10 интересни факта за Лувъра

0 коментара0/5

Дестинация:
Париж - Франция;

Мислите, че знаете всичко за най-посещавания музей в света? Прочетете следващите любопитни факти и ще откриете, че това вероятно не е съвсем така.

Добави описание

За много хора от различни страни Лувъра е сред задължителните атракции, които трябва да се видят по време на пътуване до Париж. Неслучайно това е най-посещаваният музей в света. Неговата големина също е впечатляваща – дължината му е почти 3 километра, а съкровището, което той пази, се измерва в 38 000 произведения на изкуството и още 422 000 такива на склад.

В Лувъра работят 2290 служители, след които 65 куратори и 1200 охранители. Музеят в Париж дори има свой отряд от 48 пожарникари, които са на повикване 24 часа в денонощието. Това обаче е само върхът на айсберга, както се казва. Лувъра пази много тайни в своите свещени зали, които само чакат да бъдат открити.

10 интересни факта за най-посещавания музей в света:

Първоначално Лувъра бил построен като дворец на Франсоа I

Кралят на Ренесанса, известен с прекрасните замъци в долината на Лоара, всъщност разрушил крепост от 12-ти век, за да бъде построен Лувъра. Строителството на впечатляващата сграда започва в средата на 1500 година, но само част от нея бива завършена. След това всеки френски крал добавял по нещо към структурата. Ако човек обърне внимание, може да забележи няколко различни архитектурни стила.

Добави описание

Все още могат да се видят останки от оригиналния ров

Въпреки че крепостта, построена от крал Филип Август била разрушена, археолози успели да изкопаят оригиналния 7-метров ров по време на строителството на стъклената пирамида в центъра на Лувъра. Днес може да надникнете и да го видите в средновековната част на крилото Съли.

Отнема 200 години, за да се превърне цялата сграда в музей

Луи XIV е известен като последния френски крал, който използвал Лувъра като резиденция, след като през 1682 година преместил двореца си във Версай. Едва през 1993 година обаче за пръв път цялата сграда била използвана като музей.

Прочетете още:

Париж – градът на мечтите >>>

Много от произведенията на Лувъра били ограбени от Наполеон като военни трофеи

Много френски крале били изявени арт колектори и използвали таланта на най-талантливите архитекти по онова време, за да допринесат за величието на Лувъра. Много от най-големите произведения на музея обаче били ограбени от Наполеон.

Известната стъклена пирамида била изключително спорна

Стъклената пирамида на американския архитект Й.М. Пей днес се възприема като символ на самия Лувър. Но при появата си през 1989 година някои критици я нарекли „светотатство”, което нямало нищо общо с архитектурната цялост на историческия дворец. Създаден, за да посрещне 4.5 милиона посетители на година, само за 2015 година Лувъра бил посетен от 8.6 милиона души.

Добави описание

Най-голямата картина в Лувъра е в едно и също помещение с Мона Лиза

Мона Лиза може да е най-известната картина във френския музей, но малко хора знаят, че най-голямата картина се намира в същата стая. Произведението „Сватбата в Кана” на венецианския ренесансов художник Паоло Веронезе понякога грешно е бъркана с „Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи. Тя всъщност изобразява първото чудо на Христос – превръщането на вода във вино.

Феновете на „Шифърът на Леонардо” могат да се впуснат в тематичен маршрут в Лувъра

Музеят има няколко официални маршрута, препоръчани на туристите за по-добро ориентиране в огромната сграда. Книгата на Дан Браун „Шифърът на Леонардо” вдъхновява именно един от тях. Ако решите да тръгнете по този път, ще последвате стъпките на героите Робърт Лангдън и Софи Нево.

Можете да видите как е изглеждала сградата по време на Наполеон III

В отдалеченото крило Ришельо гостната на Наполеон III дава възможността на туристите в Лувъра да видят как е изглеждала сградата по времето на този френски владетел, който използвал музея за държавни функции.

Превърнете се в експерти по отношение на Лувъра

За да „победите” тълпите туристи, можете да си закупите билет за музея от всяка книжарница FNAC (има допълнителна такса от около 2 евро, която обаче си заслужава) и да влезете директно през входа Ришельо. Бихте могли да си свалите и официалното приложение на Лувъра, в което може да намерите предварително планирани маршрути през музея, както и коментари от кураторите. Можете да планирате дори своя собствена вечер в Лувъра – в сряда и петък той е отворен до 21:45 часа.

Добави описание

Арт колекцията в Лувъра се допълва

Макар че колекцията на френския музей включва само произведения до 19-ти век, тя все пак се допълва. Всъщност в момента Лувъра съвместно с музея Райксмузеум (Rijksmuseum) в Амстердам показва два портрета от Рембранд, които могат да бъдат видени до 13-ти юни 2016 година. След това те ще бъдат преместени в холандския музей.

31.05.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 интересни факта за Лувъра".

Още от "По света"

Ик Кил Сеноте в Мексико

4 приказни естествени басейна

Те са разпръснати в различни точки по света. Няколко неща обаче ги обединяват – красотата, спиращите дъха гледки и възможността човек да изживее нещо незабравимо, потапяйки се в техните кристални води. Вижте 4 приказни естествени басейна.

Остров Рюген – раят на Балтийско море

Остров Рюген – раят на Балтийско море

Ако мислите, че екзотичните острови са далеч на юг, то явно не сте чували за германския остров Рюген. Уникалното богатство от природни съкровища, събрани на Рюген, ще ви накара да се почувствате като попаднали в самия рай... но в Балтийско море!

Бушмилс – мекият вкус на ирландското уиски

Бушмилс – мекият вкус на ирландското уиски

Каним ви на чаша „Бушмилс“ с лед, поднесена директно от спиртоварна Олд Бушмилс в град Бушмилс. Объркахте ли се? Тогава ни последвайте в това малко ирландско градче, където ще се убедите, че ирландците са измислили уискито преди шотландците