Коледа във Финландия

7 коментара0/5

Дестинация:
Финландия;

Финландия е очарователна и някак непозната европейска страна. Но ако искате да усетите истинската магия на идващите празници и да опознаете вълнуващите традиции на един северен народ, сега е точното време да си подарите една Коледа във Финландия.

Коледа във Финландия

Дали защото Финландия е сред скандинавските страни, в които снежната покривка се задържа няколко месеца, или защото е най-близо доЛапландия – домът на Дядо Коледа ,духът на Коледа тук остава жив почти през цялата зима. При това бъдете сигурни, че местните обичаи за почитане на Рождество Христово доста се различават от онези, с които сте свикнали или за които сте гледали по филмите.Във Финландия дори животните получават коледно угощение – за домашните се закача сноп пшеница на някое дърво, а за горските – лешници и месо.

Престоят във Финландия по време на коледните празници се оказва незабравимо изживяване за всеки турист – без значение дали е отишъл там целенасочено или се е отбил по пътя си към някоя от съседните държави. Началото на коледните празненства се поставя още в първата неделя на декември с т.нар Първи адвент (от общо 4), след който със специални календарчета децата започват да отброяват оставащите дни до Коледа.Според църковните вярвания започва времето на очакване на Спасителя и на подготовката за посрещането му.

Преди обаче да се отдадете на магията на Коледа във Финландия, трябва да забравите предразсъдъците за „студеното“ излъчване на скандинавците, да пренебрегнете ниските температури, характерни за тази част на Европа и да отворите сърцето си за новото (не)традиционно празнуване на най-светлия християнски празник – Коледа!

Кратка справка за Финландия

Финландия, наричана на местния език Суоми, е скандинавска държава в Северна Европа, на брега на Балтийско море. На запад граничи с Швеция, на север с Норвегия, на изток с Русия, а на юг Финландският залив я разделя от Естония. Най-източната финландска провинция е Лапландия, столицата е Хелзинки, а другите по-големи градове са Тампере, Турку, Оулу, Ювескиле, Лахти и Коувола. Финландия е осма по територия в Европа и най-слабо населената държава в Европейския съюз.

Коледа във Финландия


Финландия е сред най-добрите страни в света по здравеопазване, икономическо развитие, образование, политическо състояние и качество на живот. Около 80 % от населението е привърженик на евангелистката лутерантска църква, но се срещат и католици, мюсюлмани и евреи. Благодарение на многобройните туристически атракции, красивата природа (съчетание от борови гори, хълмист релеф, езера и потоци), модернизацията и разрастването на инфраструктурата, в последните 5 г. Финландия става желана дестинация за милиони туристи от цял свят.

Коледни традиции във Финландия

Навсякъде Коледа се смята за свещен празник, но във Финландия като че ли придават по-голямо значение на почитането му. Тук, това е най-важният от всички празници през годината. Домакините почистват и украсяват къщите от рано, рибарите акостират лодките още в деня на Св. Томас, 21 декември, за да бъдат заедно със семействата си в празничните дни, врати отварят коледните пазари, изпъстрени с всевъзможни лакомства, сувенири, ръчни изделия и греяно вино, и се подготвя коледен парад, в който основно действащо лице е Дядо Коледа.

Част от коледните празненства е и Денят на Св. Лучия – 13 декември. Повелителка на светлината, живяла още по времето на Викингите, в нейна чест се палят свещи, а училищата, фирмите и домовете избират своя „Лучия”. Тя трябва да носи бели одежди, препасани с червени панделки, а на главата й се окичва с корона от свещи. Много често тази роля изпълнява най-голямата дъщеря в семейството, която трябва да приготви закуска от кафе и кифлички, тъй като се вярва, че Св. Лучия ще носи храна, ако настъпи глад.

Коледа във Финландия


В деня на Бъдни вечер, 24 декември, финландците закусват с овесена каша и сок от сливи, след което се украсява Коледната елха . Тя бива отсечена и пренесена на шейна (най-популярното превозно средство във Финландия), а след това окичена със сладки, плодове, свещи, памук, хартиени знаменца и панделки. Точно в 12 на обяд в старата столица на Финландия – Турку, се обявява „Коледния мир”, което поставя същинското начало на празненствата по случай Коледа. И за разлика от повечето страни по света, във Филандия Бъдни вечер е най-важният от трите празнични дни.

Много важна част от коледните дни е посещението на гробищата, за да се почете паметта на починалите близки. Изумително красива е гледката на финландските гробища, осветени от стотици запалени свещи, отразяващи се в снежнобелия сняг. Това се случва обикновено привечер, непосредствено преди вечерята.

