Зимна приказка в Санкт Петербург

10 коментара2/5

Дестинация:
Санкт Петербург - Руска федерация;

Къде, ако в не в Русия, можем да си подарим солидна доза сняг по Коледа? И къде, ако не в Петербург, ще се чувстваме като главен персонаж в зимна приказка?

Решите ли да посетите този приказен свят, ще имате възможност да празнувате Рождеството цели два пъти - веднъж на 25 декември и втори път на 7 януари.

Петербург

История
В царството на Белите нощи, сред плетеница от острови и канали, старата руска столица, наричана още „Северната Венеция” и „Париж на Изтока” разкрива своето великолепие.
Най-красивият руски град бил роден в представите на Петър Велики, който през 1703 г. дал нареждане да бъде построено укрепление в блатистата местност на устието на река Нева. За да превърне новият град в „прозорец към света” и важно пристанище на Балтийско море, той повикал най-добрите европейски архитекти, инженери, корабостроители, занаятчии и търговци. Те успели и сътворили една истинска европейска столица, чиито елегантен ансамбъл от мостове, дворци, църкви и музеи красят Петербург и до днес.

Историята гласи, че Петър се влюбил в Амстердам и решил да направи свой, руски такъв. Това, което по-малко хора знаят, е размахът на усилията, за да стане мечтата реалност.

В самото начало на ХVІІІ век, в разгара на Северната война, Петрова Русия отнема от шведите Ингерманландия - парче земя, оградено от Финския залив, река Нарва, Чудското и Ладожкото езера. На 27 май 1703-та година Петър поставя основния камък на бъдещата Петропавловска крепост - на Зайчия остров, най-ключовото и стратегическо място в делтата на Нева. Именно около тази замислена като непревзимаема крепост, великият цар решил да осъществи най-грандиозния архитектурен замисъл, появявал се някога в царска глава - да превърне тази неуютна, студена и почти непригодна за живот част от света в най-красивия град, който Европа на ХVІІІ-ти век е виждала.

8939_3.jpgЩе ми се да ви напиша по-важните места, които непременно трябва да посетите, но този случай е различен. Самият град е забележителност. Има толкова много мънички, в сравнение със титана Петербург, неща които ще оставят траен спомен в съзнанието ви, че сте се докоснали до приказната страна от вашето детство.

Това са Исакиевсият площад с катедралата Исакиевски събор; Площадът на декабристите;
Дворцовият площад със Зимния дворец – резиденцията на руските императори; Генералният щаб на руската армия и площада с колоната на Александър І, издигната в чест на победата над Наполеон през 1812 г.; Площадът на изкуствата с паметника на Пушкин; Невски проспект – главната улица на града, с типично руски разстояния, където се намира и огромният Казански събор, символ на руската военна мощ; Марсово поле с вечния огън; Мраморния дворец; Петропавловската крепост и едноименния храм, построен от Петър І. Петерхоф – дворецът на Петър I, който бил наречен „столицата на фонтаните” заради поразително красивите си фонтани и каскади; Трябва да се поразходите и най-важното да разгледате „Нижний парк”, Тронната и Балната зала императорски дворец „Котедж”; Царско село – величествената лятна резиденция на руските царе и Павловския дворец. пищния Екатеринински дворец с уникалната Кехлибарена стая и дворцовия парк, богато украсен с мраморни статуи, водопади, павилиони и мостове; Юсуповския дворец – имението на известен дворянски род с отлично запазените апартаменти и бални зали на Ермитажа – един от най-богатите музеи в света; Музеят на Петропавловската крепост съхранява факсимилета от първоначалните планове, с бележките, направени лично от ръката на Петър - композиция във вид на грамадна елипса, във вътрешността на която се разполагат площади и системи на взаимно перпендикулярни улици.

Тази планировка всъщност претворявала ренесансовите идеи за “идеалния град”. В плановете на отделните улици лично царят поставил границите - най-високата сграда е ПетербургЗимният му дворец, 3-етажните сгради са за придворни и аристокрация от първа ръка, 2-етажните - за “средния мениджмънт” и генералите, едноетажни - за администрация и прочие важни люде.

Влюбеният в идеята за град на канали Петър забранил да се изграждат мостове над Нева - всички жители на неговия град трябвало да се придвижват с лодки. Така, наред с гигантското за времето си отводняване, пресушаване на блата и отвоюване на територии за строителство на масивни сгради, било осъществено и огромно инженерно мероприятие по изграждане на канали, променящи руслото на съществуващите потоци и рекички и свързващи отделните части на града.
Толкова са много и толкова красиви.
Другото велико постижение на архитектите, изградили Петербург, е зеленината. Това са 73 големи парка, около хиляда градинки и малки паркове, над 900 озеленени улици и, разбира се, чудото, наречено Летен дворец с прилежащия му парк.

