Най-странният остров в света – като пръстов отпечатък

0 коментара0/5

С какво един малък остров край Хърватска си печели названието „най-странния остров в света”? Дали неговата странност се дължи на природата или пък е дело на човека? Прочетете повече за най-странния остро в света, който прилича на пръстов отпечатък.

Най-странният остров в света – като пръстов отпечатък
 © slobodnadalmacija.hr

На планетата ни има хиляди острови – някои от тях големи и населени, други малки и пусти. Титлата „най-странен остров в света” обаче може да бъде присъдена на един малък остров в Адриатическо море, намиращ се край бреговете на Хърватска.

Неговата странност се крие в това, че погледнат отвисоко островът прилича на гигантски пръстов отпечатък.

Необичайното място се намира в архипелага Шибеник, разположен в територията на Далматинското крайбрежие. Площта на острова е едва 1.4 кв. километра и е изцяло покрита с мрежа от сухи каменни стени. Допълнителната прилика на острова, наречен Baljenac (а също и Bavljenac), с пръстов отпечатък идва от неговата овална форма.

Дубровник – Адриатическият рай >>>

Добави описание

Снимка: Instagram

Подобно на много западноевропейски страни като Ирландия, Англия и Шотландия, голяма част от площта на Хърватска (включително и бреговата линия на страната) е покрита със сухи каменни стени. Това строителство датира от векове и в миналото е било използвано, за да се отбелязват границите на прилежащите земеделски земи.

Интересен факт е, че стените са изграждани без хоросан, който по принцип държи камъните заедно. Вместо това строителите внимателно подбирали камъните и ги подреждали един до друг като пъзел.

На територията на странния остров, приличащ на пръстов отпечатък, стените от камъни се простират 23 километра. За сравнение: дължината на Baljenac е само половин километър. Наскоро хърватското правителство поиска от ЮНЕСКО да включи острова и неговите сухи каменни стени в списъка на световното културно наследство.

Санта Крус дел Ислоте – най-гъсто населеният остров в света >>>

Добави описание

Снимка: Instagram

Освен като начин за определяне на земеделските граници, стените също служели като бариера срещу силните ветрове, известни като „bura”. По този начин отглеждането на земеделски култури в откритите места по крайбрежието било напълно възможно.

Например в Паг, продълговат остров с най-дългата плажна ивица в Адриатическо море, земеделските производители  построили дълги каменни стени, дълги над 1000 километра.

14.03.2017/Милена Алексиева

Още от "По света"

Остров Бали – Екзотика от Индонезия

Остров Бали – Екзотика от Индонезия

Пътешествието до остров Бали се прави веднъж, но изживяването остава за цял живот. Бали е абсолютното определение за екзотичен остров, но той е и едно от най-религиозните места на земята. Бали е вашата сбъдната мечта.

Бихте ли спали, заобиколени от акули?

Бихте ли спали, заобиколени от акули?

Нестандартната спалня се намира на 10 метра под водата и разполага с 360-градусова гледка. Смелчаците, престрашили се да опитат това предизвикателство, ще бъдат заобиколени от 35 акули

Остров Мавриций – Райската градина на Бодлер

Остров Мавриций – Райската градина на Бодлер

Определението на Бодлер за остров Мавриций „Райска градина“ не е достатъчно да опише красотата, уникалността и предимствата на тези земи. Мавриций е сякаш частица от друг свят – тайнствена, автентинтична и все пак – реална.