Бърно – чешката традиция

1 коментар2/5

Бърно не е просто съвременен европейски град с историческо минало. В Бърно замъците са по-величествени, парковете са по-зелени, а бирата е по-вкусна. Бърно е съхранил в детайлите автентичната чешка традиция. И поне веднъж трябва да се посети.

Бърно - чешката традиция

Бърно е вторият по големина град в Република Чехия, културна и съдебна столица на страната. Тук има колкото исторически забележителности, толкова и модерни удобства за динамично ежедневие. Музеите, театрите, парковете и църквите ограждат живописните улици и създават усещането за една по-аристократична европейска общност. А в  ресторантите и клубовете се предлага едно от най-качественото пиво в света – също създадено с традициите на Бърно.

Бърно спокойно може да бъде приеман като „ябълката на раздора” в Централна Европа. Именно тук, на няколко километра от този одухотворен и величествен град, на 2 декември 1805 г. се е състояла „битката на тримата императори”. И дори да приключва с подписване на тристранен пакт, днес красив бароков замък – музей и величествен монумент в памет на тримата герои напомнят само за едно от историческите събития, белязали миналото на Бърно. Всяка друга забележителност в града допълва пъзела на чешката традиция. За да се превърне тя в съвременното очарование на един от най-красивите европейски градове.

Разположение

Бърно е разположен при съединяването на реките Свитава и Свратка в югоизточната част на страната. Бърно е столица на региона Южна Моравия и седалище на Конституционния съд, Върховния съд и Административния съд на Република Чехия.
Бърно - чешката традиция

Бърно се намира в Централна Европа и отстои на около 200 км. от чешката столица Прага , на около 115 км от австрийската столица Виена , на около 260 км от унгарската столица Будапеща и на около 1100 км от българската столица София. Административно се поделя на 29 района.

История  

Макар земите на Бърно да са били обитавани още в праисторически времена (под  името Ебуродунум), като селище със знатно присъствие започва да се оформя в началото на XI в. Първо е заселен брегът на река Свратка (днес там е Старо Бърно), а малко по-късно член на упрявляващата династия Премислиди построява тук своя замък „Шпилберк“ (Špilberk). Около него започват да се оформят рибарски селища, а през XIII в. територията се заселва с чуждестранни колонисти.  

Официален статут на кралски свободен град Бърно получава през 1243 г. с поемането на властта от Вацлав I, крал на Бохемия. По негово нареждане са построени укрепителни стени с 5 порти, две главни църкви и няколко манастира. Замъкът „Шпилберк“ (Špilberk) бива преустроен в готически стил. През XIV в., когато Бърно става седалище на моравските маркграфове, започва етап на мащабно разширяване – построени са нови 1000 сгради, населението нараства с над 10 000 души, засилва се международната търговия.

Бърно - чешката традицияОт средата на XIV в. Бърно става един от центровете на Моравските областни събрания. През 1454 г. от града са изгонени всички евреи, а през 1526 г. е превзет от династията на Хабсбургите, която го прекръства на Брюн (от немски Brunn - „замък“). По време на 30-годишната война през XVII в. Бърно е единственият успешно устоял на шведските обсади град. Той не поддава и под натиска на пруските войски през 1742 г. и като награда получава някои привилегии, включително е превърнат в епископия през 1777 г.

През XVIII и XIX в. започва засилено развитие на индустрията и търговията в Бърно. Пристига първият влак (1839 г.),замъкът „Шпилберк“(Špilberk) е преустроен в затвор, постепенно укрепленията са сринати и заменени със зелени площи и модерни сгради, развива се образователната база и започва цялостно национализиране на града. След края на Първата световна война, Бърно влиза в състава на Република Чехословакия и се разива като втория по значимост град след Прага.
 
Разцветът му продължава до Втората световна война, по време на която претърпява сериозни щети. Още през 1939 г. Бърно е присъединен към нацистка Германия заедно с Моравия и Бохемия. През 1945 г., след нейната капитулация германците са изселени от чешката територия. През 1993 г. при разпадането на Чехословакия, Бърно остава в пределите на Република Чехия.

Забележителности

Чешкият град Бърно се свързва най-вече с величествените замъци в и около града. Като негова емблема и днес гордо доминира замъкът „Шпилберк“ (Špilberk), кацнал на върха на един хълм и заобиколен от зеленината на обширен парк. От построяването му през XIII в. той е служил последователно като управленско седалище на историческите области Бохемия и Моравия, като мощно укрепление по време на Австро-Унгарската империя, по-късно превърнато в един от най-суровите затвори в Австро – Унгарската империя (известен още като „Затворът на Нациите“) и накрая във военни общежития.

