Внушителната "Каменна сватба" край Кърджали

От 0 коментара0/5

Разходете се до село Зимзелен и се порадвайте на страхотната природна забележителност „Каменна сватба”. Как е образувана и колко е стара? Отговор на тези и други въпроси ще намерите в следващите редове с повече информация за „Каменната сватба”.

"Каменната сватба" край Кърджали
"Каменната сватба" край Кърджали © БГНЕС

Ако имате път към Кърджали, задължително трябва да видите природната забележителност „Каменната сватба”, намираща се в землището на село Зимзелен и отдалечена само на 3 километра от Кърджали.

„Каменната сватба” представлява изключително красива група от множество каменни пирамиди, напомняща сватбено шествие. Фигурите са разнообразни по форма и размери, като височината им варира от половин метър до над 10 метра. Образуванията са вулкански туфи с риолитов състав, чиято възраст е около 35 милиона години.

Припомнете си също:

Белоградчишките скали – новото чудо на света

Добави описание

През олигоцена днешните Източни Родопи са били дъно на море. В резултат на чести вулкански взривове на морското дъно са се образували дебели пластове вулканска пепел, примесена с различни късове от разрушаващите се по брега скали. Утайките се уплътнявали бавно и се превръщали в пластове от туфи, в които сега е оформена “Каменната сватба”.

Добави описание

От съдържанието на различни минерали в тях скалите са се обагрили в различни цветове – бял, жълт, розов, зелен, ръждивочервен. Сред тях има прослойки и от други скали – варовици, конгломерати. Различният минерален състав на скалите определя тяхната различна здравина, а това е важно условие за моделирането на фантастичните фигури на пирамидите.

Природни феномени в Родопите стават светеща атракция >>>

Добави описание

Има ограничено значение от гледна точка на опазването на биологичното разнообразие. Посещението на „Каменната сватба” не представлява никаква трудност през всички сезони.

Народната фантазия е оприличила тази прекрасна природна композиция като сватбено шествие и го е свързала във вълнуваща легенда, в която доброто побеждава злото.

Добави описание

Не пропускайте:

18 неща, с които България омайва туристите

Още за: България

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Внушителната "Каменна сватба" край Кърджали".

Още от "България"

Коледа в българското село

Коледа в българското село

Покрай блясъка на модерната Коледа в големия град, мнозина са забравили онази, автентичната Коледа, която все още живее в българското село и която пази изконните традиции на празника. Да си припомним как се празнува Коледа в българското село.

Варвара – красотата на морето

Варвара – красотата на морето

В подножието на Странджа, по пътя между Царево и Ахтопол, се е сгушило едно от най–китните черноморски селца – Варвара.

Село Вещица – живот в забрава

Село Вещица – живот в забрава

Ако досега не сте чували за село Вещица, не сте невежи. Просто подобно на десетки други български села, село Вещица тъне в забрава, въпреки че се намира на броени километри от родни заблежителности със световна слава. А живот тук все още има!