До Санторини и назад

8 коментара2/5

Дестинация:
Санторини - Гърция;

(или пътешествие из цикладските островчета на Гърция)

В това приключенско преразказче е една от сбъднатите ми мечти. Благодаря  на Бог за това и на всичките ми близки, а най много на Джованката- моето любимо братче.

...Ето, че дойде и двадесет и втори септември 2007, дългомечтания ден за старта на  круиза по Гръцките острови, наречени циклади.
….циклада идва от гръцкото кикла - кръг , така са обединени по своята приблизително кръгла форма няколко от 7000-те гръцки острови.

  В 6.00ч си взехме довиждане със София и се отправихме към целта на нашата мисия. Града все още спеше. По улиците само тук, там  се мяркаше някой все още неприбрал се  кръчмар, изостанал навън. Ние бяхме най ентусиазираните...

Тръгваме ...Красива си е нашата България, пътувахме през много живописни места, дефилето на Струма ни отведе до Българогръцката границата около 8.40ч.Първите няколко стотин километра не се различаваха от нашите, всичко си беше зелено и почти толкова красиво като у нас, но ...

Спряхме някъде след Солун, в един крайпътен комплекс”Олимпус”, за да разгънем малко дългите си крачка и изпием по едно гръцко кафе. После оставихме Солун зад гърба си и се устремихме на 800км напред, към Атина.

Пристигнахме там към 17 часа.Настанихме се баровски в хотел „KING JOUNSE” на пъпа на идеалния център до Атина Плаза, който „дружелюбно” ни посрещна без ток, наложи се един лек фитнес с куфарите до 4 еатж, ноо.. това ли нас ще ни оплаши ;)

   Ориентировачите са  си ориентировачи, с Теди бяхме единствените оправни туристи от групата, открили и стигнали до Акропола - символа на Гърция, и то 2 пъти.Пеша минахме и през известната арабска, търговска улица(без жертви)където са  заселени арабски емигранти и просяци.(виж приложен снимков материал, ако можеш ;))Правейки нашия пешеходен воаяж, се натъкнахме на панорамното влакче, което беше нашата най-голяма победа за деня.Спретнахме още един крък около Атинските забележителности и морни, впечатлени и доволни се настанихме в покоите си в КИНГ-а .

След картка  дрямка стартира втория ден на пътешествието ни.В 5 часа вече бяхме на път към Рафина, за да оплуваме с Големия син Фери на юг, към остров Миконос- първия от цикладските красавци, които ще посетим.

...Е да  ноо ...с природата сделки не се правят..опита ни стигна до пристанището, където бяхме осведомени, че може би този ден не ни е писано да видим  пеликана Петрос.Трябваше да се върнем за втори опит около 12ч на обяд, но той също се оказа неуспешен....силен вятър(8-9 бала) беше разлюлял морето и мераклии като нас(имаше много такива), можеха само да го наблюдават от пристана.

Последва промяна в плана... план Б -последните ще станат първи....Ние сме родени за тази експедиция и не се нуждаехме от много време, за да приложим промяната.Отправихме се към  остров Евия (2 по големина цикладски остров),където  прекарахме няколко части в разходки, преди да се настаним  за  нощувка в хотел „Левенди”.Той се намира  в едно красиво селище от острова, наречено Камена Бурла, където планината и морето са застинали във вечна прегръдка.

... И така вече бяхме настанени. След 30 мин разтоварване на багажа и кратък релакс бяхме се пръснали на разходка по единствената уличка, която разкъсва  мощната прегръдка. Пълно беше с магазини за сладки неща и таверни.(Таверните са характерните за Гърция  заведения)

   Започнахме да поспиваме все по-малко. Тази сутрин трябваше да  ставаме в 4часа , за да атакуваме отново Супер Фери 2- гигантския ферибот, който оставихме да ни чака предния ден. Пътят от Евия до Рафина беше около 3 часа.Плануваното тръгване беше в 7.00ч.

......Урааааа...този беше нашият ден, фериботите пътуват и ние сме на път.......Огромния син Фери спусна гостоприемно шлюзовете си, за да ни покани на величественото си тяло...беше невероятна тръпка...чувствах се като на Титаник.Тръгнахме успешно и се понесохме непреклонни по вълните на Бяло море.

