Цветните дюни в Мавриций

0 коментара0/5

Дестинация:
Мавриций;

Задължителната спирка на остров Мавриций са цветните дюни в близост до Шамарел. С какво са толкова специални и каква е историята им? Научете повече за цветните дюни в Мавриций.

Цветните дюни в Мавриций

Снимка: iStock

Ако мечтаете за екзотика с идилични плажове, палми и още нещо, то остров Мавриций със сигурност може да прикове вашето внимание.

Република Марвиций се намира в югозападната част на Индийския океан, на около 900 километра източно от най-големия африкански остров Мадагаскар. Тя обединява няколко острова, а най-големият е именно Мавриций. Островът е открит през 1507 година от португалски мореплаватели, като преди това е бил ненаселен.

15 от най-забележителните острова в света >>>

Днес остров Мавриций е една от най-екзотичните туристически дестинации. Неговата най-известна атракция пък са цветните дюни, разположени в близост до селцето Шамарел. Те предизвикват любопитството на геолозите и са като магнит за хиляди туристи, избрали да почиват на остров Мавриций.

Цветните дюни в Мавриций

Площта на цветните дюни е 7500 квадратни метра, а тяхната уникалност се състои в това, че пясъкът е оцветен в седем цвята – червено, кафяво, виолетово, зелено, синьо, лилаво и жълто. Смята се, че пясъците са се образували вследствие на разлагането на вулканична скала. Техните различни цветове пък се дължат на различната охлаждаща температура.

Една интересна подробност за цветните дюни в остров Мавриций е, че дори да смесим малко количество пясък с различни цветове, той отново ще се „пренареди” в сюрреалистична дъга.

Обяснение на този необичаен феномен все още няма. Друг интересен факт за цветните дюни в Мавриций е, че те не ерозират - въпреки проливните тропически дъждове на острова.

Остров Мавриций – Райската градина на Бодлер >>>

Цветните дюни в Мавриций

Цветните дюни са туристическа атракция в Мавриций от 1960 година. В миналото посетителите дори могли да се разхождат върху тях, но сега това е строго забранено. Днес цветните дюни са защитени с дървена ограда и туристите могат да им се наслаждават от специално пригодени за това места. Магазините в Мавриций предлагат малки епруветки, пълни с цветен пясък, което е идеално предложение за подарък или пък скъп сувенир за дома.

Цветните дюни в Мавриций

15.11.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Цветните дюни в Мавриций".

Още от "По света"

Портофино – пристанището на делфините

Портофино – пристанището на делфините

Мнозина не са чували за Портофино. Но не е така за богатите и известни знаменитости, които избират именно Портофино, за да се поглезят – малък италиански курорт на брега на Лигурско море, който през последните години се превърна в топ дестинация.

Тун – швейцарското бижу

Тун – швейцарското бижу

Тун е живописно градче със средновековен облик и модерни амбиции. Тун е съхранил пасторалната романтика на алпийското население и с готовност приветства туристите, решили да го опознаят. Тун е швейцарското бижу в съкровищницата от дестинации.

Сан Марино – най-старата република

Сан Марино – най-старата република

Въпреки че е сред най-малките държави в Европа, Сан Марино има какво да предложи на туристите. Предлагаме ви малко полезна информация за града-държава. Вижте още и кои са най-популярните забележителности в Сан Марино.