Елисейският дворец – домът на френските президенти

От 0 коментара0/5

Дестинация:
Париж - Франция;

Какви са тайните на Елисейския дворец? Колко държавни глави на Франция са обитавали Елисейския дворец до този момент? Научете повече за Елисейския дворец – домът на френските президенти.

Добави описание

Снимка: Flickr

Еманюел Макрон е новият президент на Франция, който скоро ще се настани в Елисейския дворец. В момента ключовете все още са при Франсоа Оланд, чийто мандат изтича след броени дни. Той ще трябва да напусне Елисейския дворец до 14 май.

Любопитен факт е, че повечето лидери на Франция не са прекарвали по цял мандат в резиденцията, с изключение на Шарл дьо Гол и Жак Ширак. Самият Франсоа Оланд заживя там едва преди две години.

Любопитни факти за Елисейския дворец:

Реликва

Освен факта, че Елисейският дворец е резиденцията на държавния глава на Франция, той е пазител и на френската история. Стените му са били свидетели на големи събития, засегнали през последните два века развитието на Европа и по света. Ако можеше да говори, той би разказал и как на 22 юни 1814 г. Наполеон подписва абдикацията си след поражението при Ватерло, а оттам заминава за остров Света Елена.

Прочетете още:

Не правете това във Франция! - 8 правила

Първата сграда на мястото на настоящия дворец е построена през 1718 г. от известния архитект Клод Моле. Тази част на Париж е била далеч от главните пътища на града по онова време. Първият обитател на имението става граф Д‘Евро. Четвърт век след това го купува Луи XV. За да я подари на любимата си – маркиза Дьо Помпадур, той преструктурира сградата радикално. По-късно ѝ дава това име заради близостта до известния булевард Шанз-Елизе.

Добави описание

Снимка: Flickr

Президентите

Революцията от 1848 г. трансформира Елисейския дворец в резиденция на президента. Тук са отсядали общо 23 френски държавни глави. Временно той е бил и приемна за високопоставените чуждестранни длъжностни лица, където са нощували британската кралица Виктория, руският император Александър II, турският султан Абдул Азиз и други. Междувременно френското правителство заделя значителни средства за превръщането му в едно от най-удобните и бляскави имения в Европа.

Вижте също:

10 интересни факта за Лувъра

Кабинетът

Най-важната част несъмнено е стаята на последния етаж, предназначена за работен кабинет. Тук е "Златният салон" с луксозни мебели и барокови картини по стените, където важни решения е взимал самият Дьо Гол. Оланд обаче е преместил кабинета си на приземния етаж.

Добави описание

Снимка: iStock

Срещите

Визитите от чуждестранни лидери включват задължително посещение на резиденцията на френския президент. Той посреща гостите си в "Залата на тържествата". Стените, подът и таванът са украсени с бял мрамор, а позлатен полилей осветява стаята.
В зала "Салон Мурат" всяка седмица има срещи на Съвета на министрите. Те се провеждат на голяма кръгла маса, която заема почти цялото пространство. Защитата на двореца и неговите жители е възложена на войниците от Републиканската гвардия.

Още от "По света"

Най-малките държави – туристически бижута

Най-малките държави – туристически бижута

Дори в най-малките държави в света, има какво да откриете. Всяка от държавите, за които ще ви разкажем, има с какво да се похвали и какво да ви покаже. Вижте 10 от най-малките държави в света и техните забележителности.

Най-опасните летища по света

Най-опасните летища по света

Въздушният транспорт се смята за един от най-безопасните. Но не и ако полетът ви е до някое от летищата в нашия списък. Вижте кои са най-опасните летища по света и какво ги прави толкова рискови.

Сан Марино – най-старата република

Сан Марино – най-старата република

Въпреки че е сред най-малките държави в Европа, Сан Марино има какво да предложи на туристите. Предлагаме ви малко полезна информация за града-държава. Вижте още и кои са най-популярните забележителности в Сан Марино.