Банкок – град на ангели

6 коментара0/5

Дестинация:
Банкок - Тайланд;

Дали Банкок не е едно от местата на планетата ни, където можете да откриете нещо, което да ви промени за цял живот или да пък да ви потопи в лукса на Изтока... и то по Коледа?

Жителите на страната са известни със своето топло отношение към чужденците и бързо може да се убедите, че ако някъде по света наистина има „Страна на усмивките”, това без съмнение е Тайланд.

Обичате ли да сте заобиколени от шум и енергия – за вас е огромния мегаполис Банкок?
 
А ако предпочитате традиционна ваканция, за вас са безкрайните плажове по тайландските курорти и острови, които омайват с белотата на пясъка и изумрудените води. Ако се интересувате от съчетание между двете, това е вашата екскурзия.

БанкокМестоположение
Столицата на Тайланд - Банкок е без съмнение един от най-зрелищните градове на света. Това е град, който омагьосва. Защото тук се срещат пищната красота на Азия с модерния ритъм на живот на Европа. В превод Банкок означава „град на ангелите”, известен още и с едно друго име – „Венеция на изтока”, поради множеството канали с дължина над 100 км. Разположен от двете страни на река Менам (Чао Прая), той е граница между стария и новия облик на града, в който се преплитат екзотично съвременните сгради и древните будистки храмове.

Забележителности
Ако отидете в Банкок, няма как да пропуснете:

Гран Палас е пищен кралски дворец, построен на голяма площ, забележителен със статуята на Изумрудения Буда, намираща се в кралския параклис и най – почитаната в цял Тайланд. Тук всичко блести от злато и скъпоценни камъни, а всички сгради в комплекса, предназначени за коронации, аудиенции и тържествени церемонии са украсени по върховете си с фигури, подобни на драконови опашки.

Древните храмове на Златния и на Полегналия Буда, както и Мраморния храм. Полудневната екскурзия с обиколка на най-известните храмове ще ви струва 450 - 600 бата.
 
Златният Буда
Изумяващо въздействие от присъствието на един близо триметров Буда, направен от чисто злато. Той тежи повече от два и половина тона и е оценен (няма да казваме няколко, не е важно, важно е какво дава тази статуя) на много. Гледката е внушителна — величествен и в същото време деликатно изваян Буда от масивно злато, който гледа усмихнат.

Историята е следната:
През 1957 г. неколцина монаси от тайландски манастир трябвало да изнесат от храм статуя на Буда, изработена от глина. Манастирът трябвало да бъде преместен другаде, за да се освободи място за изграждащата се магистрала в Банкок. Когато кранът започнал да пренася гигантския идол, той започнал да се пропуква, защото теглото му било огромно. На всичкото отгоре заваляло. Главният монах, загрижен да не се повреди свещеният Буда, решил да остави временно статуята на земята и я покрил с голям насмолен брезент, за да я предпази от дъжда.
Вечерта, решил да види как е съкровището на храма, надникнал под брезента и нещо пробляснало. Отишъл за инструмент, с който да си помогне в разкритието. Не след дълго глината от пропуканото “облекло“ на Буда паднало и пред бедния монах се разкрила цялата му красота.
Историците смятат, че няколкостотин години преди откритието на монаха, бирманската армия се готвела да атакува Тайланд (наричан тогава Сиам). Като узнали, че страната им скоро ще бъде нападната, сиамските монаси покрили скъпоценния златен Буда с глина, за да предпазят съкровището от плячкосване. За нещастие, изглежда бирманските воини са убили всички сиамски монаси и добре съхранената тайна за златния Буда останала неразкрита до паметния ден през 1957 г.
Други известни исторически паметници, които непременно трябва да посетите са полегналия Буда - статуя от бял камък, донесен от Италия и мраморния храм, обявен за един от най-изящните образци на Тай архитектурата. Такса вход - 25 евро.
Не пропускайте да разгледате града, плавайки с корабче по река Чао Фрая. Удивителната гледка на схлупени къщурки в съседство с ултрамодерни небостъргачи и величествени храмове ще ви заплени. За това изживяване ще са ви нужни около 75 бата.

пазар в Банкок

Трябва да посетите плаващия пазар, който се намира на около 100 км. от Банкок. Той е потопен на дъсчена платформа, потопена във водата, но търговията „върви“ и извън него.  
Когато отидете там, не изпускайте възможността да хвърлите някоя орхидея, пожелавайки си нещо. Убедена съм, че в комбинацията с Рождеството, желанието ще се сбъдне.

