Пунта Кана – намереният рай

12 коментара5/5

Пунта Кана е една от онези екзотични дестинации, за които започваме да мечтаем в мразовитите зимни дни. Там е горещо не само времето. Гореща е и атмосферата. Всеки отдал се на магията на Пунта Кана, остава в нейн плен завинаги.

Пунта Кана - намереният рай 
Курортът Пунта Кана е толкова забележителен, колкото забележително е и името му. Пунта Кана - „Мястото, където се срещат всички палми“. И наистина, представителите на този специфичен вид палми са толкова много, че ще ви е трудно да видите дори съседната вила. Широки и кичести, те закриват покривите на много сгради, включително и тази на летището. Но това не пречи на никого. Напротив – екологията е един от основните приоритети на местното население. И в Пунта Кана със закон е забранено всякакво строителство, което би навредило на този приказен пейзаж. Ще ви направи впечатление, че дори хотелите са ниски и кокетни, преобладават вилите и ниските сгради и разбира се, растителността е основният декоративен елемент.  

Едно посещение до Пунта Кана със сигурност отнема по-внимателно планиране и повече разходи. Но това е място, което може да накара човек да забрави съществуването на друг свят, освен този „тук и сега“. Свят, изпълнен с екзотика, неописуема красота и реални изживявания. Свят, който ще ви накара да повярвате, че онези бленувани места от рекламните брошури и пощенските картички наистина съществуват. Свят, в който ще създадете своите спомени и ще откриете другото име на земния рай – Раят на Пунта Кана.

Разположение

Курортът Пунта Кана се намира в най-източната провинция на Доминиканската република – Ла Алтаграсия и спада към общинската общност Пунта Кана – Баваро – Верон – Макао. Белите тропически плажове, осеяни с многобройни зелени палми, се къпят във водите на Карибския басейн и на Атлантическия океан. На север Пунта Кана граничи със селището Кабеза де Торо, а на юг с Кап Кана и рибарското селище Кабо Сан Рафаел. Най-близкият град Игуей (500-годишната столица на провинция Игуей) се намира на 45 км. а на 25 км. е международното летище Пунта Кана.
Пунта Кана - намереният рай
 
Пунта Кана се състои от множество по-малки курорти, които приличат на самостоятелни селища и в същото време са толкова гъсто разположени, че трудно може да се определи дали спадат към територията й. Сред най-известните са Баваро (този плаж прославя  Доминиканската република по цял свят с белия си коралов пясък и живописна, някак дива атмосфера), Макао, Ел Кортесито, Арена Горда и Уверо Алто.

Една по различна дестинация

Пристигайки в Пунта Кана, трябва да сте наясно, че тук няма да видите впечатляващи културни паметници и исторически забележителности. Ако сте любители на по-активната ваканция, по време на която можете да опознаете местните жители и традициите им, също ще останете разочаровани.

Пунта Кана неслучайно може да бъде наречен „намереният рай“ - докъдето погледът ви стига, ще видите блестящи от слънцето бели плажове, успокояваща зеленина на тропическата растителност, гладката като огледало тюркоазеносиня повърхност на океана и разбира се, безброй туристи, избрали Пунта Кана за една седмица гарантирана почивка, далеч от градската динамика.  

С какво ще ви впечатли Пунта Кана? Архитектурата на сградите и интериорът им са вдъхновени от испанската, мексиканската и местната доминиканска култура. В един хотелски комплекс ще намерите абсолютно всичко, от което се нуждаете, включително ако сте решили да отпразнувате някакъв специален повод. Подчинявайки се на правилото „all inclusive“ ще се възползвате от всички глезотии, за които сте мечтали и които вървят в комплект с посещението на подобно райско кътче. Пунта Кана има и собствено летище, което се отличава със същата екзотична атмосфера и което посреща над 2 млн туристи ежегодно (предимно европейци).
Пунта Кана - намереният рай

Какво можете да правите в Пунта Кана?
Водните приключения са запазена марка за този тип курорти, а в Пунта Кана са дори повече. Можете да плувате в искрящите води на океана, заобиколени от делфини и морски лъвове. Това е част от атракциите, които предлага местният парк „Островът на делфините“ (Dolphin Island Park). Там ще научите безброй интересни подробности за отглеждането и навиците на тези морски обитатели, ще се снимате с тях за спомен и под вещите грижи на обучени треньори ще ги нахраните.

