Синая – божествена земя в Карпатите

0 коментара1/5

Дестинация:
Румъния;

Вероятно сте чували за планината Синай в Египет, където Мойсей получава 10-те божи заповеди? Тогава нека ви разкажем за Синая – късче божествена земя в сърцето на Карпатите. Каква е връзката? Всичко започва с едно посещение в Синай...

Синая - божествена земя в Карпатите

Румънският курортен град Синая възниква около малък манастир със същото име, за да се превърне в един от най-старите и най-популярни курорти в Румъния в днешно време. Синая се намира на територията на обширен природен парк, чиято растителност е под строгата закрила на румънските власти. Тук изсичането на дърветата е строго забранено, както и късането на всякакви алпийски растителни видове, сред които Планински божур и Еделвайс. Въздухът има изключително благоприятно въздействие върху човешкия организъм, а няколкото минерални извора в околностите привличат туристите с лековитата си вода.

Тук можете да се наслаждавате на най-добрите условия за зимни спортове в цялата страна и на дълги преходи в дълбоките прохладни гори през лятото. Задължително си носете фотоапарат и камера, защото панорамата е впечатляваща. Трябва ви минутка почивка? Заведенията, под формата на кокетни планински вили ви очакват с топли и ароматни гозби. Ако пък обичате планинското катерене, каменните стени с нетърпение чакат да ги откриете.

Без значение каква е била целта на посещението ви, Синая ще ви накара да забравите всички предразсъдъци, които сте имали за северната ни съседка и да се впуснете в опознаване на красотите й. Защото наред с изключително благоприятните за практикуване на всякакви спортове природни условия, тук витае една много осезаема културно-историческа атмосфера. Тя ще ви обгърне още на прага на този неочаквано европеизиран и одухотворен румънски град и ще ви следва в спомените дълго време след като го напуснете.

Разположение

Курортният град Синая се намира на около 800 м. надморска височина в сърцето на Карпатите в Централна Южна Румъния. Административно попада в пределите на окръг Прахова в област Влахия. Отстои на около 120 км от румънската столица Букурещ, на около 50 км от Брашов, на около 10 км от историческата област Трансилвания и на около 520 км от българската столица София.
Синая - божествена земя в Карпатите

История


Първите официални документални сведения за Синая са от началото на XIII в., Благодарение на ключовото си местоположение (в долината, свързваща Южна Румъния с Трансилвания) тогавашното селище се ползва с голямо икономическо и политическо значение.  

Все пак, като град Синая възниква доста по-късно, около създадения в края на XVII в. манастир Синая и така получава името си. Идеята за манастира хрумва на принц Михаил Кантакузин след поклонническото му пътешествие до всеизвестната планина Синай в Египет. Сградата била проектирана да служи едновременно като манастир и като укрепена крепост по пътя, свързващ Брашов и Букурещ, а първоначалният замисъл на благородника била в манастира да живеят 12 монаси – по подобие на 12-те Апостоли. Постепенно обаче тази цифра се увеличава.

През 1735 – 1739 г. манастирът Синая бива завладян от турците, които при отстъплението си опожаряват местността и нанасят тежки поражения на Светата обител. Въпреки това районът бива възстановен и през 1850 г. около манастира вече се забелязва формиране на градска среда. През 1864 г. са построени болница и няколко минерални бани, а 5 години по-късно се появява и първият хотел. Така в писмените сведения от 1869 г. Синая вече се споменава като планински курорт.

Скоро след това красивият регион привлича вниманието на Краля на Румъния - Карол I от фамилия Хоенцолерн. През 1873 г. той построява в Синая замъка Пелеш като лятна резиденция на кралския род и по този начин, чак до Втората световна война, Синая се превръща в любимо лятно убежище за цялата румънска аристокрация.
Синая - божествена земя в Карпатите
През 1948 г. манастирът Синая преминава в ръцете на епархията на Букурещ и няколко години по-късно бива напълно възстановен от румънския патриарх. Прокарани са канализация, електричество и газопроводи, а Великата църква на манастира се превръща в първата църква в Румъния, иазползваща електтричество. Днес Синая е един от най-популярните румънски курорти, подходящи както за летен, така и за зимен туризъм.

Топ забележителности на Синая

Може би първото място, което трябва да посетите, за да опознаете историята и характера на Синая, е едноименният манастир. Но не очаквайте да видите някаква запустяла полуразрушена сграда. Светата обител е действаща и до днес, обитавана от възрастни монаси, облечени в традиционни одежди, които с радост ще ви разведат наоколо и ще отговорят на всичките ви въпроси. В помещенията пък ще можете да видите богата колекция от религиозни предмети, икони, редки книги, керамика и порцеланови изделия, събирани в периода XVI – XIX в.