Време и средства
От ноември до февруари – това е най-натовареният сезон в Банкок. Е, факт е, че тайландското сърце обича празниците. Изглежда, че там празнуват всички възможни празници на всички култури. Приведеното доказателство е, че празнуват цели три пъти Нова година. А най-хубавото е, че са в различни дни.

В Банкок, пък и в целия Тайланд имат много строги правила относно нощния живот. Само в  някои квартали е позволено заведенията да са отворени след 2 часа. Но на Коледа дори полицията в Банкок е отпуснала дисциплината, в повечето квартали заведенията работят до 4, 5 часа сутринта. Такъм късмет имат туристите на Нова година.

Ако се окажете в ангелския град, оглеждайте се за коледни партита, защото някои клубове организират специални и запомнящи се такива. А ресторантите предлагат традиционни за вашата националност вечеря.

Къде да отседнете?
За да посетите всички забележителности в Банкок, ще ви трябва поне една седмица. Този престой в петзвезден хотел, заедно със самолетния билет, ще ви струва около $2500 (на човек) или пък 1750 Евро, като разбира се, сумата включва и непредвидени разходи. Цените се отнасят за хотел Conrad Bangkok, разположен в центъра на града в близост до главните търговски центрове.
Хората, които не се интересуват от лукса, могат да спестят до $600, ако почиват в двузвезден (New Empire Hotel) или тризвезден хотел (Siam Beverly Hotel).

Кулинарно изкушения в Банкок:
В Банкок можете да опитате от най-добрата тайландска кухня, както и разнообразни специалитети от цяла Азия. От вкусни тайландски салати и виетнамски пролетни ролца до китайска и индийска кухня. В повечето тайландски ресторанти в Банкок ще намерите богат избор на достъпни цени.

Банкок Любопитно:
Банкок, Тайланд. Секс. Ако има идеална илюстрация. Въпреки официалната забрана от закона проституцията е толерирана и дори по-скоро насърчавана от правителството - по икономически и, както може да се окаже, по културни причини.

Като се разхождате в Банкок, много внимавайте по улиците, защото движението е обратно на това в Европа. Не се учудвайте, ако след 9 вечерта видите слон да са се разхожда. След този час е разрешено да пуснете животно навън.

Лъскаво или духовно изживяване е Коледа в Банкок?
Изключително нетрадиционна комбинация е будизмът и сексуалната разкрепостеност на Банкок и Рождество Христово. Но защо пък не? Всички тези лъскави, мигащи коледни украшения, огромните елхи, свещените животни по улиците, пикантната кухня и най-вече Буда, извисяващ се там, непознат за нас културен образ. Да, ама не, както се казваше в едно предаване. Който е бил в Банкок знае, че колкото и далечно и непознато да е това място, ти наистина успяваш да изживееш Коледа. Вярно, че има „лек“ източен привкус, обаче това може да бъде твоята Коледа.

16.12.2008/Блага Димитрова

6 коментарaДобави коментар »

Anita_gold

От Anita_gold18.12.2009, 03:31 ч.

СУПЕр...как искам да празнувам Коледа тук,а аз на 25 имам и рожден ден...така,4е 4акам предложения мом4етааа...

Виж всички коментари за "Банкок – град на ангели".

Още от "По света"

Лапландия – домът на Дядо Коледа

Лапландия – домът на Дядо Коледа

Лапландия е на север, много на север. Там, където сезоните имат свой собствен ритъм, където дните и нощите продължават по 24 часа и където приказно сияние озарява небето поне 200 пъти в годината. Лапландия? Да, там където е домът на Дядо Коледа.

Боргунд – църквата на викингите

Боргунд – църквата на викингите

Дървените църкви са ценна брънка от норвежкото архитектурно наследство и се считат за паметници от национално и световно значение. Най-яркият техен представител е дървената църква Боргунд, наричана още Църквата на викингите. Останала непроменена през вековете, днес тя привлича безброй туристи, желаещи да се докоснат до автентичния шедьовър, напомнящ за славните предци – войни на местното население. Вижте защо!

5 странни тематични кафенета по света

5 странни тематични кафенета по света

Тематичните кафенета са запазена марка на Япония, където ще откриете специализирано кафе за неща, които не сте предполагали. Модата с тематичните кафенета отдавна е напуснала Япония и се е разпространила в различни части на света.