Каякьой – градът „призрак” в Турция

0 коментара0/5

Историята на Каякьой е много интересна, но и същевременно тъжна. Градът, някога населяван от гърци и намиращ се в пределите на Турция, днес е празен откъм живот. Призрачността му пък го превръща в притегателно място за много туристи. Прочетете повече за Каякьой.

Каякьой – градът „призрак” в Турция
 © Flickr/Sarah Murray

На 8 километра южно от курорта Фетие в югозападната част на Турциясе намират останките на около 500 къщи, някога обитавани от гръцки православни християни. Ливиси (Livissi на гръцки език), сега известен като Каякьой, е град, построен вероятно през 18-ти век.

Не правете това в Турция - 7 правила >>>

Селището било издигнато на мястото на древния град Лебесус, като по този начин жителите му искали да избягат от мародерски набези. След опустошително земетресение, покосило Фетие, мнозина също избрали да се преместят в Ливиси, което довело до нарастване на града. В своето златно време селището имало между 10 000 и 20 000 жители – според различни източници.

Добави описание

Снимка: Flickr

Преди Първата световна война много гърци живеели мирно в западната част на Турция. Със започването на войната обаче тези хора изпаднали в немилост – някои били избити като част от етническото прочистване, други избягали в Гърция, докато трети били насилствено депортирани. Жителите на Ливиси били прогонени от домовете си.

Разрушените църкви в град Ани – останки от едно велико минало >>>

Добави описание

Снимка: Flickr

На тяхно място в града били заселени мюсюлмани, депортирани от своя страна от Гърция. Те обаче били свикнали да се радват на просторните и плодородните полета, характерни за местата, където живеели преди това.  Така Каякьой – хълмист и каменист град, се оказал нежелан и новите му обитатели изоставили мястото.

Добави описание

Снимка: Flickr

През 1957 година Каякьой опустял окончателно, след като земетресение с магнитуд 7,1 унищожил повечето сгради в града. Днес мястото остава пусто, но е запазено като музей и исторически паметник. Това го прави атрактивна туристическа дестинация за хората, решили да посетят региона.

10 плажа в Турция – любими за почивка >>>

11.10.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Каякьой – градът „призрак” в Турция".

Още от "По света"

Колонж ла Руж – приказка в червено

Колонж ла Руж – приказка в червено

Изключително миниатюрен, но безкрайно пъстроцветен, Колонж ла Руж влиза в групата на Най-красивите градове на Франция. Пригответе се за много топлина, великолепие и пасторален чар, за една живописна приказка в червено.

Мон Сен Мишел, Франция

14 красиви замъка, които си заслужава да видите

Те са храмове на историята и забележителни архитектурни постройки. Представяме ви 14 красиви замъка в различни части на земното кълбо, които определено си заслужава да посетите

Будaпеща

Будaпеща

Посещавали ли сте Будапеща? Имали ли сте възможността да усетите онова чувство на възхищение, изумление и удивление от хубостта, архитектурата и атмосферата на една от най-вълнуващите европейски столици?