Същото може да ви се случи и в другия тематичен парк в Пунта Кана – Манати, където обаче имате много по-голям избор от атракции. Насочен изцяло към природата, паркът се е погрижил да работи в нейна полза и да накара посетителите да осъществят една по-дълбока връзка с нея – тук се провеждат курсове и лекции, насочени към опазване на екологичното равновесие, тук се провеждат проучвания на множество животински видове, тук можете да „влезете“ в техния свят и пак тук можете да научите интересни подробности за автентичната доминиканска култура, като посетите Музея и наблюдавате танцовите ритуали, разигравани от служители на парка.

Водните приключения не свършват до тук. Можете да се гмуркате в пещерите край кораловите риопве до брега, да карате водни ски и сърф или да се възползвате от разходка с корабче. Минералните извори в Пунта Кана пък ще ви заредят със свежест, прохлада и лечебна сила. Ако пък солената вода не ви понася, а не ви се стои в красивия хотелски басейн, в околността има и сладководни заливи, при това доста уединени.  

Ако искате да опознаете „земния рай“ на Пунта Кана, помислете за възможността да си направите седемчасов преход с кон през девствената пустош на местността, опознавайки  множество миниатюрни селища, чак до водопадите Салто Алто. Разбира се, ще бъдете направлявани от опитни инструктури, които ще ви покажат най-добрите места, на които да опитате вкусни специалитети и да ободрите душата си с традиционни музикални изпълнения.
Пунта Кана - намереният рай

Когато се върнете, можете да си запишете час за урок по голф. Този спорт е една от най-популярните туристически атракции в Пунта Кана, така че не пропускайте да го изпробвате и вие. А ако сте любители на високите скорости и адреналина, направете си разходка по плажната ивица с ... ATV 4x4 (превозно средство тип бъги). Искате да пазарувате? В Пунта Кана има и търговски центрове, магазини за сувенири, бутици и всичко, което фантазията ви може да измисли. Нощният живот също ще накара кръвта ви да закипи – крайбрежни заведения, нощни барове, ресторанти, боулинг центърът „Plaza Bolera Punta Kana“ и забележителната пещерна дискотека, в която заедно с вас ще танцуват прилепите.

Пунта Кана наистина ще сбъдне мечтите ви. Почивайте си, смейте се, наслаждавайте се пълноценно на това, което изживявате. И помнете, дори да не откриете нещо, което искате на мястото, където се намирате, това не значи, че то не съществува в Пунта Кана. Просто трябва да го откриете в някой от съседните комплекси - защото всички те носят общото име Пунта Кана.
 
16. 02. 2010 / Цвети Тошева

12 коментарaДобави коментар »

Teo

От Teo04.09.2012, 14:46 ч.

може ли по подробна информация за пунта кана

Виж всички коментари за "Пунта Кана – намереният рай".

Още от "По света"

5 забележителности от турските сериали

5 забележителности от турските сериали

С манията по турските сериали в южната ни съседка се заформи нов вид туризъм – посещение на къщи от различните филми. Вижте кои са 5-те най-популярни забележителности от турските сериали.

Домът на Ангела Меркет като хотел

Домът на Ангела Меркет като хотел

Победата на Ангела Меркел на изборите за Бундестаг в неделя може да се превърне в печелившо предприятие за собственика на жилището, което днешният федерален канцлер е обитавал по времето, когато Меркел е живяла в ГДР.

Остров Тавеуни – Градината на Фиджи

Остров Тавеуни – Градината на Фиджи

Тавеуни е истински природен шедьовър – рай за авантюристите, романтиците и идеалистите. С неподправената си красота, богат растителен и животински свят и магнетично пасторално излъчване, остров Тавеуни е вечно цъфтящата градина на Фиджи.