Коледа в Барселона

11 коментара4/5

Дестинация:
Барселона - Испания;

Градът на талантливия архитект Антонио Гауди – Барселона.

Барселона е град в Североизточна Испания, столица на автономната област Каталония и административен център на провинция Барселона. С населението си от 1,7 млн. жители, градът е вторият по големина град в Испания.

Кей БарселонаИстория
Барселона е основана първоначално като Барсино от римляните по времето на император Октавиан Август. По-късно става център на могъщото Каталонско графство и водеща сила в Средиземно море. И до днес е столица на Каталония, автономен регион в Испания, ревностно пазещ независимостта си.
Маври и франки на няколко пъти завладяват Барселона и градът още пази следа от преминаването им в особеностите на по-старата си архитектура. На разходка през централната част на града, позната като „Бари Готик“, буквално „Готическият квартал“, човек може види части от оригиналните римски стени редом с готическа архитектура, като Палау Реал Маджор, бившата резиденция на Каталонската кралска фамилия.

Кой е Гауди?
Религиозен до фанатизъм, ерген, вегетарианец и самотник, Антонио Гауди често прекарвал цели нощи с една мечта -да проектира катедрала. През 1883 г. властите на Барселона разрешили на богатия търговец на книги Жозеп Бокабеля да изгради катедрала, посветена на "Святото семейство", в стила на обновяващото културно движение в града в края на ХIХ в. Първоначалният проект бил на арх. Франсиско дел Виляр в неоготически стил. Той успял да построи само нейната крипта. Съдбата се усмихнала на Гауди и той станал проектант на "Саграда фамилия". Строителството й започнало на 19 март 1891 г. Цели 43 години до смъртта си архитектът отдал на неповторимото си творение.
От площада, наречен днес в негова чест, наблюдавам монументалната сграда на катедралата, която прилича на "термитник". Стотици глави на хора и животни, скулптурни композиции, които присъстват както в монументални изпълнения, така и като миниатюрни детайли в безкрайните орнаменти. И, разбира се, пак никакви прави ъгли. Към небето се издигат кули. Дванадесет от тях представляват апостолите. Височината им е над 100 м. Четирите камбанарии според проекта ще носят имената на евангелистите, а над тях трябва да се издигнат на 170 и 135 м шпиловете в чест на Спасителя и Светата дева. Скулптури, монтирани по трите фасади на катедралата, трябва да разказват епизоди от живота на Христос.
При трагичната смърт на Гауди била завършена само фасадата на главния вход на "Саграда фамилия". В пожар по време на Гражданската война в Испания изгорели първоначалните й планове и скици. Ученици и след тях ученици на учениците работят по завършването на катедралата. Срещу идеята тя да бъде довършена от други автори въстанали много европейски интелектуалци, убедени, че Гауди е неповторим. Днес новите скулптури са на талантливия Жозеп-Мария Субиракс. Всекидневно 100 строители продължават работа под наблюдението на 10 000 посетители, които идват да видят най-странната и предизвикателна религиозна постройка. Казват, че сградата ще бъде завършена през 2022 г., но има и доста скептици.
Източник в-к „Стандарт“

Бик и тореадор

Забележителности

ЛисеуГотическата улица
Известният Гран Театър дел Лисеу е построен през 1847. Смятан от много за една от най-добрите оперни къщи в Европа. Изгаря трагично през 1994, аудиториума и сцената са унищожени. Новият Лисеу е завършен през 2000 г., фасадата е запазена в първоначалният вид. На сцената са се играли най-хубавите опери от на международните репертоари, посрещала е водещи оперни звезди като Монсерат Кабайе, Джозеп Карерас и Хауме Арагал.

Плаца Реиал (Кралски площад)
Точно в края на Ла Рамбла, може да се намери Плаца Реал, едно от най-традиционните и интересни места в града. Изграден е в средата на XIX в., с красива аркада, палмови дървета и улични лампи по дизайн на Гауди. Идеално място за отпускане и пиене на чаша кафе в множеството кафенета. В Неделя се организира пазар на марки и монети.

Плаца Сант Хайме
Назад във времето, в периода на римската империя площадът е бил място където са се намирали важни правителствени сгради. Сега също е така. От една страна e палатa на Дженералитат (правителствена сграда на Автономна област Каталуния), a от друга страна е зданието на градския съвет (общината). Този площад е свидетел на едни от най-важните събития в съвременната каталунска история, такова като прокламацията на Каталунският щат през 1931 г. или връщането на Джозеп Тараделес от изгнание през 1977 г. В Неделя хората идват тук да танцуват Сардана – националния танц на Каталуния.