Самият манастирски комплекс Синая се състои от ниски сгради, ограждащи 2 вътрешни двора. В средата на всеки от тях се издига по една църква във византийски стил, построени с около 150 г. разлика една от друга. Старата църква датира от 1695 г. и въпреки реставрацията й, завършена през 2006 г., стенописите на входа и в предверието от времето на Михаил Kантакузин са отлично съхранени. Новата, или Великата църква датира от 1846 г. като малко по-късно е разширена до днешния й вид. През 1892 г. е добавена камбанария с 1700-килограмова камбана, донесена опт Букурещ. На част от стенописите са увековечени образите на Михаил Кантакузин, на Кралица Елизабет и на починалата й много млада дъщеря Мери, интериорът  е от масивно дърво с дърворезба, а мебелите в наоса и двата трона (гравирани с кралския герб и кралското мото) са позлатени.
Синая - божествена земя в Карпатите

През 1895 г. в чест на 200-годишнината на манастира Синая, в Старата църква е открит първият религиозен музей в Румъния. Тук се пазят първата Библия, преведена на румънски (и отпечатана в Букурещ през 1688 г.), пищна колекция от икони, както и епитафия (надгробен надпис), избродирана в самия край на XIX в., която е със световно значение и е защитена от ЮНЕСКО. На територията на манастира впечатление ще ви направи и гробът на румънския министър – председател по времето на Втората световна война Таше Йонеску, чиято последна воля била да бъде погребан именно там.  

След това своеобразно „връщане към началото на Синая“ няма да сбъркате, ако продължите напред по историческите стъпки. Ето какво още трябва да видите:

Замъкът „Пелеш“ - построен през 1883 г. в германски ренесансов стил, с елементи от стиловете рококо, барок и мавритан, и кръстен на течащата наблизо река, днес той се смята за един от най-красивите и най-добре запазени замъци в Европа. И това не е случайно – издигайки го, Карол I искал да наложи родната си баварска култура в румънската действителност. Интериорът и екстериорът са богато украсени с дърворезби и сцени от опери на Вагнер, съхранени са скулптури, живопис, мебели, оръжия и доспехи, златни и сребърни изделия, изделия от слонова кост, книги, гобелени, килими и книги, събирани от цяла Източна и Централна Европа. На входа ви очаква статуята на самия Карол I, а в градините – още статуи, фонтани и декоративни елементи.   

Музеят „Джордж Енеску“ - един от най-великите румънски композитори и любимец на Кралската фамилия. Той също обичал да прекарва летата си в Синая и днес неговата Вила Луминис е превърната в културна институция. Къщата е издигната през 20-те години на XX в. с пари от първото турне на музиканта в Америка и по лично изготвени от него планове. През 1947 г., Енеску, който близо 2 десетилетия живее в Париж, дарява вилата си на държавата, за да се използва като творческо и релаксиращо кътче от хората на изкуството. През 1995 г. тя е отворена като къща – музей, а през 2007 г. става филиал на Националния музей „Джордж Енеску“, ситуиран в Букурещ.  

Казиното в Синая – отворено през 1921 г. по модел на легендарния си събрат в Монте Карло.
Синая - божествена земя в Карпатите

Замъкът „Пелишор“ - намира се недалеч от замъка „Пелеш“, тъй като са част от един и същ комплекс. „Пелишор“ е построен на прага на XX в. като резиденция за наследника на Карол I (негов племеник) – Крал Фердинанд и съпругата му Кралица Мери. В стил Арт Нуво, с интериор по австрийски модел, но с византийски и келтски елементи – личният стил на кралицата, която взимала активно участие в обзавеждането. От 2006 г. замъкът принадлежи на наследниците на кралската фамилия, които отказват да го продадат на държавата, за да продължи да изпълнява функциите си на музей – както се случи със замъкът „Пелеш“ и каквато е била първоначалната уговорка. Въпреки това е отворен за посещения.

04. 10. 2011 / Цвети Тошева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Синая – божествена земя в Карпатите".

Още от "По света"

Беатенберг - красота от Алпите

Беатенберг - красота от Алпите

Разположено на слънчева тераса високо над езерото Тун в Швейцария, градчето Беатенберг е любим курорт за отдих на природолюбителите и семействата с деца.  Китен и одухотворяващ, Беатенберг е за всички почитатели на типичната алпийска атмосфера.

5 забележителности във Верона

5 забележителности във Верона

В седмицата на любовта и виното ви предлагаме да се разходите до Верона, Италия. Вижте кои 5 топ забележителности във и около Верона избрахме за вас.

Глиненият град в Тангшан – история в изкуството

Глиненият град в Тангшан – история в изкуството

По света същестуват множество туристически атракции, направени от глина, но Глиненият град в Тангшан е единствен по рода си. Той е точно такъв, какъвто си го представяте, щом чуете името му – град, в който улиците, сградите, дори жителите са изработени изцяло от глина и с такава прецизност на детайлите, че сякаш са живи. Каним ви на една впечатляваща разходка из Глинения град в Тангшан.