Керамоти – новият фаворит в туризма

1 коментар0/5

От скоро туристите в Гърция си имат нов фаворит – Керамоти. Малкото рибарско градче, през което се минаваше транзит заради фериботната връзка с остров Тасос, вече е атрактивна лятна дестинация за романтична и семейна ваканция. И има защо!

Керамоти – новият фаворит в туризма
Керамоти – новият фаворит в туризма

Керамоти е изключително живописно и модерно градче в Северна Гърция, като по чудо останало извън туристическите радари в сянката на остров Тасос. То отстои на около 100 км от границата през ГКПП Златоград – Терми (може да се мине и през ГКПП Кулата - Промахон), на около 250 км от София и на равни разстояния (около 20 км) от градовете Кавала и Ксанти. По този маршрут движението се осъществява по пътя „Егнатия Одос“ и се завива при отбивката за Хризупули.

Още с приближаването ще усетите спокойствието и свежестта, които излъчва Керамоти. Потъналите в тишина улици са изпъстрени с екзотични цветя и вечнозелени палми, къщите са не по-високи от 2 – 3 етажа и китно декорирани с лозници, изборът от заведения, магазини и хотели е презадоволителен, а навсякъде, накъдето погледнете, виждате кристално сините води на Егейско море. И някъде там,  на хоризонта – остров Тасос.

Най-популярните гръцки острови >>>

Миконос – бисерът на Егейско море >>>

10 – километрова плажна ивица огражда като златиста периферия малкия полуостров, оформил се на около километър навътре във водата и по част от течението на река Нестос. Никъде по протежението й няма да видите бетонни конструкции, тъй като законът го забранява. Тук сезонът продължава от май до октомври, но дори в най – пиковия период липсват хаоса и глъчката, характерни за повечето морски курорти.

Обособени са три плажа с пълен набор от услуги и удобства (включително заведения, чадъри, шатри, шезлонги...), а едно от най-големите предимства е, че не се налага да плащате допълнителни такси за тях. Една напитка от бара е достатъчна. Най-популярен за нощен живот е Коко Бийч, а любителите на уединението предпочитат Амоглоса (от гръцки „Език от пясък“), който досущ като език се плъзга към плитките тюркоазени морски води с постоянна температура 26 градуса.

Керамоти не изпъква с голям брой забележителности, но забавленията, комфортът и гостоприемството са достатъчни да компенсират тази липса. Голяма част от населението е българско или говори добре български, навсякъде можете да разчитате на модерни удобства и любезно обслужване, а свободното си време да запълните по всевъзможни начини. Като започнем от традиционните таверни с жива музика и нощните клубове на плажа и стигнем до риболова. За децата са предвидени всякакви игри на плажа, а за романтичните двойки – разходка с яхта.

Керамоти – новият фаворит в туризма

Все пак, не пропускайте да се отбиете в красивата бяла църква със сини орнаменти и керемидени покриви „Свети Николай“. Тя се издига на самото пристанище, където ежедневно пристига и заминава гигнатският ферибот за Тасос. Използвайте възможността да се разходите по крайбрежната алея чак до рибарските лодки, закотвени в края на полуострова. Или вземете автобус за еднодневна разходка до някой от близките популярни туристически дестинации – Кавала, Катерини, Ханиоти, Неос Мармарас.

Катерини – любима гръцка дестинация >>>

Ако искате да видите истинско фламинго на свобода сред девстена природа, то разходете се до природния резерват при устието на река Нестос. Там гнездят спираща дъха розова феерия от 5000 представители и още над 300 вида птици, сред които ибиси, пеликани и орли.

Керамоти – новият фаворит в туризма

Както може би сами сте разбрали, Керамоти е подходяща дестинация както за морска почивка, така и за отдих във всяко друго време от годината. Тук можете еднакво блажено да се излежавате на плажа или да релаксирате сред природата. Една удивителна и магнетична симбиоза между морски и еко- туризъм, гарниран с всички предимства на западняшкия начин на живот. Как тогава да не се превърне в новия фаворит в туризма?!

 

Почивка в Керамоти

 


Вижте картата в голям формат

20. 08. 2013 г. / Цвети Тошева

1 коментарДобави коментар »

bojidarche

От bojidarche20.08.2013, 14:36 ч.

Прекрасно местенце е,ходим 4-то лято там на почивка,та не съм съгласна със заглавието...

Виж всички коментари за "Керамоти – новият фаворит в туризма".

Още от "По света"

Крит – пазител на Минойската култура

Крит – пазител на Минойската култура

Крит е една от топ дестинациите за почивка в Гърция и един от най-красивите острови в света. Но Крит е и пазител на наследството на една от най-могъщите и развити древни цивилизации – Минойската. Крит ще ви поведе на пътешествие във времето.

Мароко – екзотичното кралство от „1001 нощи“

Мароко – екзотичното кралство от „1001 нощи“

Ако искате да се докоснете до екзотиката на Ориента и да почувствате обаянието на източната култура, то Мароко със сигурност ще надмине очакванията ви.

Едно от превъплъщенията на Снежния замък в Кеми, Финландия

Снежният замък в Кеми - зимна магия

Ако искате да почувствате същинската магия на зимата, ако минусовите температури не ви плашат и ако приключенията са в кръвта ви, подарете си почивка в Снежния замък в Кеми - най-големият замък от сняг в света. Вижте какво ви очаква там и при първа възможност му се насладете лично.