Езерото Керкини (Бутковско езеро)

0 коментара0/5

Дестинация:
Серес - Гърция;

Езерото Керкини е чудесна идея за разходка сред природата. Научете повече за езерото Керкини, известно още като Бутковското езеро.

Езерото Керкини (Бутковско езеро)

  • За езерото Керкини накратко

Езерото Керкини е чудесна дестинация за любителите на природата и птиците. То е изкуствено създаден резерват, който приютява над 200 вида птици, както и други бозайници, влечуги и насекоми. Заради голямото разнообразие на птици често у нас се сравнява със Сребърна.

Вижте също:

Не правете това това в Гърция - 10 правила >>>

Размерите на езерото зависят от сезона. В края на пролетта и началото на лятото е най-пълноводно, като може да достигне до 8,5 км ширина и 15 км дължина.

  • Къде се намира езерото Керкини и как да стигнем?

Езерото Керкини се намира в северна Гърция, близо до град Серес и на около 240 км от София. Най-удобният начин да стигнете до там е с кола. Много туристически агенции организират и еднодневни екскурзии от София до Бутковското езеро.

  • Езерото Керкини – активности

Езерото Керкини е задължителна спирка за любителите на птици. През всеки сезон от годината могат да се наблюдават различни видове. Птиците до такава степен са свикнали с хората, че позволяват да ги доближите, без да се плашат.

Езерото Керкини (Бутковско езеро)

Ако птиците не са вашата страст, можете просто да се качите на лодка и да си направите 40-минутна разходка в езерото

Ако посещавате езерото Керкини, задлжително се отбийте в някое от близките села. Регионът е известен със стадата водните биволи, които се отглеждат тук. От малки местни магазини можете да си напазарувате млечни продукти и дори месо. За такива поводи е добре да имате хладилна чанта или поне термо торба.

Езерото Керкини (Бутковско езеро)

  • Манастирът Свети Йоан Баптиста

В близост до езерото Керкини се намира красивият манастир Свети Йоан Баптиста (Timios Prodromos). Той се намира на 9 км от Серес, сгушен в гориста местност на хълмовете. От него се открива чудесна гледка към езерото. Манастирът е създаден през XIII век. Многократно е възстановяван, за последно преди няколко години. Заслужава си да го посетите. Освен че можете да се насладите на красивите сгради и на стенописите, можете да си закупите икони и различни сувенири на добри цени от църковния магазин.

Ако сте в района и имате повече време, можете да разгледате гръцкия град Серес. А с повече свободно време, защо да не отскочите и до Солун.

А вие посещавали ли сте Керкини? Споделете своите впечатления!

21.07.2015/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Езерото Керкини (Бутковско езеро)".

Още от "По света"

Висовац – малкият рай на Земята

Висовац – малкият рай на Земята

Доминиран от средновековен францискански манастир и обгърнат от пищна зеленина, остров Висовац е сред най-значимите природни и културни обекти на Република Хърватия. Ето защо за мнозина остров Висовац олицетворява Малкият рай на Земята.

Най-красивите села в Европа. Халщат, Австрия

Най-красивите села в Европа

Когато чуете село, със сигурност си представяте нещо по-различно от селата, за които ще ви разкажем. Вижте кои са най-красивите села в Европа.

Лугано – Монте Карло на Швейцария

Лугано – Монте Карло на Швейцария

Лугано е пленително швейцарско градче, намиращо се само на няколко километра от италианската граница. Това го прави изключително атрактивна дестинация - както за туристите, така и за някои от най-големите знаменитости на шоубизнеса.