Свети Влас – българското Сен Тропе

3 коментара0/5

Не случайно сравняват българския курорт Свети Влас с френския Сен Тропе. Едва ли другаде по родното Черноморие можете да видите накуп толкова яхти, луксозни возила и лъскави комплекси. Но това е само едното му лице. За обикновените туристи Свети Влас е съвсем прилично, китно и спокойно морско селище, в което е удоволствие да се почива. И ако още не сте избрали дестинация за летния си отпуск, българското Сен Тропе ви очаква!

Свети Влас – българското Сен Тропе
Свети Влас – българското Сен Тропе

Свети Влас се разполага в северната част на Несебърския залив и в подножието на южните склонове на Стара планина. Отстои на около 45 км от Бургас, на около 10 км. от Несебър, на около 5 км от Слънчев бряг и на около 435 км от София. Заради специфичния микроклимат, през 1963 г. селището, основано от траките и кръстено на християнския светец, лечител, животновъд и покровител на търговците – Свети Влас, е обявено за климатичен курорт, а през 2006 г. получава статута на град.

Днес, името на Свети Влас се свързва предимно с империята „Диневи“, които притежават голяма част от монопола по южното Черноморие и единственото по рода си яхтено пристанище в България – Марина Диневи. Онези, които са били на почивка там обаче знаят, че като лятна дестинация курортът се отличава и с не малко собствени достойнства.

На първо място, липсва му типичната туристическа глъчка. Да, през деня Свети Влас е динамичен и жизнен, но с падането на нощта бива обгърнат от тишина и спокойствие. Вместо обичайната врява на опиянените туристи по пустеещите улици се разнасят песните на щурците, приглушената музика на някое все още работещо заведение и тихите разговори на влюбените двойки.

Истинският нощен живот се случва в ниското, където са заведенията и клубовете на големите комплекси или в Слънчев Бряг и Несебър, чийто светлини примамливо проблясват на хоризонта. Именно там можете да зарадвате очите си с богата колекция от последни модели автомобили и яхти с кралски размери, принадлежащи на всички големци от страната и чужбина, избрали курорта за своята лятна почивка.

Центърът на Свети Влас е съсредоточен около кокетно площадче с фонтан, където са Кметството и пощата и където се събират стръмните, но изключително живописни улички на града. Една от тях води кдо старата църква „Свети Атанасий Велики“, построена през 1865 г. и радваща се на множетсво посетители, особено на големи празници като Голяма Богородица (15 август) и Атанасовден (местния събор, 2 май).

По която и от улиците на града пък да тръгнете, все ще стигнете до плажа на Свети Влас. Той се радва на изключително голяма посещаемост заради финия златист пясък и добрата поддръжка. Разделен е на 3 зони (Централен, Къмпинг и Марина) с обща дължина 1,5 км. Ако тръгнете по него можете да стигнете чак до Слънчев Бряг в едната посока, а в другата – до някогашния нос Робинзон, върху който днес се намира курортния комплекс „Елените“.

В града има и втора църква - „Свети Власий“, която се намира на територията на яхтения комплекс, но е достъпна за всички вярващи. Построена е на мястото на 14-вековен манастир със същото име (разрушен от турците през XVII в.). Осветена е през 2007 г., а във вътрешността й се съхраняват частица от мощите на светеца, както и парченце от Христовия кръст, пред които търсещите изцеление се прекланят.

Свети Влас – българското Сен Тропе

Съвсем близо до морския бряг, през 2008 г. е изграден и амфитеатър с 450 места, който има за цел да популяризира българската културна традиция сред чуждестранните гости на Свети Влас. На сцената му се провеждат множество театрални и концертни събития, спортни мероприятия и автентични фолклорни спектакли.

Престоят в Свети Влас през летния сезон гарантира колкото спокойна, толкова и разнообразна почивка. Без значение дали сте със семейството си, с половинаката или с приятели, тук винаги ще намерите къде да отседнете, да хапнете и да се забавлявате. Любителите на водните спортове могат да се заредят с адреналин на ежегодната международна ветроходна регата през юли, а на високите скорости – на Суперкар рали.

Посетете Свети Влас и опознайте българското Сен Тропе!

 

02. 07. 2013 г. / Цвети Тошева

3 коментарaДобави коментар »

stoicho.s

От stoicho.s13.08.2016, 06:35 ч.

На този курорт само яхтите ще му останат .спахме в хотел котва 3.неходете там първо нямат паркинг а навсякаде искат по 10л.нямаше цял ден телевизия слаб интернет.изобщо свети влас е гаден курорт на баир няма добра кухня и...

Виж всички коментари за "Свети Влас – българското Сен Тропе".

Още от "България"

„Одесос” - дух и традиция

„Одесос” - дух и традиция

Варна има много лица, но това, с което е любима на мнозина са тихите преки, свързани в уютна паяжина около известното ларго. Тези улички, обкантени със стари дървета,  носят смиреното спокойствие на десетки векове история.

Почивка в Равда – разумният избор

Почивка в Равда – разумният избор

Да изберете Равда за годишната си почивка е разумен избор. Там е евтино, спокойно и гостоприемно. В същото време сте на една ръка разстояние от характерните за Черноморието глъчка, лукс и атрактивност. Изпратете лятото с почивка в Равда!

Село Борово – пътят към Кръстова гора

Село Борово – пътят към Кръстова гора

За да стигнете до Кръстова гора трябва да минете през село Борово – поредната доза родопска живопис, предлагаща освежаваща глътка въздух преди срещата с Бога. Когато стигнете до Кръстова гора, ще благодарите на Бога, че село Борово съществува.