Моето вълнуващо пътешествие до остров Корфу /Керкира/

5 коментара2/5

Дестинация:
Корфу - Гърция;

Като видя пред себе си ширнал се в безкрая път, ме обзема едно чувство на свобода и тръгвам към хоризонта, без да му мисля много- много.

Хоризонтът ме вика с неизменното си синьо око и оранжева слънчева усмивка. От мен се иска само да натисна газта и …  да пътувам…

Казват, че хората от моята зодия имат двойнствена  природа.  Обичат да пътуват, но са привързани  и към дома си. Скритата им туристическа мечта е Америка…

Винаги съм свързвала представата за щастие с нови, непознати и екзотични места  - например водопадите Ниагара, Игуасу, а също и Испания, Египет… където искам да отида. Гърция, Турция, Италия, Австрия, Германия, Чехия, Русия, Франция, Англия…където съм била и пак искам да се върна.

Но… пътуването, което ме впечатли, е тайнствения и близък остров Корфу /Керкира/  

Моето вълнуващо пътешествие до остров Корфу /Керкира/

Екзотиката не е само в разстоянието, или географската ширина и дължина, а в ума и мислите ни.

Пътуването е по суша и по море, с ферибот. От Кулата – Промахон се тръгва към Солун, отбива се по магистрала надясно, преди да се влезе в града. Минава се през Мецово - прохода между Северен и Южен Пинд, на пътя от Янина /Йоанина/ за Гревена. Надвечер се пристига в Йоанина, където се нощува. Там също има какво да се види – градът на среброто! Наблизо е Оракулът на Зевс в Додона – най –ранното светилище с амфитеатър от древността.

Корфу. Разположен в северозападната част на съседна Гърция, втори по големина от островите в Йонийско море,  островът е един от най – невероятните, с красиви кътчета.  Мек климат, който позволява отглеждането на маслинови дръвчета, цитруси /кумкуат/и много цветя и кактуси.

Моето вълнуващо пътешествие до остров Корфу /Керкира/

Особено красиво място е градината на Двореца "Ахилион" - лятната резиденция на императрица Елизабет, построена през 1890 г. в чест на Ахил - любимият герой на императрицата,  с редки растителни видове, тунели от глициния, аромати и ухания. Мраморният бог Аполон, деветте музи – Мелпомена – на трагедията, Терпсихора –  музата на танците и хоровото пеене, Евтерпа - муза на музиката  и поезията, Урания – с небесната сфера, Талия – муза на комедията и пасторалната поезия, Ерато-  муза на лириката (и любовната поезия),  Клио - муза на историята и на епичната поезия, Полихимния е музата на религиозните химни и красноречието, Калиопа е музата на епоса, красноречието и науката.  Градина, изпълнена с мистерия, дъх от древността, невероятни растителни видове.

Моето вълнуващо пътешествие до остров Корфу /Керкира/

Островът е преживял много владичества – римско, византийско, венецианско, френско, руско –турско, британско Накрая се е обединил с Гърция от 1864г. Отпечатък върху архитектура и обичаи откриваме от всички тях в днешно време.

Площад "Еспланада" - сърцето на столицата и най-големият площад на Балканите, галерията с арките "Листон" - едно от най-романтичните кътчета на града, копие на парижката улица „Риволи" – това си заслужава да се види. Още - старата крепост, свързана с венецианската окупация. Да разгледаме двореца „Св. Св. Георги и Михаил", където днес се помещава Музеят на азиатското изкуство – впечатляващо.

Храмът на свети Спиридон, покровител на острова, е построен през 1590 година в столицата. Там се съхраняват мощите на светеца, който върши чудеса и днес. „Свети Спиридон” - закрилникът на града, спасявал го от чума, глад и турско нашествие.

Моето вълнуващо пътешествие до остров Корфу /Керкира/

Попаднах на острова по Великден. И това бе най- вълнуващия ми празник! Не съм си представяла  толкова въздействащо празненство – аз съм атеист, но с интерес наблюдавах ритуалите и излъчването на хорските лица – дошли от цяла Гърция, Европа  и чак от Бразилия….Изглеждаха сякаш пленени от тайнството на вярата, одухотворени и красиви.

Празникът започва  преди обяд и продължава часове из улиците на града. Представлява шествие на хора, от най -различна възраст, /с униформи/, които свирят и пеят, вървейки по улиците, където струпалото се множество ги приветства. Въпрос на чест и гордост е да си участник в своеобразния парад. Носи се саркофагът с мощите на светеца, покровител на острова,  свети Спиридон, подходящо украсен с цветя, други църковни реликви. По первазите на прозорците и балконите има висящи червени знамена, останало е от венецианската култура. Има още делви, пълни с вода и дребни монети. Те се чупят в определен момент, хвърлени от високо. Както във Венеция навръх нова година се чупи всичко старо, за да започне на чисто, с късмет, новата. Атракцията е вълнуваща и шокираща, първоначално ти се струва страшна и опасна. Всъщност е доста интересна, трябва да се вземе парченце от счупен съд, за късмет през годината.

Моето вълнуващо пътешествие до остров Корфу /Керкира/

За минути парчетата от делвите „изчезват” от улицата. Следват няколко часа почивка и вечерта отново множеството от вярващи, облечени с новите си дрехи са на улицата. Този път прозорци и балкони са украсени със запалени свещи. Всички носят в ръце свещите за великденския огън, който се донася от владика със самолет, малко преди полунощ.

После от храма на Свети Спиридон се разпространява из улиците на целия град. Тогава започва невероятното светлинно шоу – около 40 минути фойерверки рисуват в тъмното небе красиви картини, цветя, звезди… И празникът завършва в домовете на хората, които се веселят с близките си до късно…

Това преживяване трябва да се запише в личният ни списък с  50 – те места, които всеки трябва да види, преди да умре. Заслужава си!
 

Изпратено от Mariana

Снимки: авторката

От конкурса: "Моето вълнуващо пътешествие"

5 коментарaДобави коментар »

Ani

От Ani06.12.2009, 12:46 ч.

Остров Корфу е нещо изключително като природа и забележителност.Ако мога отново ще го посетя.

Виж всички коментари за "Моето вълнуващо пътешествие до остров Корфу /Керкира/".

Още от "Отзиви"

ТАРАГОНА – ОТ ТАРАКО ДО РЕПСОЛ

ТАРАГОНА – ОТ ТАРАКО ДО РЕПСОЛ

Заставам до кования парапет и поглъщам с очи ширналата се безбрежност на морето. Наситено синьо, то сякаш ме придърпва към себе си.

Моето пътуване до манастирът „Седемте престола“ и Лакатнишкият водопад

Моето пътуване до манастирът „Седемте престола“ и Лакатнишкият водопад

Преди около три години от разговор в компания разбрах за съществуването на манастирът „Седемте престола” и от тогава в мен се зароди желанието да го посетя.

Прелестната природа на Черна гора

Прелестната природа на Черна гора

Здравейте! Нека ви разкажа и своята история.