Имахме две междинни спирки на остров Андрюс и остров Кирос, но ние само гледахме кой се качва и слиза от високо;)

След около 5 часа плаване пристигнахме на очакващия ни о-в Миконос.(Тук ще останем 2 дни.) От пристанището с любимия ни Гаро и Монтана травел(автобуса ни и неговия печен шофьор) се затъркаляхме по сукаците на острова Нямаше много растителност.Настанихме се в два хотела в селището Орвос - „Гларос”- нашия и след лека подреtба на багажа тръгнахме на разузнаване.Посетихме столицата „Хора”тесните улички - сукаци и пезули, бяха толкова тясни, че на места едва се рзминаваха спокойно 2 души, а къщурките почти залепени една за друга.

На другия ден посетихме друго островно селище:във вътрешността му, манастира Агия Панагия Припортианис – Света Богородица при портите и няколкото вятърни мелници...

Потеглихме без багажа си(който отпътува предния ден с автобуса), за Остров Наксос, на който престояхме няколко часа скиторейи из каменистите сукаци..Това беше най-цивилизования остров..Най- добрите в отбора по ориентиране на  непознат терен, надушихме едно кръчме с прекрасни манджи, където завързахме приятелски отношения с част от персонала и едно деденце, което много ни хареса.

И така хапнали порядъчно, се отправихме към сбирката на пристанището и следващата спирка - остров Парос.
Пристигнахме там по ракиено време-към 18.00ч.Хотела беше на 200 метра от брега...

Там бяхме любезно посрещнати от добре възпитан папагал, наричащ всеки, който му се мерне „Маляка”.и както сме започнали да се ориентираме, много малко ни беше нужно да намерим и стаичката си за сън над едно прекрасно басейнче.Награда ни беше няколко часова волна програма и свободни съчетания по таверни и магазини.

Станхме по-отпочинали и тръгнахме по-късно от обичайно – към 9ч., разгледахме улиците на Парос и забележителностите –църквата Панагия Алевкандрия

И за сетен път се метнахме на един от Феритата, за да ни занесе до последната спирка на нашия маршрут....остров Санторини , най-южния от групата цикладски острови. След неколко часово пътуване  покрай неугаснал вулкан образувал островче и множество други мънички такива пристигнахме..Посрещнаха ни високите скали на Санторини. Гледката беше невероятна...автобуси и автомобили се движеха на зиг заг по стръмното тяло на Санторини. От ниското пристанище се виждаха криволичещите бразди на пътя и автомобилите пълзящи като буболечки по него.Не след дълго от  големия Фери се измъкна и нашия автобус, усетихме  неповторимото изживаване на катеренето и на практика....(евала на  Геро).На всеки завой срещащите се коли трябваше да се изчакват, за да се разминат.

 Стигнахме, а там на високото ни очакваше още по неописуема картина...навсякъде накъдето погледнеше окото човешко се откриваше необятната шир на морето, тръпнещо спокойно под топлите слънчеви лъчи...в по близък план се разполагаха  светлите  бонбонени къщурки...Не съществуват думи, които да дадат представа  за това, което може да се види....Странното, е че покорявайки високата скала на Санторини, веднага се озовахме на един от плажовете(черния)..велико нещо е природата .

   Тук се отдадохме на 2 дневен релакс...обиколки и препичане върху черните пясъци...Санторини беше и мястото , от което  хиляди туристи се бяхме скупчили, за да изпратим  слънцето в неговите нощни покои...

За жалост винаги хубавите неща свършват...и нашия круиз беше към своя край.На третата сутрин автобуса ни закриволичи отново по склоновете, но вече в посока, разделяща ни от розовите къщурки на Санторини.Долу ни чакаше отново големия Фери, този път, за да ни вземе и понесе спокойно към нашата България....

До Санторини и  назадДо Санторини и  назадДо Санторини и  назадДо Санторини и  назадДо Санторини и  назад

Изпратено от Петя Петкова

Снимки: авторката

От конкурса: "Моето вълнуващо пътешествие"

8 коментарaДобави коментар »

vladosub

От vladosub01.05.2017, 06:22 ч.

Сайт за тъпи и богати кифли ?

Виж всички коментари за "До Санторини и назад".

Още от "Отзиви"

Безбройните резки по осовата линия

Безбройните резки по осовата линия

Поклонническо пътуване за Бари Италия /където е храмът на Св. Николай Чудотворец/ през Гърция

Миг на щастие, наречено Флоренция

Миг на щастие, наречено Флоренция

Флоренция -люлка на Ренесанса и красива по своему със забележителности, които са наченки за историята на града .

Незабравима ваканция в Германия

Незабравима ваканция в Германия

Моето пътуване започна от град Силистра. Взехме автобуса с майка ми и заминахме за Варна.