Днес в замъка „Шпилберк“ (Špilberk) се помещава Градският музей на Бърно. Отворени за посещение са затворническите помещения, коридорите, наблюдателните кули (от които се вижда целият град), както и най-дълбокият крепостен кладенец в Чехия, чиято дъбочина достига 114 м. под морското равнище. Скелета на удавил се в него затворник се пази в музея. Навсякъде ще видите произведения на бароковата архитектура, множество релефи, фонтани, дори водна цистерна в един от дворовете. Освен като музей, площта на  замъка „Шпилберк“ (Špilberk) се използва и като арена за обществени културни събития.

Освен величествения замък, символ на Бърно е и катедралата „Св. Св. Петър и Павел“. Издигаща се на Петров хълм в центъра на града, тя се възприема като един от най-значимите архитектурни творения в Западна Моравия. Предполага се, че се издига на мястото на бившия замък „Бърно”. Провъзгласена е за национален културен паметник, благодарение на забележителната готическа архитектура, примесена с бароков интериор. Кулите с височина 84 м. се забелязват от почти всяка точка на Бърно. В края на XVIII в. катедралата става седалище на местната епархия.
Бърно - чешката традиция

Катедралата „Св. Св. Петър и Павел” далеч не е единственият религиозен храм в Бърно. Сред забележителните църкви в града са още „Св. Якуб”, „Св. Томас” (построена през XIV в. като църква на Августинския манастир за гробница на управляващата фамилия, тя бива преустроена след 30-годишната война, а днес в нея се помещава изложба на Моравската галерия), „Св. Ян”, „Св. Троица”, „Червената църква”, „Св. Майкъл” (бившият Доминикански манастир”), „Капуцинската църква на светия кръст” (известна най-вече с криптата, където са изсложени мумифицирани трупове на монаси и на известни светски личности от миналото).

Повечето от църквите (включително катедралата „Св. Св. Петър и Павел”) се намират на няколко минути от централния Площад на свободата („Náměstí svobody”), който в миналото е бил средище на висшата обществена класа. С годините обликът му се е променял в зависимост от промените в инфраструктрурата. Построени са нови сгради, а други са ремоделирани в стил Неоренесанс. Като главен отличителен символ се приема колоната в бароков стил от 1679 г. със статуите на светиите Розалия, Стефан, Себастиан, Роке и Карло Ди Боромео.

Сред обществените сгради се отличават Старото кметство (между Катедралата и Площада на свободата), Новото кметство (близо до църквата „Св. Майкъл”), Сградата на Върховния съд, Сградата на Конституционния съд, Университетът „Томаш Масарик” (вторият най-голям обществен университет в Чехия, кръстен на първия президент на Републиката) и първият университет в страната – Универистетът на Технологиите.

Бърно - чешката традицияСам по себе си, центърът на Бърно е палитра от забележителности. Тук ви очакват множество фонтани (сред който се отличава бароковият шедьовър „Парнас”, направен от камък и изпъстрен с фигурите на крилати митични създания), театри (Махенският театър е първият в Централна Европа, осветен с електрическите крушки на Томас Едисон; освен него в Бърно са Театър „Яначек” и Театър „Редута”), паркове и музеи (най-интересен е може би е Музеят на генетиката „Мендел”, посветен на най-известния изследовател по генетика, живял и работил в Бърно).

В околностите на Бърно ви очакват също толкова увлекателни културно-исторически кътчета, някои от които включени в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство. Освен комплексът Леднице – Валтице, замъкът Вевери и историческият унивесритетски град Оломоуц, задължително трябва да се отбиете в гр. Славков. По-известен като историческата местност Аустерлиц, Славков е мястото, където Наполеон се е сражавал със съюзниците Русия и Австрия. Днес там ви очаква красив бароков замък – музей, дело на италиански майстори и посветен на това историческо събитие. Бърно ви очаква!

23. 11. 2010 / Цвети Тошева

1 коментарДобави коментар »

лила

От лила24.11.2010, 11:27 ч.

Живеяхме в този град в периода 2000-2002 година Такъв спокоен и уреден град Адски съжалявам че сме се върнали в БГ София не може да се сравнява с него

Виж всички коментари за "Бърно – чешката традиция".

Още от "По света"

10 красиви площада по света

10 красиви площада по света

Площадът често е една от най-популярните забележителности във всеки град. На повечето площади има за всекиго по нещо – кафенета, ресторанти, магазини, забележителности. Вижте 10 красиви площада по света. Къде бихте искали да отидете, ако имахте възможност?

Ситжес – дестинация за всички

Ситжес – дестинация за всички

Ако търсите толерантност и свобода на избора, идете в Ситжес – един динамичен плажен град, в който има място за всички - млади и стари, хомо- и хетеросексуални, семейства и приятели. Ситжес ви очаква – 24 / 7 и без никакви предразсъдъци!

Домът на Ангела Меркет като хотел

Домът на Ангела Меркет като хотел

Победата на Ангела Меркел на изборите за Бундестаг в неделя може да се превърне в печелившо предприятие за собственика на жилището, което днешният федерален канцлер е обитавал по времето, когато Меркел е живяла в ГДР.