10 от най-красивите библиотеки в света

0 коментара0/5

Дестинация:
Великобритания;
Щутгарт - Германия;
Копенхаген - Дания;
Александрия - Египет;
Дъблин - Ирландия;
Венеция - Италия;
Ванкувър - Канада;
Португалия;
Балтимор - САЩ;
Чехия;

В дните преди 24 май ще ви отведем на няколко места, които ще се харесат много на любителите на книги. Първите ни спирки ще са в някои от най-красивите библиотеки по света.

10 от най-красивите библиотеки в света

Четенето развива въображението. А какво по-добро от компанията на хубава книга в приятна обстановка. Някои библиотеки по света ще ви предоставят точно това. Вижте кои са някои от най-красивите библиотеки по света.

  • Библиотека Клементиум в Прага

Клементиум е комплекс в Прага, където се намира библиотеката Клементиум. Тя се отличава с красиви фрески. Според легендата, когато йезуитите основали библиотеката през 1622г., тук имало само 1 книга. Днес библиотека Клементиум разполага с над 20 000 книги. Мястото е популярна забележителност в Прага.

10 от най-красивите библиотеки в света

  • Кралската библиотека в Копенхаген

Наричат Кралската библиотека в Копенхаген Черен диамант. Причината е модерният й вид, създаден от комбинацията стъкло, стомана и черен мрамор. Тази библиотека е построена през 1999г. и е втора сграда на Кралската библиотека на Дания. Тук има кафене, концертна зала и изложбени зали.

10 от най-красивите библиотеки в света

  • Централната библиотека във Ванкувър

Една от най-красивите библиотеки в света се намира във Ванкувър, Канада и отвън прилича на Колизеума. Отделните части на сградата са свързани с мостове, а покривът на библиотеката е огромна градина.

10 от най-красивите библиотеки в света

  • Библиотека Марчана във Венеция

Библиотеката Марчана се е строила в продължение на 50 години в началото на XVI век. Библиотеката приютява над 750 000 книги, 13 000 ръкописа и куп други печатни издания. Библиотеката е една от популярните забележителности във Венеция и си заслужава да й отделите време.

10 от най-красивите библиотеки в света

  • Старата библиотека на Колежа Тринити в Дъблин

Старата библиотека на Колежа Тринити е известна с няколко неща. Едното е дългата повече от 60-метрова зала с красиви, сводести тавани. Освен това тази библиотека е дом на Книгата на Келс, красиво изписан и изрисуван ръкопис, съдържащ четирите евангелия от Новия завет.

10 от най-красивите библиотеки в света

  • Библиотеката на Бърмингам

Библиотеката на Бърмингам е красива и модерна сграда. Фасадата й е изградена от 5357 метални пръстена. Библиотеката на Бърмингам  е обновена през 2013. Едно от бижутата на библиотеката е Стаята, посветена на Шекспир, където се пазят произведения в оригинал на английския поет.

10 от най-красивите библиотеки в света

  • Библиотека Александрина в Александрия, Египет

Модерната библиотека Александрина няма нищо общо с изгорялата преди повече 1 600 години. Новата библиотека отваря врати през 2002 и има огромна читалня, 4 музея и изобретателни центрове. Заслужава си да се види фасадата, която е изрисувана с букви и различни символи.

10 от най-красивите библиотеки в света

  • Библиотека на Университета Коимбра в Португалия

Библиотеката на Университета в Коимбра е в бароков стил и има много красиви тавани. Някои от рафтовете са с пищни позлатени мотиви . Любопитното е, че библиотеката Коимбра има затвор, в който някога са държали ученици и студенти за наказание.

10 от най-красивите библиотеки в света

фото: Wikipedia

  • Библиотека Джордж Пибоди в Балтимор

Библиотеката Джордж Пибоди е към Университета Джон Хопкинс и е една от най-красивите университетски библиотеки. Освен че е идеално място за любителите на книги, библиотеката често приема различни официални събития, дори сватби. Причината се крие в красивия й дизайн с балкони от ковано желязо и колони с много детайли по тях.

10 от най-красивите библиотеки в света

фото: Wikipedia

  • Градската библиотека в Щутгарт

Градската библиотека в Щутгарт е на 9 етажа. 5 от тях са читалня с формата на обърната пирамида. Макар отвън да изглежда съвсем обикновена, библиотеката в Щутгарт ще ви изненада с модерна визия от вътрешната страна. Мястото е едно от най-популярните за културни събития в града.

10 от най-красивите библиотеки в света

19.02.2015/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "10 от най-красивите библиотеки в света".

Още от "По света"

Комо – италианска приказка

Комо – италианска приказка

Този път сме ви подготвили една италианска приказка с главен герой град Комо на езерото Комо. Пищен като основателите си и одухотворен като жителите си, Комо ще ви убеди, че някои от хубавите приказки се случват и в живота.

Майорка – остров на покоя

Майорка – остров на покоя

Майорка е най-романтичният остров в Средиземно море и най-популярният курорт от десетилетия насам. Зеленината и екзотичната природа, високата влажност на въздуха и просторните плажове привличат над 12 млн. туристи годишно и го правят винаги актуален.

Лугано – Монте Карло на Швейцария

Лугано – Монте Карло на Швейцария

Лугано е пленително швейцарско градче, намиращо се само на няколко километра от италианската граница. Това го прави изключително атрактивна дестинация - както за туристите, така и за някои от най-големите знаменитости на шоубизнеса.