Зимна приказка в Санкт Петербург

10 коментара2/5

Дестинация:
Санкт Петербург - Руска федерация;

Къде, ако в не в Русия, можем да си подарим солидна доза сняг по Коледа? И къде, ако не в Петербург, ще се чувстваме като главен персонаж в зимна приказка?

Решите ли да посетите този приказен свят, ще имате възможност да празнувате Рождеството цели два пъти - веднъж на 25 декември и втори път на 7 януари.

Петербург

История
В царството на Белите нощи, сред плетеница от острови и канали, старата руска столица, наричана още „Северната Венеция” и „Париж на Изтока” разкрива своето великолепие.
Най-красивият руски град бил роден в представите на Петър Велики, който през 1703 г. дал нареждане да бъде построено укрепление в блатистата местност на устието на река Нева. За да превърне новият град в „прозорец към света” и важно пристанище на Балтийско море, той повикал най-добрите европейски архитекти, инженери, корабостроители, занаятчии и търговци. Те успели и сътворили една истинска европейска столица, чиито елегантен ансамбъл от мостове, дворци, църкви и музеи красят Петербург и до днес.

Историята гласи, че Петър се влюбил в Амстердам и решил да направи свой, руски такъв. Това, което по-малко хора знаят, е размахът на усилията, за да стане мечтата реалност.

В самото начало на ХVІІІ век, в разгара на Северната война, Петрова Русия отнема от шведите Ингерманландия - парче земя, оградено от Финския залив, река Нарва, Чудското и Ладожкото езера. На 27 май 1703-та година Петър поставя основния камък на бъдещата Петропавловска крепост - на Зайчия остров, най-ключовото и стратегическо място в делтата на Нева. Именно около тази замислена като непревзимаема крепост, великият цар решил да осъществи най-грандиозния архитектурен замисъл, появявал се някога в царска глава - да превърне тази неуютна, студена и почти непригодна за живот част от света в най-красивия град, който Европа на ХVІІІ-ти век е виждала.

8939_3.jpgЩе ми се да ви напиша по-важните места, които непременно трябва да посетите, но този случай е различен. Самият град е забележителност. Има толкова много мънички, в сравнение със титана Петербург, неща които ще оставят траен спомен в съзнанието ви, че сте се докоснали до приказната страна от вашето детство.

Това са Исакиевсият площад с катедралата Исакиевски събор; Площадът на декабристите;
Дворцовият площад със Зимния дворец – резиденцията на руските императори; Генералният щаб на руската армия и площада с колоната на Александър І, издигната в чест на победата над Наполеон през 1812 г.; Площадът на изкуствата с паметника на Пушкин; Невски проспект – главната улица на града, с типично руски разстояния, където се намира и огромният Казански събор, символ на руската военна мощ; Марсово поле с вечния огън; Мраморния дворец; Петропавловската крепост и едноименния храм, построен от Петър І. Петерхоф – дворецът на Петър I, който бил наречен „столицата на фонтаните” заради поразително красивите си фонтани и каскади; Трябва да се поразходите и най-важното да разгледате „Нижний парк”, Тронната и Балната зала императорски дворец „Котедж”; Царско село – величествената лятна резиденция на руските царе и Павловския дворец. пищния Екатеринински дворец с уникалната Кехлибарена стая и дворцовия парк, богато украсен с мраморни статуи, водопади, павилиони и мостове; Юсуповския дворец – имението на известен дворянски род с отлично запазените апартаменти и бални зали на Ермитажа – един от най-богатите музеи в света; Музеят на Петропавловската крепост съхранява факсимилета от първоначалните планове, с бележките, направени лично от ръката на Петър - композиция във вид на грамадна елипса, във вътрешността на която се разполагат площади и системи на взаимно перпендикулярни улици.

Тази планировка всъщност претворявала ренесансовите идеи за “идеалния град”. В плановете на отделните улици лично царят поставил границите - най-високата сграда е ПетербургЗимният му дворец, 3-етажните сгради са за придворни и аристокрация от първа ръка, 2-етажните - за “средния мениджмънт” и генералите, едноетажни - за администрация и прочие важни люде.

Влюбеният в идеята за град на канали Петър забранил да се изграждат мостове над Нева - всички жители на неговия град трябвало да се придвижват с лодки. Така, наред с гигантското за времето си отводняване, пресушаване на блата и отвоюване на територии за строителство на масивни сгради, било осъществено и огромно инженерно мероприятие по изграждане на канали, променящи руслото на съществуващите потоци и рекички и свързващи отделните части на града.
Толкова са много и толкова красиви.
Другото велико постижение на архитектите, изградили Петербург, е зеленината. Това са 73 големи парка, около хиляда градинки и малки паркове, над 900 озеленени улици и, разбира се, чудото, наречено Летен дворец с прилежащия му парк.

