Лапландия – домът на Дядо Коледа

19 коментара4/5

Дестинация:
Лапландия;

Лапландия е на север, много на север. Там, където сезоните имат свой собствен ритъм, където дните и нощите продължават по 24 часа и където приказно сияние озарява небето поне 200 пъти в годината. Лапландия? Да, там където е домът на Дядо Коледа.

12053_0.jpg Лапландия не е сред популярните туристически дестинации, но със сигурност е едно от най-интересните кътчета на земята. Това е най-северната финландска провинция, която се превръща в истинска зимна приказка по време на коледните празници, мястото, където въпреки суровите климатични условия не спират да прииждат любители на планинските спортове и земята, в която природата сякаш диктува живота на местните жители.

Лапландия е една смесица от шведска, финландска, норвежка и руска култура, която придава идентичност на всеки регион от областта, без това да нарушава цялостния й облик. Тук битуват три типа местни жители, които говорят шест диалекта, изповядват различна религия и спазват различни обичаи.

Тук почти навсякъде можете да срещнете свободно разхождащи се елени, впрягове с кучета и уютни дървени къщички, сгушени между заснежените борове. Тук ежегодно пристигат стотици хиляди писма, адресирани до Дядо Коледа , който живее в отдалечената планина Корвантунтури. Тук се устройват безброй панаири, фестивали и обществени мероприятия, които разнообразяват ежедневието както на местните, така и на гостите на Лапландия.

В Лапландия всеки месец от годината е различен, а полярните нощи и полярните дни не са предпоставка за скучен престой. Особено в административната столица на провинцията – Рованиеми. Именно този град, разположен на самия полярен кръг, е вечно пулсиращото сърце на Лапландия.

В Рованиеми се намират най-привлекателните туристически атракции и са съсредоточени главните седалища на всички най-важни държавни институции, включително Университетът на Лапландия, който ежегодно осигурява постоянен наплив от студенти в областта. Рованиеми предлага всички удобства за една вълнуваща почивка и неочаквано разнообразен нощен живот, които в комбинация с уникалните особености на Лапландия оставят усещането за потапяне в една друга реалност.  
Лапландия - домът на Дядо Коледа
Разположение

Лапландия е най-северната точка на Финландия, до която може лесно да се стигне от цял свят.Освен в Рованиеми, летища има в още пет града в областта, а железопътни връзки свързват Лапландия с цялата страна. Заради развития туристически бизнес, транспортната мрежа е модерна и добре устроена, а равнинният релеф улеснява придвижването с автомобил и автобус.

Столицата на Лапландия, Рованиеми, е разположена точно на Северния полярен кръг, между хълмовете Оунасваара и Коркаловаара, в долината на река Кемийоки и нейния приток Оунасйоки. Местоположението й предопределя изключителното климатично разнообразие и наличието на 4 сезона и 4 полусезона. От края на ноември до средата на януари се спуска полярната нощ и температурите могат да паднат до -20 градуса Целзий. След силния снеговалеж и свирепите бури, в края на февруари слънцето започва все по-дълго да свети, а през юни и юли идва ред на полярните дни.

История

Територията на Лапландия, и в частност на Рованиеми, е била култивирана още около 750 – 530 г. пр. Хр. С течение на времето тя става все по-населена от златотърсачи, а благоприятните релеф и условия за развитие на селското стопанство, привличат хиляди преселници.

По време на Втората световна война Рованиеми попада директно под германските атаки и бива разрушен. През 1946 г. започва възстановяването на града – финландският архитект Алвар Аалто проектира някои от важните обществени сгради, а скоро след това Рованиеми се превръща в процъфтяващ курортен и туристически център на Лапландия.
Лапландия - домът на Дядо Коледа
Забележителности

Най-голямата атракция в Лапландия е селището на Дядо Коледа, което се намира на около десетина километра от центъра на Рованиеми. Тук духът на Коледа е жив по всяко време на годината, коледни песни звучат по улиците, изпълнени с хора. В пощенската станция постоянно пристигат писма с многобройни детски желания, които се доставят директно в офиса на Добрия старец – в пещерата в планината Тунтури.