Катедрала Саграда Фамилия (Свещено семейство)
Катедралата Саграда Фамилия е световно разпространения е символ на Барселона. Паметната църква Темпле Експиатори (на бълг. Изкупителен храм на Саграда Фамилия) е най-известното произведение на Гауди и своеобразен пример за неговия фантастична гениалност. Архитектът се заема с тази задача през 1883 г. На това място е ималo неоготически проект, започнат 1882 от Ф. Дел Вилар. Посвещава живота си за тази амбициозна идея, но до края на дните му катедралата остава незавършена.
На 7 юни 1926 г., Гауди е блъснат от кола на Гран Виа в Барселона. Три дни по-късно почива на 74 год.
Работата по строежа продължава до началото на Испанската гражданска война. По това време бележките и документацията на Гауди за катедралата са унищожени от военен снаряд. Строителните работи се възобновяват през 1952г. Избухват много спорове за това как трябва да се довърши поради липсата на чертежни планове. От 1954 до 1976 фасадата и четирите кули от западната страна са завършени.

Скулпторът Джозеп М. Субирачс се включва в проектантския колектив.
Днес, завършената част от катедралата, е отворена за посетители.

Ел Борн
Ел Борн е любимото място за гларусите на нощна Барселона. В наши дни Ел Борн е препълнен с барове, много от който с дългогодишна история (като Мирамелиндо-Miramelindo). През средновековието е бил площад използван за екзекуции и горене на вещици. Мансана де ла Дискордиа (Ябълката на раздора).

Името е игра на думи, “manzana” означава едновременно блок от къщи и ябълка. В този блок се намират 3 къщи, на трима известни архитекти: Пуч и Кадафалч, Доменеч и Монтанер, и Гауди.

Време и средства

паеляКулинарното изкушение на Барселона:
Барселона определено превъзхожда в кулинарно отношение регионите с традиционна испанска кухня със своите типично каталунски ястия. Те включват уникални комбинации на съставки и продукти, като например червено месо и риба, птици и плодове или пък бял боб със свински суджук. Всяко ястие е уникално, оригинално и напълно невъзможно човек да му устои. 
Заслужава си да вечеряте „паеля“ в комбинация със сладко вино. Ако нямате опит в консумацията на морски дарове и не знаете как да се преборите с черупките на мидите, или как да отстраните главите с мустаци и щипките на раците, препоръчвам да си осигурите показно от някои испанец.

В града можете да откриете много и интересни магазини. Най-великолепния и огромен магазин е El Corte Ingles. В него се намира магазин с богата парфюмерия и магазин за качествени обувки. Още на 24 ноември бяха сложени коледните лампички. Тази година, обаче, не само че имат различен дизайн, пеят, но и са енергоспестяващи.

Това е едно невероятно изживяване.
улично танго в Барселона
Можете да избирате между екскурзия със автобус или самолет, като цената не пада под 1500 лв. за най-основните разходи, като билет и нощувка в двузведни хотели за 10 дни.
Колкото до хотелите, ако не сме направили резервация предварително е трудно да намерите свободни стаи или ако намерите те няма да бъдат никак евтини. Все пак е  Коледа. За това ви препоръчва да пътувате в организирана група, тъй като са all inclusive плюс празничната вечеря.

Коледата е възможна в Барселона:
В града на Гауди времето е меко и слънчево, наистина не става за плаж, но е достатъчно топло, за да се танцува танго, както правят повече испанци, на улицата.
На 24-ти и 25-ти декември всички магазини ще бъдат затворени, но някои от музеите ще са отворени за туристи, включително и Саграда Фамилия и Парк Гюел.
Важно е, ако решите да си подарите това пътуване, да сте информирани за промените в графика на метрото, тъй като това е основният градски транспорт там. Информацията е публикувана в официалния сайт на метрото в Барселона.

Барселона е едно от най-приказните места вЕвропа
 

Видео разходка из Барселона

 


.

10.12.2008/Блага Димитрова

 

 

11 коментарaДобави коментар »

Didiii

От Didiii28.12.2008, 13:39 ч.

Испания е прекрасна!

Виж всички коментари за "Коледа в Барселона".

Още от "По света"

Висовац – малкият рай на Земята

Висовац – малкият рай на Земята

Доминиран от средновековен францискански манастир и обгърнат от пищна зеленина, остров Висовац е сред най-значимите природни и културни обекти на Република Хърватия. Ето защо за мнозина остров Висовац олицетворява Малкият рай на Земята.

Цветните дюни в Мавриций

Цветните дюни в Мавриций

Задължителната спирка на остров Мавриций са цветните дюни в близост до Шамарел. С какво са толкова специални и каква е историята им? Научете повече за цветните дюни в Мавриций.

Кампионе д'Италия – симбиоза между две култури

Кампионе д'Италия – симбиоза между две култури

Кампионе д’Италия е късче италианска земя насред швейцарската космополитност. Кампионе д’Италия има сърце и душа, носещи традициите, културата и историята на Италия. Кампионе д’Италия е образец за симбиоза между две европейски култури