Време и средства
Освен с магията на архитектурата, трябва да сте наясно и с магията на времето. В един ден, дори в рамките на няколко часа пред очите ви ще се завихрят батални сцени между слънцето, снега, мъглата облаците, водата и вятъра. И най-лошото, че Вие ще стоите по средата на бойното поле. Така че, задължително е да проверявате често прогнозите за времето.  
Трябва да признаем, че в сравнение с Москва, Петербург е доста по-евтино.
Организирана екскурзия ще ви излезе 1500 евро за 6 дни и 5 нощувки.

Хитринки:

  • Най-добре е да си потърсите хотел, който да в близост до метрото, но да е далеч от центъра. Това, определено улеснява достъпа до забележителностите, така и нощувката става сравнително евтина.
  • Обикновено на рецепциите в хотелите има карта на метрото. Ако пък държите на такава джобна, то от всяка бутка можете да си я купите.

Достоевски

  • Като изключим традиционната коледна трапеза, ви съветвам да не се храните в ресторанти, тай като за едно нормално хранене цената е около 50 евро на човек. Хубавото е, че навсякъде има места, от където можете да си купите печива, като банички, огромни сандвичи и пици. Това ще ви струва около около 10 евро.


Традицията повелява:

  • В Русия задължителното постно ястие на Бъдни вечер се нарича сочиво. То се приготвя от пшеница, мак, гръцки орехи и мед. Църквата предписва задължителни количества за всяко лице. На трапезата задължително се поднасят 12 ястия.

 

  • В навечерието на празника се извършват три богослужения. В специални псалми, химни и библейски четения се провъзгласява радостта и силата на Христовото раждане, радикалните промени, което то е донесло на Земята.

 

  • След Богослужението тържествената прослава на Рождество Христово се пренася по домовете. Руската традиция повелява в дома да бъде внесено сено, защото Бог се е родил в сено. Това правило обаче се спазва само по селата, и то не навсякъде.

 

  • Масата задължително се покрива с белоснежна покривка, а домът се украсява с борови клонки. Слагат се вази с цветя, фруктиери с плодове и свещи край тях. В средата трябва да стои бутилка вино. Яденето се подава от лявата страна на седящите, започва от дамите и свършва с кавалерите.


Коледа в Петербург

За Дядо Мраз:
Св. Николай е особено популярен в Русия. Според легендата през XI век княз Владимир отишъл в Цариград, за да бъде покръстен, и се върнал с многобройни истории за чудесата, сътворени от епископа на Мира в Мала Азия, Николай. Много източноправославни църкви го канонизирали за светец, а името му и до днес продължава да е сред най-срещаните в Русия. Почитането на свети Николай продължило векове. Всъщност ролята на Дядо Коледа се изпълнявала от руската Бабушка. Преданието гласи, че някога старицата отказала да даде храна и подслон на трима мъдреци, които отивали да видят новородения Христос, и като изкупление за греха си обикаля и до днес да търси Божия син. По комунистическо време тя е заместена от своя далечен “родственик” Дядо Мраз, който навестяваше и българските деца.  


23.12.2008/Блага Димитрова

10 коментарaДобави коментар »

носталгия

От носталгия16.01.2009, 13:18 ч.

Имала съм щастието да бъда по 20 дни през юни и юли - приказка невероятен град дано имам възможност пак да отида

Виж всички коментари за "Зимна приказка в Санкт Петербург".

Още от "По света"

Остров Бали – Екзотика от Индонезия

Остров Бали – Екзотика от Индонезия

Пътешествието до остров Бали се прави веднъж, но изживяването остава за цял живот. Бали е абсолютното определение за екзотичен остров, но той е и едно от най-религиозните места на земята. Бали е вашата сбъдната мечта.

Седемте Нови Чудеса на Света

Седемте Нови Чудеса на Света

Миналата седмица ви разказахме за Древните седем чудеса на света. Те са съществували преди повече от 2000 години. От тях само пирамидите в Гиза са се запазили и до днес.

Скопие – перлата на Македония

Скопие – перлата на Македония

Скопие е привлекателна дестинация за много туристи. Паметниците на културата, музеите и хубавата кухня го превръщат в желана дестинация за екскурзия. Покрайнините на Скопие пък са перфектни за любителите на природата и алпинизма.