Дядо Коледа не се крие от хората – домът му е винаги отворен за гости, желаещи да надникнат в тайнственото му „скривалище“ и да се снимат с него за спомен. За да бъде на разположение на всички вярващи в магията на Коледа, той има няколко бази в цяла Лапландия, където всеки ден е готов да посрещне любопитните туристи. Местната легенда обаче гласи, че истинската работилница, където неуморните елфи се трудят усърдно да сбъднат детските мечти и надежди, се крие дълбоко в недрата на планината и до нея може да се стигне по плетеница от тайни тунели, известни само на тях, на Дядо Коледа и на Баба Коледа.   

Селището на Дядо Коледа е най-посещаваната туристическа атракция във Финландия и по още една причина. Точно от тук минава бялата линия, отбелязваща началото на Северния полярен кръг. А ако искате да получите сертификат, с който да се похвалите пред приятелите си, трябва да посетите близката ферма Нанапиирин, където след изпълнение на специален ритуал по кръщаване и символичен лов на елени, ще ви го издадат. Освен това, от селището можете да изпратите картичка до близките си хора, като вие сами ще определите кога да пристигне – в зависимост в кой цвят кутия (жълта или червена) я пуснете, тя ще бъде доставена или веднага, или точно на Коледа. Не си мислете, че тук няма къде да похапнете – заведенията в селището са много и освен традиционната сьомга и еленско месо, можете да се насладите на ароматните коледни курабийки с канела и на други любими лакомства.  
12053_4.jpg
В Рованиеми има още няколко забележителни обекта, които са атракция за всички посетители на Лапландия. Сред тях е мостът над река Кемийоки, чийто вечен огън, върху близо 50-метров пилон в средата, е един от символите на града. Построен е през 1989 г. като балансиращ елемент между градската част на Рованиеми и хълмовете на Оунасваара. Мостът е изумително красив на залез слънце, а топлината на огъня не позволява на водата около него да замръзне.

Другият символ на Рованиеми е Арктическият научен музей, който ще ви въведе в обичаите на северните хора, в традициите, историята и културата в тази част на света от миналото днес. Ще разберете колко зависим е човекът от природата и как съжителства с разнообразните животински видове. Музеят разполага с конферентни зали за над 700 души, чиито стъклени покриви откриват поглед към изумителното арктическо небе.

Като всеки главен град, и Рованиеми може да се похвали със забележителни обществени постройки, които ще допринесат за вашето приятно изкарване в Лапландия – кметството, градският театър, концертната зала и конгресният център. Тук също така е и най-севереният филиал на веригата за бързо хранене „McDonald's“ - така познатият вкус няма да ви липсва.
Лапландия - домът на Дядо Коледа
И ако се задържите малко по-дълго в Рованиеми, със сигурност ще станете свидетели на поне едно северно сияние. Изумителната гледка обикновено се наблюдава през нощта, но обагря цялото небе с пъстроцветен спектър от светлини сякаш е ясен слънчев ден. Кръстено на древноримската богиня Аurora (на зората) и древногръцката Boreas (на северния вятър), това природно явление е събуждало възхищението и преклонението още на най-старите обитатели на земята и само по себе си е основателна причина да посетите Лапландия.

Лапландия е една от най-отдалечените кътчета на земята или събирателна точка на всички вълнуващи приключения. Всичко е въпрос на гледна точка. Но една е сигурно – в Лапландия празникът никога не свършва.
 
22.12.2009/ Цвети Тошева

19 коментарaДобави коментар »

Kader

От Kader23.11.2012, 10:59 ч.

аз искам дядо коледа да си поручам

Виж всички коментари за "Лапландия – домът на Дядо Коледа".

Още от "По света"

Карнак – Най-почитаното място

Карнак – Най-почитаното място

За древните египтяни Карнак е бил най-свещеното място на Земята. За днешните туристи Карнак е втората най-популярна дестинация в Египет след пирамидите в Гиза. За вас Карнак може да се окаже осмото чудо на света.

Бихте ли спали, заобиколени от акули?

Бихте ли спали, заобиколени от акули?

Нестандартната спалня се намира на 10 метра под водата и разполага с 360-градусова гледка. Смелчаците, престрашили се да опитат това предизвикателство, ще бъдат заобиколени от 35 акули

Боргунд – църквата на викингите

Боргунд – църквата на викингите

Дървените църкви са ценна брънка от норвежкото архитектурно наследство и се считат за паметници от национално и световно значение. Най-яркият техен представител е дървената църква Боргунд, наричана още Църквата на викингите. Останала непроменена през вековете, днес тя привлича безброй туристи, желаещи да се докоснат до автентичния шедьовър, напомнящ за славните предци – войни на местното население. Вижте защо!