Копривщица – духът на Възраждането

От 1 коментар0/5

Дестинация:
Копривщица - България;

Какво по-хубаво занимание през почивните дни от една хубава разходка! С тази мисъл решихме да оползотворим уикенда и да си припомним част от възрожденската ни история.

Копривщица – духът на Възраждането

И така се запътихме към Копривщица – град, който посещавам за пръв път и определено искам да се връщам там отново и отново. С неговите павирани улички и стари къщурки не може да те остави безразличен. Копривщица е единственият град музей в България , пазещ спомени за едни от най-паметните събития от нашата история и дом за велики умове от възрожденското ни минало.

Първото място, което посетихме, беше родния дом на големия български поет Димчо Дебелянов. В двора на къщата е популярната скулптура на вечно чакащата майка, приседнала на прага на копривщенската порта. „Да се завърнеш в бащината къща, когато вечерта смирено гасне…”

След това разгледахме къщата-музей „Тодор Каблешков”. Тя отразява както автентичната битова обстановка, така и бита на богатите копривщенски чорбаджии. Името на Каблешков свързваме и с първия писмен документ от Априлското въстание – „Кървавото писмо”, провъзгласяващо началото на бойните действия.

Копривщица – духът на Възраждането

Едно от най-емблематичните места за града е Калъчевият мост, или т.нар. мост „Първата пушка”. На него през 1876 година прозвучава първият изстрел, който дава началото на Априлското въстание.
Други интересни места са „Лютовата къща”, пресъздаваща бита на копривщенци от периода на Възраждането, както и първото класно училище „Св.св.Кирил и Методий”, създадено от Найден Геров. На централния площад на града е издигнат Мавзолей-костница с останки на загинали в Априлското въстание.

Копривщица – духът на Възраждането

И така идва ред и на къщата-музей „Любен Каравелов” – родният дом на братята Любен и Петко Каравелови – единият публицист, писател и революционер, а другият министър-председател, министър на финансите и един от първостроителите на съвременна България. Освен изложените лични вещи и снимков материал, впечатление прави и старата круша в двора, засадена от Любен Каравелов през 1854 година и обявена за защитена природна забележителност.

Копривщица – духът на Възраждането

Не можем да подминем и родния дом на Гаврил Груев Хлътев, известен с псевдонима си Георги Бенковски. Той е водач на известната Хвърковата чета – конен отряд, действащ по време на Априлското въстание. Недалеч от къщата, върху скалите, се издига паметникът на революционера, в основата на който са издялани думите „Ставайте, робове, аз не ща ярем”.

Копривщица – духът на Възраждането

Копривщица за мен е един уникален град, който до ден днешен носи духа на възрожденската ни история. Той те потапя в живота на едни от най-големите български дейци, радетели за освобождението на България. Надявам се все повече и повече млади хора да посещават Копривщица и да си припомнят защо е гордост да се наричаш българин!
 

1 коментарДобави коментар »

bu-bu

От bu-bu03.12.2015, 15:15 ч.

Като чета статията, разбирам, че съм пропуснала някои от забележителностите в Копривщица и явно пак ще ходя там. Градът безспорно е много приятно място за разходка!

Виж всички коментари за "Копривщица – духът на Възраждането".

Още от "Отзиви"

Мармарис - изгубен рай

Мармарис - изгубен рай

Това едно пътуване, което винаги ще остане в моето сърце...

„Алиса в страната на чудесата”

„Алиса в страната на чудесата”

Честно казано много трудно бих могла да определя моето пътуване. Ако кажа, че беше една приказка- няма да сбъркам, но как бих могла да го характеризирам…

Поглед от нос  Калиакра

Поглед от нос Калиакра

Сядам да пиша съвсем спонтанно за моето последно пътешествие, споменът за което е съвсем отскорошен.