 
Обикновено в деня на Бъдни вечер жените в семейството (или цялото семейство) посещават традиционната финландска сауна, за да отпуснат и поглезят тялото и душата си за предстоящите 3 празнични дни. Всички се събират около масата, пременени  в нови дрехи, с появата на първата звезда в небето (между 17:00 и 19:00 ч.), а фермерите – едва когато се уверят, че животните са изяли коледната си дажба. Обикновено тогава се раздават и подаръците, донесени лично от Дядо Коледа и неговите джуджета, който влизайки в домовете задава един и същ въпрос: „Има ли тук добри деца?” и винаги получава възторжен отговор „Да!”.
 
Традиционната коледна трапеза във Финландия се състои от  печено месо (свинско или пуешко) печена шунка и зеленчуци. Основното ястие е варена риба треска (маринована около седмица по-рано) с гарнитура от варени картофи и сметанов сос. След вечеря децата веднага си лягат, а възрастните остават да бъбрят на чаша кафе до полунощ.
Коледа във Финландия
Коледа започва още в 6:00 ч. сутринта, когато семействата (но не всички) отиват на църква. Пеят се коледни песни, взима се участие в парадното шествие и се организира коледен обяд. И тъй като на почит е семейството, обикновено всички остават заедно в домовете си. Затова пък третият ден от коледните празници във Финландия, 27 декември – Стефановден, е отреден за срещи с останалите роднини и с приятелите.      
 
Време за култура във Финландия
 
Колкото и очарователна да е магията на Коледа, със сигурност повечето от вас ще искат да съчетаят празненствата с обиколка на най-емблематичните забележителности на Финландия, и най-вече на столицата Хелзинки. Наричат я Белият град на севера и вероятно това прозвище се дължи на факта, че някои от най-важните й обществени сгради са изградени от бял мрамор. Такива са например Лютеранската катедрала, зала Финландия и Финландската национална опера.
 

Построена през XIX в. Лютеранската катедрала е главна сцена на действията по време на коледните празници. Разположена в единия край на централния градски площад (Сенатския площад) и „закриляна” от величествения паметник на Александър II, тази масивна постройка събира под покрива си повече от 1300 вярващи и е сред най-предпочитаните места за богослужебни мероприятия и сватбени тържества във Финландия. На покрива й се извисяват най-високите цинкови статуи в света, изобразяващи 12-те апостоли, а около олтара над вас бдят статуи на ангели.

Сенатският площад е дело на германския архитект Карл Людвиг Енгел и е основно туристическо средище в Хелзинки. Проектирани в неокласически стил, с идеята да придадат нов облик на финландската столица, сградите на площада са се превърнали в запазена марка на града. Така че няма да сбъркате, ако отидете първо там. Освен Лютеранската катедрала, ще видите и Парламента, Библиотеката и Университета.

Коледа във Финландия


Споменатата зала „Финландия” е друга зрелищна архитектурна творба във Финландия. Това е концерта зала с капацитет 1700 души, съчетаваща мраморно бели балкони с кобалтово сини стени и медни покриви. А основният акцент на интериора й е преливащото се широко венецианско стълбище, свързващо фоайето на партера с главната зала и с камерната зала.

В Хелзинки можете да видите всичко – музеи, спортни съоръжения, паметници и изложбени зали. А в духа на Коледа всичко ще изглежда по-привлекателно и по-одухотворено. Тук няма да се налага да търсите забавните и любопитни атракции, те сами ще ви намерят. Просто се отпуснете и се наслаждавайте пълноценно на своята Коледа във Финландия. 

07.12.2010/ Цвети Тошева

 

7 коментарaДобави коментар »

Един от севера

От Един от севера06.08.2011, 14:19 ч.

Абе писано малко.. ама.. Това около коледа не е точно така,северното сияние е типична гледка за Норвегия и да кажем Лапландия. До към Оулу имате шанса за сиание а вече от там надолу е просто ама огромен шанс да го видите....

Виж всички коментари за "Коледа във Финландия".

Още от "По света"

Танзания

10 места в Африка, които трябва да видите

Африканският континент е богат на красива природа, спиращи дъха гледки, разнообразие от животни и древна история. Ако питате нас, всяко кътче от Африка си заслужава да бъде видяно. Кои са най-впечатляващите места обаче, научете сега

Бора Бора – дестинация за ценители

Бора Бора – дестинация за ценители

Бора Бора е сред дестинациите, които се посещават веднъж в живота, но тръпката от преживяното се помни вечно. Бора Бора е олицетворение на утопията, кътче от земната действителност, чиято уникалност може да бъде разпозната само от ценители.

Будва – метрополисът на Черна гора

Будва – метрополисът на Черна гора

Заради райските плажове, екзотичната атмосфера и изобилието от исторически паметници, Будва си е спечелил славата на топ дестинация на балканското адриатическо крайбрежие. Дестинация, която едновременно успокоява, предизвиква и прелъстява туристическите копнежи. Насладете се на многоликото очарование на Будва - метрополисът на Черна Гора.