Цветните дюни в Мавриций

0 коментара0/5

Дестинация:
Мавриций;

Задължителната спирка на остров Мавриций са цветните дюни в близост до Шамарел. С какво са толкова специални и каква е историята им? Научете повече за цветните дюни в Мавриций.

Цветните дюни в Мавриций

Снимка: iStock

Ако мечтаете за екзотика с идилични плажове, палми и още нещо, то остров Мавриций със сигурност може да прикове вашето внимание.

Република Марвиций се намира в югозападната част на Индийския океан, на около 900 километра източно от най-големия африкански остров Мадагаскар. Тя обединява няколко острова, а най-големият е именно Мавриций. Островът е открит през 1507 година от португалски мореплаватели, като преди това е бил ненаселен.

15 от най-забележителните острова в света >>>

Днес остров Мавриций е една от най-екзотичните туристически дестинации. Неговата най-известна атракция пък са цветните дюни, разположени в близост до селцето Шамарел. Те предизвикват любопитството на геолозите и са като магнит за хиляди туристи, избрали да почиват на остров Мавриций.

Цветните дюни в Мавриций

Площта на цветните дюни е 7500 квадратни метра, а тяхната уникалност се състои в това, че пясъкът е оцветен в седем цвята – червено, кафяво, виолетово, зелено, синьо, лилаво и жълто. Смята се, че пясъците са се образували вследствие на разлагането на вулканична скала. Техните различни цветове пък се дължат на различната охлаждаща температура.

Една интересна подробност за цветните дюни в остров Мавриций е, че дори да смесим малко количество пясък с различни цветове, той отново ще се „пренареди” в сюрреалистична дъга.

Обяснение на този необичаен феномен все още няма. Друг интересен факт за цветните дюни в Мавриций е, че те не ерозират - въпреки проливните тропически дъждове на острова.

Остров Мавриций – Райската градина на Бодлер >>>

Цветните дюни в Мавриций

Цветните дюни са туристическа атракция в Мавриций от 1960 година. В миналото посетителите дори могли да се разхождат върху тях, но сега това е строго забранено. Днес цветните дюни са защитени с дървена ограда и туристите могат да им се наслаждават от специално пригодени за това места. Магазините в Мавриций предлагат малки епруветки, пълни с цветен пясък, което е идеално предложение за подарък или пък скъп сувенир за дома.

Цветните дюни в Мавриций

15.11.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Цветните дюни в Мавриций".

Още от "По света"

Деринкую – подземен град в Турция

Деринкую – подземен град в Турция

Екскурзията до Деринкую ще ви покаже една различна Турция от тази, която познавате. Само на 1 300 км. от София ви очаква подземният град Деринкую.

Синтра – португалското наследство

Синтра – португалското наследство

Да отидете в Португалия и да не посетите Синтра, означава, че не сте видели нищо. Защото Синтра е не само един от най-прелестните градове в Европа, но и образец за културно-историческата стойност на португалското наследство.

Най-големият аквариум в света

Най-големият аквариум в света

Най-големият аквариум в света се намира в Китай и впечатлява не само със своите размери, но и с разнообразните тематични кътове, представящи различни морски обитатели. Разберете повече за най-големия аквариум в света.