Нова година в Загреб

4 коментара0/5

Дестинация:
Загреб - Хърватска;

Нека да застанем на прага между Бай Ганьо Балкански и аристократичния европеец на връх Нова година в Загреб.

Столицата на Хърватската държава. Едно от бижутата на Адриатика. Много хора казват, че е един от най-красивите градове, други въобще не са впечатлени. Но всеки признава странната комбинация от „наше” и „чуждо”, която го покосява.

ЗагребСпоред една легенда името на града идва от старохърватската дума „загреб“ - укрепление, а друга разказва за хърватски пълководец, който забил меч в земята, а оттам бликнал фонтан с вода. Войнът се обърнал към отряда с думите: „Загребвайте!“

Макар че, има следи от обитаване на територията на днешния град още от неолита, включително римския град Андаутония, с днешното си име Загреб е споменат за пръв път през 1094. През тази година унгарският крал Ласло I основава епископство на хълма Каптол. На съседния хълм Градец се развива отделна светска общност. Заселниците са тежко засегнати от монголското нашествие през 1242, но след оттеглянето им крал Бела IV обявява Градец за свободен град с цел да привлече чужди занаятчии.


През ХІV и ХV век двете общини активно се съревновават, икономически и политически. Епископството отлъчва Градец, който в отговор изгаря Каптол. Те си сътрудничат само при важни търговски начинания, като организирането на панаири. Двете средновековни общини, Градец и Каптол, в крайна сметка се сливат в град Загреб в началото на ХVІІ век.
Днес те са културният център на града. Каптолското епископство е преобразувано в Загребска архиепископия.

Високо над Загреб се издига планината Медвеница, защитен природен парк и любимо място за отдих. По нейните склоновете са построени резиденциите на високопоставени държавници. Заради историческата съдба на Хърватия, общият архитектурен стил на Загреб е повлиян изключително от Австро-унгарската империя и затова е наречен „малката Виена“. През града тече река Сава. Столицата съчетава по уникален начин ускорения пулс на съвремието с историческите паметници. Най-натовареното движение в центъра се върти около серия идеално поддържани паркове, които създават спокойствие дори в най-големите задръствания сутрин и вечер. Средновековната красота на града е непокътната и до днес. Макар че Загреб е обстрелван с ракети през 1995 година, щетите не са фатални и възстановяването му не продължава дълго.
По улиците още могат да се видят усмихнати хора, от които лъха охолство. Те пазаруват и пият кафето си през свободните дни, облечени в дрехи, скроени от най-известните италиански дизайнери.

Историческата част на града се състои от 3 части: Каптол – център на католическата църква в Хърватия, Градец – тук се намира Хърватския парламент – „Сабор“ и Долни град, бизнес-сърцето на столицата.

Загреб има богато културно наследство, с добре съхранени през вековете архитектурни паметници.Катедрала в Загреб На Каптол се извисява най-голямата катедрала в Хърватия - „Света Богородица“. Историята, изкуството и културата на цяла Хърватска се пазят в многобройните музейни експозиции. Интерес представляват Археологическият музей с известната Египетска колекция (най-древните открити към момента етруски надписи и египетски мумии) и Музеят на Мимара с творбите на Ел Греко, Реноар, Веласкес. Колекцията е събрана от известния меценат Анте Топич Мимара и е дарена на хърватската държава след неговата смърт. Музеят на Мимара е сред най-хубавите европейски галерии. В него може да видите не само платната на световноизвестните художници, но и множество стъклени предмети, скулптори и произведения на ориенталското изкуство. Загреб има своя уникална атмосфера. Докато много европейски градове страдат от хаоса на транспорта, индустрията и замърсяването, той винаги е бил процъфтяващ. Цивилизацията и превратностите на историята не са му отнели малките театри и хотели, стария град с тесните улички. До всяко място може да се стигне пеш, като за малко можеш да се спреш в някое уютно кафене, да послушаш пеенето на градските клоуни, които придават атмосфера на оживените търговски улици. В бароковата част на Горния град все още се организират панаири за сувенири, така както е било през Средновековието.

Забележителности
Отново изборът ни на дестинация се оказва богат на забележителности. Дори такива неща като тротоар на малки квадратчета, носи своята история и своето настояще във емблемата на футболния отбор на Загреб.

Забележителностите, които непременно трябва да зърнете са:
Академия на науките и изкуствата; Университет (от XVII в.); Международният панаир; Туристическият център; Останки от укрепления (ХІІІ - ХVІІІ в.); Готически църкви, като катедралата, църквата Св. Марк; Епископският дворец (ХІІІ - ХІХ в.); Барокови и ренесансови дворци.

Любопитно

 • Тук за разлика от Германия и Австрия всички шофьори на таксита се оказа, че говорят поне един чужд език - и той в 95% от случаите е немски.
   
 • Нощувката в хостел излиза около 20 евро.
   
 • Загреб има около около 1 милион жители.
   
 • Няма метро, но има трамвай, които работят денонощно.
   
 • Средната температура за януари е от 0 до 9 градуса Сº.


Време и средства
Загреб наистина е красив град - спокоен, с ведри хора - много по-усмихнати от българите - на нас ни е особено трудно да си повдигнем носа от тротоара и да си сложим свежа визия на физиономията. 

Кулинарните изкушения са една от най-интригуващите в света!
Обединили са вкусовете на славянската, унгарската, виенската и турската кулинарни традиции, след което дръзко са го поръсили с подправки от гръцката, италианската и френската кухня.
Една шест дневна екскурзия до Загреб излиза около 600 лв.


Но по-важен е въпросът – Защо в Загреб на Нова година?
Защото е бяло, защото носи нещо аристократично и мъничко балканско. Защото хората умеят да се усмихват, а ние започваме да забравяме как става това?! Защото, ако не на Нова година, то кога трябва да се заредим с положително емоции и те да не се изчерпват поне до следващия 31 декември.

30.12.2008/Блага Димитрова

4 коментарaДобави коментар »

Bibkata

От Bibkata11.01.2009, 07:56 ч.

Как ние българите да си вдигнем носа от тротоарар като ще се пребием - има ли в София неразбит тротоар

Виж всички коментари за "Нова година в Загреб".

Още от "По света"

Лапландия – домът на Дядо Коледа

Лапландия – домът на Дядо Коледа

Лапландия е на север, много на север. Там, където сезоните имат свой собствен ритъм, където дните и нощите продължават по 24 часа и където приказно сияние озарява небето поне 200 пъти в годината. Лапландия? Да, там където е домът на Дядо Коледа.

Дуръс (Драч) – магията на Албания

Дуръс (Драч) – магията на Албания

Дуръс е най-древният град в Албания. Градът предлага за всеки турист по нещо - 10 километра плажове, музеи, галерии, останки от древни забележителности. Научете повече за Дуръс и неговата албанска магия

Пунта Кана – намереният рай

Пунта Кана – намереният рай

Пунта Кана е една от онези екзотични дестинации, за които започваме да мечтаем в мразовитите зимни дни. Там е горещо не само времето. Гореща е и атмосферата. Всеки отдал се на магията на Пунта Кана, остава в нейн плен завинаги.