеалния звън, който и до днес се чува в радиус от 8 км. А вътрешността е украсена от изключително ярки и живописни стенописи и изящни дърворезби, дело на прочути зографски майстори. Изрисуван е дори таванът, което е рядко явление за църквите от онова време.

Храмът в Долен прави чудеса
Храмът в Долен прави чудеса (видео)

Сред другите интересни забележителности са кръстовище „Кавалите”, „Николовската чешма”, чаршийската уличка, джамията и площада, където и днес местните не пропускат да се съберат, за да обсъдят нещата от живота.

Ако искате да се върнете по-назад във времето, когато територията на днешното село е била пресечна точка на важни търговски пътища, тръгнете към източния край на Долен, къдетов местността Банян са съхранени останките от римо-тракийския път, свързвал Драма с Тримонциум, както и Римският мост.Потърсете и археологическите разкопки, открили множетсво антични и късноантични следи от устроен начин на живот.

Село Долен – гласът на миналото

Не пропускайте да отворите всичките си сетива за мелодичната песен на природата, съчетаваща рециталите на птичките, ромона на множетсвото реки в околността и шумоленето  на прохладните вековни гори. Времето в село Долен е спряло, така че няма да ви е никак трудно да чуете гласа на миналото. Просто се вслушайте в тишината.

 

10. 09. 2013 г. / Цвети Тошева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Село Долен – гласът на миналото".

Още от "България"

Копривщица – полъх от  Българското възраждане

Копривщица – полъх от Българското възраждане

Когато чуя Копривщица в съзнанието ми изниква високите къщи и калдъръмените улички на Възраждането. Това е град запазил, най-хубавото от нашето, от българското.

5 уикенд идеи за разходка през март

5 уикенд идеи за разходка през март

Първият пролетен месец тече с пълна сила, а хубавото време вече е тук. Време е за екскурзии. Затова решихме да ви предложим 5 идеи за разходка през март, на които трудно ще устоите.

По стъпките на будителитe

По стъпките на будителитe

Всяка година на 1-ви ноември честваме Деня на народните будители. Но кои са будителите и колко хора знаят откъде са тръгнали те към великите си дела? Предлагам ви една патриотична разходка назад по-стъпките на будителите до родните им места.