Мелисани – пещерата на нимфите

2 коментара2/5

Дестинация:
Гърция;

Ако почивате на Йонийския остров Кефалония, не пропускайте да се отбиете в най-популярната местна забележителност – подземното езеро Мелисани, познато още като пещерата на нимфите. Очаква ви една митологична реалност!

Мелисани - пещерата на нимфите
Подземното езеро Мелисани и неговата пещера са една от най-емблематичните заблежителности на гръцкия остров Кефалония. Те се намират на 30 м. надморска височина, не далеч от столицата на острова Аргостоли, на около 2 км северозападно от градчето Сами и на около 5 км югоизточно от традиционното рибарско селище Агия Ефимия.
 
Мелисани - пещерата на нимфитеИ въпреки че указателните табели към Мелисани не са добре разположени, по десетките туристически автобуси и автомобили, отклоняващи се по пътчето между Сами и Агия Ефимия лесно ще се ориентирате за местонахождението на тази приказна атракция.  
 
Както повечето пещери в митологията, благодарение на девствената си красота и естествена уединеност, Мелисани вероятно има изконна връзка с божественото начало и се е използвала като място за религиозни тайнства. До 1951 г., когато е случайно открито от спелеолога Янис Петрохилос, мястото се спотайвало дълбоко скрито сред гъстата зеленина в недрата на острова.
 
Когато няколко години по-късно при силно земетресение се срутват част от скалите, за света се разкриват подземното езеро и прилежащата му пещера. Оказва се, че на места водата (смесица от морска и езерна) достига дълбочина 40 метра, а наоколо се издигат великолепни сталктити и сталагмити на над 20 000 години.
 
Мелисани - пещерата на нимфитеПрез 1963 г. пещерата и езерото са официално проучени от австрийски водолази и биват открити като туристическа атракция. Построен е и малък тунел, по който посетителите да стигнат до лодките, които ще ги поведат на вълнуваща обиколка из пещерата и ще научат тайното й минало. А то наистина е било вълнуващо.
 
Според една от легендите (може би най-популярната) тук е било лобното място на нимфата  Мелисани (откъдето идва и името на пещерата), която се удавила в езерото след като богът на пещерите и фолклора Пан (богът – козел, съпровождащ нимфите в митологията) не отговорил на любовта.
 
Като доказателство за това предание, през 1963 г. откривателят на древният град Акротири (на Санторини ) - Спиридон Маринатос, прави друго също толкова значимо откритие. На едно скалисто възвишение в пещерата, наричано Островът, той намира глинена фигурка, изобразяваща бог Пан, диск с образа на Пан, заобиколен от танцуващи нимфи и частичен фрагмент, на който е изрисувана женска фигура в покой (вероятно нимфата).
Днес тези и всички други древни артефакти, открити в пещерата, са изложени в археологическия музей на Аргостоли. Но дори да нямате възможност да го посетите, разходката из Мелисани ще ви е достатъчна - от април до края на октомври лодките са на ваше разположение.
Мелисани - пещерата на нимфите
 
Още щом стигнете паркинга в края на пътя към атракцията, ще забележите кокетно кафене и малък магазин за сувенири, а от касата вляво можете да си закупите билет за вход. Имайте предвид, че той ще ви е нужен, дори да не искате да се възползвате от обиколката по вода, а само да направите няколко снимки на пещерата и езерото.
Мелисани - пещерата на нимфите
 
По тесния тунел ще стигнете до няколко стъпала, по които да се прекачите в лодките. А след това ще бъдете омаяни от песните и приказните легенди, които лодкарите ще ви разказват докато се плъзгате през огледалната водна повърхност. Пещерата има формата на буквата „В“, дълга е около 3,5 м., широка е около 40 м., а в края й се разполага едноименното подземно езеро.
 
За да видите обаче пълния блясък на Мелисани, посетете го в първата половина на деня (между 10:30 и 13:00 ч), най-добре през юли или август. По това време слънчевите лъчи преминават вертикално през „прозореца“ на пещерата, отразявайки се във водата и променяйки не само нейния цвят във всички нюанси на синьото, но и този на скалните стени в медно-кафяво.
Мелисани - пещерата на нимфите
Като цяло остров Кефалония също е особено атрактивна дестинация за туристите. Трети по големина от Йонийските острови и разполагащ с 5 големи пристанища, той ще ви посрещне с неподражаемата екзотика на Гърция и богатото й културно – историческо наследство.
 
Пожелаваме ви приятно пътуване в митологичната реалност на нимфите – Мелисани!
 
04. 09. 2012 г. / Цвети Тошева

2 коментарaДобави коментар »

Gost

От Gost07.09.2012, 18:52 ч.

Всъщност Кефалония е най - големия от Йонийските островил

Виж всички коментари за "Мелисани – пещерата на нимфите".

Още от "По света"

10 топ забележителности в Ирландия

10 топ забележителности в Ирландия

Красива природа, исторически забележителности и вкусна бира. Ирландия наистина има всичко. И макар да ви се вижда далеч, всъщност е само на няколко часа път със самолет. А гледките наистина си заслужават. Елате с нас на виртуална разходка до 10 от най-популярните забележителности в Ирландия. 10 топ забележителности в Ирландия

Селото на Попай в Малта

Селото на Попай в Малта

Селото на Попай в Малта е построено като декор за филм през 70-те, а днес е популярен атракцион за семейства с деца в Малта. Научете повече за Селото на Попай в Малта.

Кападокия – вълшебство от природата

Кападокия – вълшебство от природата

Кападокия е древна земя, натоварена с културна, историческа и духовна символика. Кападокия е съвкупност от природно съвършенство и човешка изобретателност. След едно пътешествие до Кападокия ще повярвате в чудеса.