Време и средства
Освен с магията на архитектурата, трябва да сте наясно и с магията на времето. В един ден, дори в рамките на няколко часа пред очите ви ще се завихрят батални сцени между слънцето, снега, мъглата облаците, водата и вятъра. И най-лошото, че Вие ще стоите по средата на бойното поле. Така че, задължително е да проверявате често прогнозите за времето.  
Трябва да признаем, че в сравнение с Москва, Петербург е доста по-евтино.
Организирана екскурзия ще ви излезе 1500 евро за 6 дни и 5 нощувки.

Хитринки:

  • Най-добре е да си потърсите хотел, който да в близост до метрото, но да е далеч от центъра. Това, определено улеснява достъпа до забележителностите, така и нощувката става сравнително евтина.
  • Обикновено на рецепциите в хотелите има карта на метрото. Ако пък държите на такава джобна, то от всяка бутка можете да си я купите.

Достоевски

  • Като изключим традиционната коледна трапеза, ви съветвам да не се храните в ресторанти, тай като за едно нормално хранене цената е около 50 евро на човек. Хубавото е, че навсякъде има места, от където можете да си купите печива, като банички, огромни сандвичи и пици. Това ще ви струва около около 10 евро.


Традицията повелява:

  • В Русия задължителното постно ястие на Бъдни вечер се нарича сочиво. То се приготвя от пшеница, мак, гръцки орехи и мед. Църквата предписва задължителни количества за всяко лице. На трапезата задължително се поднасят 12 ястия.

 

  • В навечерието на празника се извършват три богослужения. В специални псалми, химни и библейски четения се провъзгласява радостта и силата на Христовото раждане, радикалните промени, което то е донесло на Земята.

 

  • След Богослужението тържествената прослава на Рождество Христово се пренася по домовете. Руската традиция повелява в дома да бъде внесено сено, защото Бог се е родил в сено. Това правило обаче се спазва само по селата, и то не навсякъде.

 

  • Масата задължително се покрива с белоснежна покривка, а домът се украсява с борови клонки. Слагат се вази с цветя, фруктиери с плодове и свещи край тях. В средата трябва да стои бутилка вино. Яденето се подава от лявата страна на седящите, започва от дамите и свършва с кавалерите.


Коледа в Петербург

За Дядо Мраз:
Св. Николай е особено популярен в Русия. Според легендата през XI век княз Владимир отишъл в Цариград, за да бъде покръстен, и се върнал с многобройни истории за чудесата, сътворени от епископа на Мира в Мала Азия, Николай. Много източноправославни църкви го канонизирали за светец, а името му и до днес продължава да е сред най-срещаните в Русия. Почитането на свети Николай продължило векове. Всъщност ролята на Дядо Коледа се изпълнявала от руската Бабушка. Преданието гласи, че някога старицата отказала да даде храна и подслон на трима мъдреци, които отивали да видят новородения Христос, и като изкупление за греха си обикаля и до днес да търси Божия син. По комунистическо време тя е заместена от своя далечен “родственик” Дядо Мраз, който навестяваше и българските деца.  


23.12.2008/Блага Димитрова

10 коментарaДобави коментар »

носталгия

От носталгия16.01.2009, 13:18 ч.

Имала съм щастието да бъда по 20 дни през юни и юли - приказка невероятен град дано имам възможност пак да отида

Виж всички коментари за "Зимна приказка в Санкт Петербург".

Още от "По света"

Лугано – Монте Карло на Швейцария

Лугано – Монте Карло на Швейцария

Лугано е пленително швейцарско градче, намиращо се само на няколко километра от италианската граница. Това го прави изключително атрактивна дестинация - както за туристите, така и за някои от най-големите знаменитости на шоубизнеса.

Котор – невестата на Адриатика

Котор – невестата на Адриатика

Котор е елегантен средновековен град, където се преплитат модерната младежка жизнерадост, изкуството, традицията и античната архитектура. Красотата на Котор е толкова неописуемо пленителна, че неслучайно го наричат невестата на Адриатика.

Скопие – перлата на Македония

Скопие – перлата на Македония

Скопие е привлекателна дестинация за много туристи. Паметниците на културата, музеите и хубавата кухня го превръщат в желана дестинация за екскурзия. Покрайнините на Скопие пък са перфектни за любителите на природата и алпинизма.