Макао - там, където Азия играе

0 коментара0/5

Дестинация:
Макао - Китай;

Древни азиатски богове, християнски катедрали и светилища под формата на игрални зали. Това е магнетичното лице на Макао – бившата португалска колония, която днес е част от Китай

Макао - там, където Азия играе

Средновековни кули и амфитеатри, пъстри колониални къщи и небостъргачи от стъкло и метал са се събрали в странен пъзел на 28 кв. км, които представлява Макао. На фона на този декор живеят в синхрон непримирими доскоро богове. Древните индуистки, будистки божества населяват храмове, които мирно съседстват с католически църкви. Така е било от векове.

Днес Макао има нова религия – тази на хазарта, и неговите богове се ширят подобаващо в своите храмове от стъкло и метал, гигантските хотелски комплекси и казината. Магията на рулетките и екзотиката примамва тук всяка година близо 22 милиона поклонници на хазарта, пагодите или просто любопитни на полуострова, чието население е по-малко от половин милион души. Половината от тях са нужни само за обслужването на казината, които носят милиарди долари печалба на града.

Ако не сте хазартен маниак, но искате да пипнете, вкусите и помиришете този паралелен свят на богове и грехове, най-лесно е да се запишете на екскурзия, когато сте в Китай или Хонг Конг, откъдето разстоянието е един час с ферибот.

Най-добрият сезон е между октомври и декември, когато дните са топли и слънчеви, дъждовете са рядкост, а убийствената влага е сравнително слаба.

Фериботът навлиза в пристанището на Макао и пред вас се разкрива гледката на футуристичен пейзаж - небостъргачи, гигантските билбордове, падащи звезди и светлинни водопади се сипят навсякъде. Крайбрежието на Макао мирише на лукс и разточителство.

Макао - там, където Азия играе

Единствената сграда, която напомня, че зад този декор е скрита древността, е храмът А Ма, запазен от  времето преди португалските колониалисти, за да акостират тук през XVI век.

Векове наред заподноевропейската, индийската и азиатската култура се борят, съжителстват и заимстват една от друга, така че Макао влиза в ХХI век като неповторимо чудо, събрало не два, а няколко свята в едно.

В новата Мека на хазарта се редуват десетки храмове на залозите. „Уин“, „Сендс“, „Ем Джи Ем Мираж“ са добре познатите имена на най-големите в хазартния бизнес, които през последните 5 години са най-новите колониалисти на Макао.

Само комплексът „Уин“ има 2000 игрални маси и хотел с 600 стаи, ресторанти и барове. С него се състезават още 29 казина, всяко от които предлага освен гориво за хазартните страсти, всевъзможни атракции за онези,  които не са зад игралните маси. 

Дори да не сте поданик на Негово Величество хазарта, не може да не се разходите до най-голямото казино в света - Venetian.

Venetian Macao

Venetian Macao e цялото име на огромен комплекс от хотели, игрални зали и атракциони, построени на изкуствено създаден остров в устието на Перлената река. Стъпвайки там, попадате не другаде, а във Венеция. Копието на най-романтичния град на Европа е поразително. Можете дори да се повозите на гондола и да чуете музиката от кафенето пред „Двореца на доджите“. А след това да се потопите в света на магазинчетата, които тук са повече от 300.

Шопингът е едно от задължителните удоволствия за гостите на Макао, независимо колко пълни са портфейлите им. От златни бижута до електроника и местни сувенири – за всеки има по нещо, и то на привлекателни цени.

Ако времето ви е ограничено, най-добре е да съчетаете пазаруването с обиколка из забележителностите. 

Сенатският площад, или Largo do Senado, е мястото, от което можете да тръгнете. Самият площад с хладния си фонтан по средата и заобиколен от множество колониални сгради и църкви е визитна картичка на португалското минало на полуострова.

Сенатският площад, или Largo do Senado

 

Rua da Felicidade, или Улицата на щастието, както се превежда, започва от самия площад. В миналото това е била улицата на червените фенери и момичетата, носещи щастие. Днес това е минало и на мястото на публичните домове се гушат малки магазинчета, ресторантчета и кафенета.

Rua da Felicidade, или Улицата на щастието

 

Недалеч се извисява катедралата „Св. Павел“ или по-скоро това, което е останало от нея – огромната фасада на построената в средата на XVI век християнска катедрала, разрушена три века по-късно. Руините на „Св. Павел“ са любимото място за снимки на туристите.

катедралата „Св. Павел“

 

Както и азиатският му конкурент – храмът Na-Tcha – изключително изчистен като архитектура и украсен с ръчно изработени фигури от китайската митология.

храмът Na-Tcha

 

Хълмът Гия примамва на хоризонта, ако решите да се разходите на изток от централния площад. Това е най-високата точка на полуострова, където някога е построен едноименният форт и запазеният до днес огромен фар. От върха му се разкрива прекрасната панорама на полуострова. Недалеч пък са полегнали екзотични паркове с непознати за европееца растения, огласяни от виковете на пъстри папагали.

Хълмът Гия примамва на хоризонта, ако решите да се разходите на изток от централния площад. Това е най-високата точка на полуострова, където някога е построен едноименният форт и запазеният до днес огромен фар.

 

Крайбрежната улица пък е кварталът, в който малките ресторантчета ви пренасят директно в Лисабон. Ако сте любители на екстремните преживявания, не пропускайте да скочите в асансьора на кулата на Макао – Sky Tower. Освен да видите как изглежда Макао от птичи поглед, можете да направите и незабравим скок с бънджи от 338 метра височина. 

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Макао - там, където Азия играе".

Още от "По света"

Чивита ди Баньореджо – умиращият град на хълма

Чивита ди Баньореджо – умиращият град на хълма

Чивита ди Баньореджо е малко градче в Италия, където времето е спряло. Тук можете още д аусетите атмосферата от Средновековието и Ренесанса. Разположен на висок хълм, Чивита ди Баньореджо почти не се е променил през вековете.

Хамбург – Свободният град

Хамбург – Свободният град

Хамбург е омайно привлекателен през деня. Хамбург е романтично – меланхоличен през нощта. В Хамбург се чувства вкусът на свободата и се улавя ритъмът на прогреса. Отпуснете сетивата си и се насладете на дъхавата атмосфера, която ви обгръща.

Принцовите острови – истанбулска приказка

Принцовите острови – истанбулска приказка

Принцовите острови са една от най-популярните атракции за туристите, посещаващи Истанбул. Какво ги прави толкова неустоимо притегателни? Ще разберете от нашата истанбулска приказка, в която Принцовите острови са главните герои.