Село Долен – гласът на миналото

0 коментара0/5

Село Долен е от онези магнетични кътчета, които сами разказват своята история. То има статут на културен резерват, който макар и оставен на произвола на времето, все още излъчва пленяващия чар на Възраждането. Каним ви на разходка до село Долен, където гласът на миналото не спира да звучи.

Село Долен – гласът на миналото
Село Долен – гласът на миналото

Село Долен се намира на около 200 км от София и на около 130 км от областния град Благоевград, по пътя от Гоце Делчев за язовир Доспат. То се е сгушило в най-ниската част на местността Сатовча в Родопите, на границата с Пиринска Македония и е наследник на древни тракийски селища, чиито останки и днес можете да видите в покрайнините.

Закътаното му местоположение, от което идва и името Долен, го е опазило от турските набези  векове наред и е позволило да съществува като едно от най-развитите села от градски тип. Мнозина го сравняват с Ковачевица и Лещен, но когато тръгнат измежду сградите и се вгледат в детайлите им, ще открият индивидуалното очарование на всяка от тях.

Днес Долен се състои от стара и нова част, но навсякъде е запазена автентичната възрожденска линия, представена от 70-те къщи, обособени като културен исторически резерват през 1977 г. Тук живеели едни от най - добрите майстори на каменната зидария и дюгерството, което обяснява изяществото на строителството и уникалния облик на всяка от постройките.

Те са асамблирани като самостоятелни завършени единици, с типична еркерна конструкция на горните етажи, малки, симетрично разположени прозорци, резбовани тавани и модерно вътрешно устройство (включително вътрешни тоалетни и бани с канализация, вкопана под калдъръмените улици). Дебели дървени греди изграждат скелета на масивната конструкция, а каменен покрив й придава тежест и автентичност.  

Между тях уютно се вият тесните улички, някои павирани, но повечето обикновени пътеки, които следват естествения релеф на местността и  водят към височините на хълма, където са построени съвременните къщи. Тук живеят всичките 500 жители на селото, със смесено вероизповедание – християни и мюсюлмани.

Храмът в Долен – „Свети Николай Чудотворец“ е една от най-прочутите забележителности в целия регион, защото се говори, че има чудотворни свойства. Строежът му е завършен през 1837 г., а камбанарията е достроена 100 години по-късно. Към него има и килийно училище.

Село Долен – гласът на миналото

Извършвани са няколко реставрационни дейности със средства от благодарни за чутите им молби миряни. Камбаните са изливани многократно докато произведат идеалния звън, който и до днес се чува в радиус от 8 км. А вътрешността е украсена от изключително ярки и живописни стенописи и изящни дърворезби, дело на прочути зографски майстори. Изрисуван е дори таванът, което е рядко явление за църквите от онова време.

Храмът в Долен прави чудеса
Храмът в Долен прави чудеса (видео)

Сред другите интересни забележителности са кръстовище „Кавалите”, „Николовската чешма”, чаршийската уличка, джамията и площада, където и днес местните не пропускат да се съберат, за да обсъдят нещата от живота.

Ако искате да се върнете по-назад във времето, когато територията на днешното село е била пресечна точка на важни търговски пътища, тръгнете към източния край на Долен, къдетов местността Банян са съхранени останките от римо-тракийския път, свързвал Драма с Тримонциум, както и Римският мост.Потърсете и археологическите разкопки, открили множетсво антични и късноантични следи от устроен начин на живот.

Село Долен – гласът на миналото

Не пропускайте да отворите всичките си сетива за мелодичната песен на природата, съчетаваща рециталите на птичките, ромона на множетсвото реки в околността и шумоленето  на прохладните вековни гори. Времето в село Долен е спряло, така че няма да ви е никак трудно да чуете гласа на миналото. Просто се вслушайте в тишината.

 

10. 09. 2013 г. / Цвети Тошева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Село Долен – гласът на миналото".

Още от "България"

Нова година в Троянския Балкан

Нова година в Троянския Балкан

Нова година в Троянския Балкан – звучи романтично, идилично и... непредсказуемо. Защото Троянският Балкан предлага на гостите си пълна гама от природни, културни и туристически удобства. Прекарайте една незабравима Нова година в Троянския Балкан.

Камен бряг – да посрещнем Джулая

Камен бряг – да посрещнем Джулая

Ако сте сред почитателите на Джулай морнинг, със сигурност сте чували за Камен бряг. Малкото село край Каварна всяка година събира почитатели на рок и хипи културата в нощта срещу 1-ви юли. Вижте какво трябва да знаете за Камен бряг.

МИЕТ изхвърли Русе от туристическите дестинации

МИЕТ изхвърли Русе от туристическите дестинации

Русе се оказа изхвърлен тотално от европейския проект на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за насърчаване на туризма в България, предаде кореспондентът на БГНЕС.