Джал Махал – потопеният дворец в Индия

0 коментара0/5

Дестинация:
Джайпур - Индия;

Може би най-известната забележителност в Индия е мавзолеят Тадж Махал. Азиатската страна обаче е дом на още много невероятни места. Едно от тях е Джал Махал или наричаният още „Водният дворец”.

Джал Махал – потопеният дворец в Индия

Снимка: Flickr

Потопен във водите на изкуствено езеро и намиращ се в град Джайпур, щата Раджастан, Джал Махал е красив мраморен дворец в Индия. За историята на „Водния дворец”, както още е известно мястото, не се знае много. Известно е само, че Джал Махал е построен през 18-ти век от махараджата Мадхо Сингх. Точната дата обаче остава неизвестна.

Години след построяването на двореца синът на Мадхо Сингх разширява мястото, като добавя двор за разходки. По-късно Джал Махал губи своя блясък и спира да бъде поддържан, докато в началото на 21-ви век не бива реставриран.

11 красиви места в Индия >>>

Структурата на двореца е интересна, макар че Джал Махал не е дворец в истинския смисъл на думата, тъй като в него няма обитаеми помещения за престой. Има само тераса-градина, в която махараджата се разхождал. Любопитен е фактът, че дворецът разполага с пет етажа, но само най-горният е над водата. По-ниските етажи остават предимно потопени, когато езерото е пълно.

Джал Махал – потопеният дворец в Индия

Снимка: Flickr

Джал Махал е смесица от различни архитектурни стилове, които са често срещани в щата Раджастан. Единият стил е вдъхновен от традиционната хиндуистка архитектура, докато в другия се виждат отпечатъците на ислямската и на персийската архитектура.

14 красиви замъка, които си заслужава да видите >>>

Изкуственото езеро, в което е потопен двореца, е построено още през 1610 година от тогавашния управник. По този начин той се опитал да се противопостави на глада и недостига на вода, които били голяма проблем за района. Дълги години езерото служило в услуга на хората, докато през миналия век не се превърнало в сметище за промишлени отпадъци.

Джал Махал – потопеният дворец в Индия

Снимка: Jal Tarang

Именно заради замърсените води и неприятната миризма Джал Махал не се радва на голям туристически интерес. През 2004 година частна компания се заема с нелеката задача да изчисти езерото и да превърне мястото в курорт и привлекателна туристическа дестинация. Резултатите от работата на компанията са положителни, доказателство за което е връщането на птиците, които преди време обитавали езерото.

За момента обаче Джал Махал не е отворен за туристи. Желаещите могат да се насладят на гледка към двореца единствено с помощта на разходка с лодка в езерото.

Джал Махал – потопеният дворец в Индия

Снимка: Flickr

27.09.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Джал Махал – потопеният дворец в Индия".

Още от "По света"

Алеята на целувката в Мексико

Алеята на целувката в Мексико

14-ти февруари отмина, но романтиката на някои места по света никога не умира. В Мексико дори си имат Алея на целувката – вероятно едно от най-любовните кътчета на планетата

Най-добрите зимни курорти в Европа 2014

Най-добрите зимни курорти в Европа 2014

Ако искате да си починете активно през зимата, в Европа ще намерите някои от най-добрите зимни курорти. В класацията ни попадат както големи ски курорти, така и места, които предлагат по-скоро изживяване за сетивата - красиви гледки, вкусна храна и ресторанти с приятна атмосфера.

Корфу – смарагдовият остров

Корфу – смарагдовият остров

Ако искате още малко да се порадвате на слънчевите лъчи, почивка на Корфу ще ви се отрази добре. През септември и октомври температурата на гръцкия остров е около 23-25 градуса, а смарагдовите води са все още топли.