Мачу Пикчу – древното вълшебство на инките

0 коментара0/5

Дестинация:
Перу;

Мачу Пикчу е сред най-забележителните и популярни забележителности в света. Каква е историята на Мачу Пикчу и какво представлява изгубеният град на инките, научете в следващите редове.

Добави описание

Снимка: iStock

Мачу Пикчу е древен град на инките, позициониран в пределите на Перу. Освен това Мачу Пикчу е една от най-известните туристически забележителности, включени в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство и мечта за всички хора с приключенски дух. Древният град на инките е разположен високо в планината, на около 305 метра над река Урубамба, по източните склонове на Андите в Перу.

Туризъм сред руините – 7 забележителности >>>

Мачу Пикчу се намира на 80 километра от перуанския град Куско и на 2 430 метра над морското равнище. Смята се, че древният град на инките е построен през 1430 година по време на царуването на император Пачакути  и е бил обитаван в продължение на век. Жителите му го напуснали, когато испанците завладели империята на инките. И до днес обаче Мачу Пикчу поразява със своята магия.

Религиозните структури, невероятната архитектура, астрономически и селскостопански центрове – всичко това може да се види в Мачу Пикчу и буди възхищението на учени, историци и туристи. Културата на инките обаче все още остава загадка за света.

Древният град остава неизвестен и недокоснат, докато през 1911 година историкът Хирам Бингам не го преоткрива. Мачу Пикчу се състои от около 200 структури. Градът е проектиран по начин, обособяващ две зони – горна зона за живеене и по-ниска площ за земеделие. Има още комплекс с напоителни системи, канали, пътища, пътеки.

Добави описание

Посетители на Мачу Пикчу имат възможността да разгледат изгубения град на инките сами или в компанията на водач, който може да се наеме на входа на перуанската забележителност. Едно от най-завладяващите места в Мачу Пикчу е Слънчевата порта (Sun Gate), която гледа към долината и е най-добре да бъде посетена при изгрев слънце.

Храмът на Слънцето (The Temple of the Sun) е известен със своята сложна каменна обработка на стените, показваща големите умения на строителите. Интихуатана (Intihuatana) е ритуален камък, за който се смята, че е бил астрономически часовник. Храмът на трите прозореца (The Temple of the Three Windows) е отдалечен на около 3 километра от Мачу Пикчу и е бил използван за ритуални бани. За Храма на Кондора (The Temple of the Condor) пък се предполага, че бил храм за поклонение или стая за мъчения.

Добави описание

Местоположението на Мачу Пикчу е било избрано заради неговата отдалеченост и трудната достъпност на мястото. И до днес изгубеният град на инките не е сред най-лесните за достигане туристически обекти. Гледката и усещането да видиш Мачу Пикчу на живо обаче си заслужават!

7 трудно достъпни забележителности >>>

13.12.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Мачу Пикчу – древното вълшебство на инките".

Още от "По света"

Пекин

Пекин

Пекин е един от най-емблематичните градове в света. 2008 е знаменателна за него - Пекин ще е домакин на Летните Олимпийски Игри.

Хавана – страст, пури и салса

Хавана – страст, пури и салса

Едно от най-вълнуващите кътчета на света това е Куба – страната, която никога не спи и безспир се забавлява под жарките лъчи на слънцето и веселите ритми на латино-танците.

10-те най-красиви плажа в света / Бая де Санчо

10-те най-красиви плажа в света

Със своите тюркоазни води и красиви зелени скали, архипелагът Фернандо де Нороня, на разстояние от бразилските брегове, е мястото с на най-добрите плажове в света, сочи проучване на TripAdvisor.