Каякьой – градът „призрак” в Турция

0 коментара0/5

Историята на Каякьой е много интересна, но и същевременно тъжна. Градът, някога населяван от гърци и намиращ се в пределите на Турция, днес е празен откъм живот. Призрачността му пък го превръща в притегателно място за много туристи. Прочетете повече за Каякьой.

Каякьой – градът „призрак” в Турция
 © Flickr/Sarah Murray

На 8 километра южно от курорта Фетие в югозападната част на Турциясе намират останките на около 500 къщи, някога обитавани от гръцки православни християни. Ливиси (Livissi на гръцки език), сега известен като Каякьой, е град, построен вероятно през 18-ти век.

Не правете това в Турция - 7 правила >>>

Селището било издигнато на мястото на древния град Лебесус, като по този начин жителите му искали да избягат от мародерски набези. След опустошително земетресение, покосило Фетие, мнозина също избрали да се преместят в Ливиси, което довело до нарастване на града. В своето златно време селището имало между 10 000 и 20 000 жители – според различни източници.

Добави описание

Снимка: Flickr

Преди Първата световна война много гърци живеели мирно в западната част на Турция. Със започването на войната обаче тези хора изпаднали в немилост – някои били избити като част от етническото прочистване, други избягали в Гърция, докато трети били насилствено депортирани. Жителите на Ливиси били прогонени от домовете си.

Разрушените църкви в град Ани – останки от едно велико минало >>>

Добави описание

Снимка: Flickr

На тяхно място в града били заселени мюсюлмани, депортирани от своя страна от Гърция. Те обаче били свикнали да се радват на просторните и плодородните полета, характерни за местата, където живеели преди това.  Така Каякьой – хълмист и каменист град, се оказал нежелан и новите му обитатели изоставили мястото.

Добави описание

Снимка: Flickr

През 1957 година Каякьой опустял окончателно, след като земетресение с магнитуд 7,1 унищожил повечето сгради в града. Днес мястото остава пусто, но е запазено като музей и исторически паметник. Това го прави атрактивна туристическа дестинация за хората, решили да посетят региона.

10 плажа в Турция – любими за почивка >>>

11.10.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Каякьой – градът „призрак” в Турция".

Още от "По света"

Корфу – смарагдовият остров

Корфу – смарагдовият остров

Ако искате още малко да се порадвате на слънчевите лъчи, почивка на Корфу ще ви се отрази добре. През септември и октомври температурата на гръцкия остров е около 23-25 градуса, а смарагдовите води са все още топли.

29 години по-късно: На екскурзия до Чернобил

29 години по-късно: На екскурзия до Чернобил

Черният туризъм е в своя възход и може би най-добрият пример за това явление е все по-нарастващия интерес към Чернобил като туристическа дестинация.

Ванкувър – олимпийската надежда

Ванкувър – олимпийската надежда

От 12 до 28 февруари 2010 г. Ванкувър ще се превърне в център на световния спорт и в надежда за олимпийско злато на 83 държави, включително и на България. За кои от тях обаче Ванкувър ще се окаже сбъдната мечта, можем само да гадаем.