4 приказни естествени басейна

0 коментара0/5

Те са разпръснати в различни точки по света. Няколко неща обаче ги обединяват – красотата, спиращите дъха гледки и възможността човек да изживее нещо незабравимо, потапяйки се в техните кристални води. Вижте 4 приказни естествени басейна.

Ик Кил Сеноте в Мексико
Ик Кил Сеноте в Мексико © iStock

Ако и на вас ви липсва лятото, вероятно с умиление си спомняте за слънчевите лъчи, пясъка и разбира се, морето. Може би вече дори си мечтаете къде ще прекарате следващата лятна ваканция. Ние ще ви предложим четири изключително примамливи предложения, особено ако обожавате да плувате.

За съжаление, само едно от тях се намира в близост до България и по-специално в Тасос. Заедно обаче ще направим една виртуална разходка из различни места по света, където се намират най-красивите и приказни естествени басейни. Малки оазиси, които са истински рай за почитателите на водата и плуването.

 

То Суа (To Sua Ocean Trench) – Самоа

„То Суа” се превежда като „гигантска дупка за плуване”. Пропуснали са обаче да добавят още към името и думата „магическо”, защото именно такова е плуването в То Суа. Невероятният естествен басейн се намира в близост до селото Лотофага на южния бряг на остров Уполу в Самоа. 30-метрова стълба предлага страхотна гледка към кристалните води на То Суа и заобикалящата го зеленина. По-смелите плувци пък използват стълбата за отправна точка за техния скок към водите на То Суа.

Самоа

 

Гьола – Тасос, Гърция

Едва ли има човек, който да е посещавал Тасос и да не се е отбивал до Гьола. Тази красива природна лагуна прилича на плувен басейн, издълбан в скалите. „Стените” на Гьола достигат 8 метра. Придвижването до мястото не е от най-приятните неща, но пък любителите на плуването ще останат очаровани.

Гьола в Тасос

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Тасос – изумруденият остров >>>

 

Ик Кил Сеноте – Мексико

„Сеноте” е естествена яма с кръгла форма и пълна с вода, чието възникване обикновено е причинено от разпадането на варовикови скали. Подобни ями не са необичайни за Мексико, но може би най-забележителната е Ик Кил Сеноте (известна още като „Свещената синя сеноте”). Тя се намира на три километра от Чичен Ица и е дълбока почти 40 метра. Ик Кил Сеноте е покрита с растителност, а водите ѝ са чисти и с изразен син цвят. Смята се, че този естествен плувен басейн е бил използван от маите като място за жертвени ритуали. Днес обаче Ик Кил Сеноте е все по-популярна спирка за туристите, пътуващи до древния град на маите Чичен Ица.

Добави описание

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Туризъм сред руините – 7 забележителности >>>

 

Водопадът Хавасу – Аризона, САЩ

Този приказен естествен басейн за мнозина изглежда като мираж, особено на фона на величествения Гранд Каньон в американския щат Аризона. Водопадът Хавасу е достъпен само с хеликоптер или след 3-километров преход. Пожелалите да го видят могат да поплуват в бистрите води на естествения басейн, чиито води се стичат преди това от 30 метра височина.

Добави описание

 

25.10.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "4 приказни естествени басейна".

Още от "По света"

Монсанто – най-португалският град

Монсанто – най-португалският град

Построен между, около и върху гигантски гранитни камъни, Монсанто е не само атрактивна туристическа дестинация, но и шеметна архитектурна забележителност. Запазил почти непокътнат автентичния си облик, Монсанто се смята за най-португалският град.

Най-цветните градове в света

Най-цветните градове в света

Представете си градове, които са като експлозия от цветове. Такива места съществуват и то в едно и две кътчета на света. Днес ще ви разкажем за 5 шарени града, които са сред най-цветните в света.

Деринкую – подземен град в Турция

Деринкую – подземен град в Турция

Екскурзията до Деринкую ще ви покаже една различна Турция от тази, която познавате. Само на 1 300 км. от София ви очаква подземният град Деринкую.