Корфу – смарагдовият остров

3 коментара0/5

Ако искате още малко да се порадвате на слънчевите лъчи, почивка на Корфу ще ви се отрази добре. През септември и октомври температурата на гръцкия остров е около 23-25 градуса, а смарагдовите води са все още топли.

Корфу – смарагдовият остров
Корфу – смарагдовият остров

Корфу е вторият по големина гръцки остров след Крит. Островът е известен още с името Керкира. Около Корфу има още няколко малки островчета – Ерикоса, Матраки и Отнони. Освен с красива природа, Корфу е известен с множеството крепости и замъци, останали от различни епохи. Островът е бил под различни влияния през вековете – византийско, гръцко, турско и британско. Това е и причината за разнообразната архитектура.
Столицата на Корфу е Корфу таун и е най-големият град на острова. Корфу таун е единственият град в Гърция, изцяло ограден със замъци.

Как да стигнем от София до Корфу?
С кола – разстоянието между София и Корфу с кола е 900 – 1 000км. Първо трябва да карате близо 620км. до Игуменица. Тази част от маршрута отнема 12 часа. От Игуменица трябва да се качите на ферибота за 2 -3 часа. Цената на ферибота варира в зависимост от сезона. На човек се плаща 7-8 евро, а за лека кола между 33-38 евро.
С автобус – ако предпочетете да стигнете до Корфу с автобус, се пригответе за дълго пътуване. Цената за двупосочен билет варира между 170 и 200лв. в зависимост от фирмата.
С влак –  влакът е най-евтиният транспорт, но се пригответе за  уморително пътуване. Цената на двупосочен билет за влака е 33 евро до Солун. От там следва познатата схема с автобус до Игуменица и после ферибота до Корфу.
Със самолет – пътуването до Корфу със самолет е най-скъпият вариант. Трябва да хванете полет от София до Атина. След това да се качите на самолета до столицата Корфу Таун.

Добави описание

Цени:
Нощувката в хотели 2 и 3 звезди е между 60 и 80лв. на човек. Цената за 4-звезден хотел е 100-130лв., а за 5-звезден – 170лв. Когато правите резервация, попитайте изрично кога можете да се настаните. Настаняванията в повечето хотели са следобед.

Вижте още:

Най-популярните гръцки острови

Катерини - любима гръцка дестинация

Забележителности на Корфу

Спианада – това е най-големият и оживен площад на Балканския полуостров. Намира се в столицата Корфу таун. В единия край на площада има игрище за крикет, останало от английското управление на острова в началото на XIX век.
Църква Св. Спиридон – този храм е построен в чест на покровителя на Корфу. Църквата е на повече от 6 века. Уникалното на този храм е дървеният купол. Мощите на светеца се съхраняват тук в сребърен ковчег, инкрустиран със скъпоценни камъни.
Двореца на Св.Михаил и Георги– намира се в столицата на Корфу. Тук могат да се видят различни експонати от Япония, Китай, Корея, Непал, Индия и Тибет. Затова мястото е познато и като Музея на азиатските изкуства. Входът на музея е 3 евро. Нужни са ви около 2 часа, за да го разгледате обстойно.


Местността Палеокастрица – това е мястото за вас, ако искате да се насладите на смарагдовите води на острова и да се печете на плажа. Можете да се насладите на скалистия пейзаж, като се разходите с лодка или се гмурнете в кристалните води. Разходката с лодка варира като цена в зависимост от големината на групата. При по-малки групи – 20-30 евро, при по-големи може да падне до 10-15 евро на човек. В Палеокастрица можете да посетите манастир Дева Мария, който е на 8 века. Популярна забележителност в района е и замъкът от византийско време Алгелокастро.

Ахилион е вилата на австрийската принцеса Сиси. Дворецът е кръстен на Ахил, любимия древногръцки герой на Сиси. Ако искате да разгледате Ахилион, входът е 7 евро. Освен самата сграда, не пропускайте да се разходите в огромните градини наоколо. Тук можете да видите скулптури на принцеса Сиси и на любимите й персонажи от древногръцката митология. Най-много са разбира се статуиите на Ахил.

 

Полезна информация
Добре е, преди да тръгнете за Корфу, да си запишете няколко важни номера, от които може да имате нужда.
Полиция – 39509; 41203; 38661
Пътна полиция – 39294
Бърза помощ – 41000
Летище – 38694; 30180; 38079
Автогара – 39985; 32185; 31595; 30627

Повечето магазини работят от понеделник до петък от 08:30 до 14:30ч. и от 17:30 до 20:30ч.

В неделя трудно ще намерите отворени магазини.
Валутата на острова е евро.

Любопитни факти:

  • Името на Корфу означава „град на върховете“, заради многото планини наоколо.
  • През 2007г. Старият град на Корфу влиза в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО
  • Корфу има излаз на 3 морета – Йонийско, Адриатическо и Средиземно

01.10.2013/ Радослава Михайлова

3 коментарaДобави коментар »

Bambulka

От Bambulka03.10.2013, 09:43 ч.

Корфу е място, в което се влюбваш за цял живот след като веднъж си го посетил и искаш отново и отново да си там... Трябва да го видите, за да разберете какво имам предвид ;)

Виж всички коментари за "Корфу – смарагдовият остров".

Още от "По света"

Коледа във Витлеем

Коледа във Витлеем

Казват, че Витлеем е родният град на Иисус Христос.Затова и честването на Коледа във Витлеем е истинско свещенодействие–тържествено,бляскаво и приветстващо всички, желаещи да отпразнуват Рождество Христово в най-коледния град. Добре дошли!

29 години по-късно: На екскурзия до Чернобил

29 години по-късно: На екскурзия до Чернобил

Черният туризъм е в своя възход и може би най-добрият пример за това явление е все по-нарастващия интерес към Чернобил като туристическа дестинация.

5 цветни природни забележителности

5 цветни природни забележителности

Природата е най-великият художник. Нейно дело са едни от най-красивите цветни забележителности по света. Вижте 5 от най-красивите цветни природни кътчета в света.