Алерт – най-северното селище в света

0 коментара0/5

Дестинация:
Канада;

Алерт е едно необикновено място, на което няма как да попаднете като турист. Алерт е най-северното селище в света, където животът е истинско предизвикателство.

Добави описание

Снимка: Flickr

Алерт, известно като най-северното селище в света, се намира малко над 800 километра от Северния полюс. По-конкретно Алерт е разположен на остров Елисмиър в провинция Нанавут, Канада. Най-близкото населено място се намира на 540 километра южно в Гренландия, а най-близкият канадски град до Алерт е отдалечен на 2000 километра.

Най-северното селище в света е толкова близо до Северния полюс, че не може да се свърже с комуникационни сателити, защото тяхната орбита се намира под хоризонта.

В продължение на четири месеца в Алерт настъпва постоянен мрак. За още четири месеца слънцето над Алерт никога не напуска небето, но изгрява на не повече от 30 градуса над хоризонта по обяд. Земята в Алерт остава замръзнала и покрита със сняг с продължение на почти десет месеца от годината.

Добави описание

Снимка: Flickr

Зимите в най-северното селище в света са сурови и студени, като температурите по това време редовно падат до -30 градуса по Целзий. Пиковите летни температури в Алерт пък са само няколко градуса над нулата. Като цяло средната годишна температура в Алерт е около -17 градуса по Целзий.

Вижте още:

Най-студените градове на планетата

Макар че официално населението на Алерт наброява 0 души, в селището постоянно живеят хора (между 70 и 100). Това са научни специалисти и членове на канадските въоръжени сили, които пребивават само временно в Алерт и то заради работата си.

Достъпът до мястото е възможно само по въздух – по този начин се случват и доставките на провизии, които често закъсняват заради лошото време.

Най-северното селище в света е кръстено на британския кораб HMS Alert, който създал лагер в близост до Алерт през зимата на 1875-1876 година. Капитанът на кораба и неговият екипаж са първите хора, за които има доказателства, че са пристигнали по тези отдалечени земи.

Добави описание

Снимка: Flickr

Днес Алерт обслужва метеорологична станция и военна база, построени съответно през 1950 и 1958 година. По време на Втората световна война Алерт е стратегическо важно място, защото бил единствената точка в Северна Америка, която е най-близо до северозападния района на Съветския съюз.

07.02.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Алерт – най-северното селище в света".

Още от "По света"

Пунта Кана – намереният рай

Пунта Кана – намереният рай

Пунта Кана е една от онези екзотични дестинации, за които започваме да мечтаем в мразовитите зимни дни. Там е горещо не само времето. Гореща е и атмосферата. Всеки отдал се на магията на Пунта Кана, остава в нейн плен завинаги.

Дворецът Кенсингтън

Сватба в дома на Кейт Мидълтън и принц Уилям

В една от резиденциите на кралското семейство вече може да се състоят сватбени церемонии. Мястото е дворецът Кенсингтън в Лондон. Сватба в дома на Кейт Мидълтън и принц Уилям със сигурност е нещо, за което много двойки биха мечтали!

Барбадос – смокиновият остров

Барбадос – смокиновият остров

Барбадос е любимият остров за почивка на най-богатите и известни знаменитости. Но Барбадос е също толкова желана дестинация от любителите на екзотичната атмосфера. Просто защото Барбадос е островът – мечта за тропическо пътешествие.