Комо – италианска приказка

3 коментара0/5

Дестинация:
Комо - Италия;

Този път сме ви подготвили една италианска приказка с главен герой град Комо на езерото Комо. Пищен като основателите си и одухотворен като жителите си, Комо ще ви убеди, че някои от хубавите приказки се случват и в живота.

Комо - италианска приказка

Езерото Комо със сигурност е едно от най-красивите природни съкровища на Италия. И макар цялото крайбрежие да е осеяно с 5-звездни курорти и вили, всяко населено място е запазило пасторалния си облик, допълван от средновековната архитектура на сградите. Типичен пример за това е градчето Комо, из което ще ви разходим днес.

Комо - италианска приказкаСгушено между хълмовете в южния край на югозападния ръкав на езерото Комо, градчето Комо има величествено и средновековно излъчване.

Комо е административна столица на провинция Комо, а заради близостта на Алпите и красотата на езерото, се е прославило като една от най-популярните туристически дестинации в тази част на Италия. Отстои на около 40 км от модната столица Милано и на около 25 км от швейцарския Монте Карло – Лугано. Най-близките до него населени места са очарователните градчета Варезе и Леццо, също на брега на едноименното езеро.

На сегашното си място Комо възниква през I в. пр Хр. под името Новум Комум, след като император Юлий Цезар решава да премести съществуващия вече римски град от хълмовете в низините. Той го оформя в типичната перпендикулярна инфраструктура (запазена и до днес) и му дава статута на Муниципиум (пряко подчинен на Рим).

През многовековното си съществуване Комо преминава през ръцете на франките, на Миланското херцогство, на Франция, Испания и Австрия. През това време функционира като търговско средище,  като център за производство на коприна и като отбранителна крепост. През 1859 г. италианският генерал и политик Джузепе Гарибалди освобождава Комо от оковите на Австрийската република и го присъединява към новосформираното Кралство Италия.

Комо - италианска приказкаДнес, макар и възприеман като курортен център, Комо е динамичен и съвременен бизнес град, заемащ важно място в историята на текстилната (най-вече копринена) промишленост и търговия. Славата си като Столица на Коприната той получава през Средновековието, когато производството на копринени изделия е в своя апогей. Свидетелство за това са все още съществуващите и функциониращи на всяка крачка магазини, складове и ателиета за копринени изделия, Музеят на коприната в покрайнините на Комо, както и фактът, че местните майстори на коприна са сред най-търсените помощници на световните дизайнери.

Макар и малък по площ (38 кв. км), Комо представлява същинска културна палитра от многобройни произведения на изкуството, музеи (Научния музей, Музей на коприната, Музея на Гарибалди), църкви (Сан Феделе, Сан Агостино, сан Карпорфоро) , градини, театри, паркове и дворци. Историческият център на града, намиращ се в рамките на древните стени, ще ви изненада с безброй кокетни магазини, бутици, кафенета и ресторанти, където можете да отдъхнете за кратко по пътя си към следващата забележителност. На един от хълмовете пък, като страж над града, все още гордо се издигат останките на военното укрепление Кастело Барадело, напомнящи за времената (XII в.), когато император Фридрих I Барбароса помага на Комо да спечели 10-годишната война с близкия град Милано.

Ако тръгнете по крайбрежния булевард към пристанището, ще се натъкнете на една кръгла неокласическа сграда, наподобяваща храм. Това е музеят Темпио Волтано („Храмът на Волта“), посветен на делото на физика Алесандро Волта (изобретател на батерията), роден в Комо. Издигната е през 1927 г. в чест на 100-годишнината от смъртта му и събира уникална колекция от инструменти, лични вещи и награди на учения. В тази връзка ви препоръчваме да потърсите и площад Камерлата, където се издига 9-метровият фонтан Волта – монумент на батерията на Волта, направен от циментови елементи с променливи сфери и пръстени.
Комо - италианска приказка

На главния площад в Комо, не далеч от средновековното кметство (на итал. Бролетто), боядисано в сиво-бяло райе, се издига главната катедрала в града - „Света Мария Асунта“. Близостта между двете институции не случайна – така се е демонстрирала силната връзка между градската власт и църковното настоятелство. Тъй като с годините сградата на Катедралата се разраствала, се налага постепенно сливане с тази на Кметството, което налага разделението му в различни постройки. Затова първоначалната сега се смята по-скоро за исторически паметник.

Строежът на катедралата започва през 1396 г., фасадата с прекрасни готически дърворезби и лишени от всякаква симетрия църковни канони орнаменти, е довършена през 1457 г., а куполът, в стил Рококо, е поставен през 1740 г. На входа е вграден типичният розов прозорец, а от двете страни на портата – ренесансови статуи на Плиний – старши и Плиний – младши (чичо и племенник), също родени в Комо. По-голямата част от интериора е в готически стил, като най-забележителни са олтарните сцени и 9 гоблена от XVI в.
Комо - италианска приказка
Няма как да не обърнете внимание и на огромния позлатен олтар от началото на XVI в., разказващ историята на един местен покровител и патрон Свети Абондио. В негова чест е построена и едноименната базилика в покрайнините на Комо, в близост до железопътните линии. Солидната църква с романска архитектура е издигната през втората половина на XI в. от Бенедиктинския орден, но двойната камбанария и широкият размах на сградата наподобяват германските храмове. Ще бъдете очаровани от пъстроцветните фрески от XIV в, изобразяващи библейски сцени, както и от доста вирокия олтар, където почиват трима епископи със сребърни маски и пъстроцветни одежди.
Комо - италианска приказка

Ако искате да съчетаете полезното с приятното, направте си разходка до лятната резиденция Вила Олмо. Построена в края на XVIII в. и служила като лятна вила на редица знатни особи (включително Наполеон, Франц Фердинанд I и Джузепе Гарибалди), днес тя функционира като сцена за периодични експозиции, но градините около езерото й са отворени за разходка по всяко време.
Комо - италианска приказка

Трудно е да се изброят, още по-малко да се опишат с думи, достойнствата на Комо. Погледнат от птичи поглед, той прилича на пъстроцветен гоблен с ярки емблематични акценти, които се материализират в същински шедьоври щом ги приближите. И за да не разваляме магията на бъдещото ви пътуване до Комо, ние споменахме само някои от тях. Останалите ще откриете или преоткриете сами, когато стигнете там.

28.02. 2012 г. / Цвети Тошева

3 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка ..29.02.2012, 20:35 ч.

"Погледнат от птичи поглед, той прилича на пъстроцветен гоблен с ярки емблематични акценти" Още при първия прочит на това направих връзка с българските народни носии, твоя пост ми звучи близък. :)

Виж всички коментари за "Комо – италианска приказка".

Още от "По света"

10 плажа в Турция – любими за почивка

10 плажа в Турция – любими за почивка

Турските плажове са все по-предпочитани от българските туристи. Далеч от големите турски курорти, можете да намерите много кокетни малки и големи плажове с всички удобства. Ако още не сте решили къде да почивате през септември, вижте нашите 10 идеи.

Будaпеща

Будaпеща

Посещавали ли сте Будапеща? Имали ли сте възможността да усетите онова чувство на възхищение, изумление и удивление от хубостта, архитектурата и атмосферата на една от най-вълнуващите европейски столици?

Дворецът Кенсингтън

Сватба в дома на Кейт Мидълтън и принц Уилям

В една от резиденциите на кралското семейство вече може да се състоят сватбени церемонии. Мястото е дворецът Кенсингтън в Лондон. Сватба в дома на Кейт Мидълтън и принц Уилям със сигурност е нещо, за което много двойки биха мечтали!