Санторини – вулканичният рай

22 коментара4/5

Дестинация:
Санторини - Гърция;

Разглеждали ли сте туристически реклами за Гърция? А забелязали ли сте онази снимка на красива бяла църква със син купол, заобиколена от снежнобели къщички със сини врати?

Да, това е Санторини – един от най-романтичните, най-красивите и най-скъпи за почивка острови в южната ни съседка. А някъде в земните недра под него тлее вулкан, който поддържа тюркоазеносинята морска вода вечно топла.
 
9109_0.jpg

Разположение

Санторини са малка група острови, разположени в края на най-южния егейски архипелаг, Цикладският. Обикновено обаче името Санторини се отнася за най-големия остров, Тира, който е станал културен и туристически център на района. Намира се на около 240 км от гръцката столица Атина и на 100 км от Крит. Главният град Тира е построен на 330 м. надморска височина. Сякаш издълбани в скалите, селцата и хотелските комплекси са терасовидно разположени на върха на висока скала. Наричат острова „вулканичният рай“. И неслучайно. Действащият вулкан е превърнал окръжната брегова линия в „парченца от пъзел“, всяко от които се отличава с приказна природа и безброй туристически атракции. След поредното изригване през 1400 г. пр. Хр., централната част на Санторини била разрушена и на нейно място се появила обширна калдера (сриване на вулкана в самия него, бел.ред) пълна с морска вода. След още една експлозия преди около 500 г., се оформило и днешното разпределение на островите -  „полумесецът” Тира, срещу него две малки земни площи, Тиразия и Аспронизия, а в центъра на калдерата, където е и кратерът, са двата малки острова Неа Камени и Палеа Камени.

Пътуване
 
9109_1.jpgДо Санторини можете да стигнете със самолет или с ферибот. И в двата случая обаче трябва да се отбиете до Атина, откъдето можете да хванете полет до острова. Ще си спестите време, но ще пропуснете фантастичната гледка, която ви предлага пътуването с ферибот. Вярно че ще отнеме още няколко часа, но когато видите калдерата и изваяните във вулканичната маса сгради, ще сте доволни от избора си. Екзотичната атмосфера ще бъде подсилена от изкачването на калдерата с автобус, въжен лифт или магаре, за да стигнете до крайната си цел – Санторини.

История

Заради стратегическото си положение в търговски и политически план, остров Тира бил привлекателна плячка векове наред. До 1204 г. той бил част от Византийската империя. След превземането на Константинопол от Четвъртия кръстоносен поход,  минава под опеката на редица венециански фамилии. Тогава получава и името си. Смята се, че Санторини е променено с времето звучене на името „Света Ирина”, църква, намираща се на острова.  През 1566 той е превзет от турците, но местните жители капитулирали окончателно през 1617. Санторини преминава към пределите на съвременна Гърция едва през 1912 г.

Митове и легенди

Заради вулканичната дейност, продължаваща от преди 26 000 г., архипелагът си спечелил прозвището Егейският Помпей.  Така се появили и теориите, че последната експлозия е довела до потъването на митичната Атлантида (която според Платон и египетските папируси се намирала някъде в района), както и до залеза на критско-минойската цивилизация, която била потопена от гигантска вълна. През 1967 г. гръцкият археолог Спиридон Маринатос започва разкопки близо до селцето Акротири на остров Тира. Така открива един от главните пристанищни центрове на минойската епоха, разрушен по времето на споменатата експлозия. И се появили съмненията, че Санторини е изчезналият Атлантис. Въпреки че ясни доказателства липсват, островът се е превърнал в най-известния археологически обект след Крит.
  
Забавления

9109_2.jpg

Залезът в селцето Иа, прави Санторини един от най-романтичните острови в Европа. Белите фасади на къщичките и водната повърхност са оцветени от приказни нюанси, които оставят без дъх стотиците туристи, дошли да се насладят на мига, в който слънцето ще се потопи в Егейско море. А когато вълшебният миг свърши, те се потапят в разкоша на една екзотична атмосфера, предлагаща им изобилие от кулинарни вълшебства, музика и вино. В ресторантите се предлага интернцаионална кухня, а местните хора са любезни и сърдечни към всички посетители.
 
9109_4.jpgПочивката на райски остров означава също плаж, пясък и палми. На Санторини ги има в излишък. Периволос, който се намира в източната част на острова, е известен с черния си вулканичен пясък, с множеството училища за водни спортове и със заведенията. Подобен е и Периса, който е своеобразно продължение не Периволос. Каменистият плаж Камари е не по малко интригуващ, при това тук ресторантите и хотелите са на по-достъпни цени. В близост до Акротири пък се намират „цветните” плажове – Червеният, Белият и Черният, както и Плажът на влюбените.  Ходенето по пясъка обаче, може да заприлича на нестинарство, защото вулканичната повърхност се нажежава като въглен от слънчевите лъчи.
 
Ако искате да видите кратера отблизо и да хвърлите отново един панорамен поглед на острова, възползвайте се от екскурзията с корабче. То ще ви отведе директно до Неа Камени, където ще надзърнете в гърлото на заспалия вулкан и ще се удивите от обкръжаващата ви красота. Ще се огледате в кристално чистата морска вода и ще усетите мощната сила на природата, която е непредсказуема във всеки един момент. Около себе си ще видите огряна от слънчевата светлина бяло-синя шир, преливаща в съвършена амфитеатрална стълбица. И ще почувствате истинско блаженство на духа, защото сте се докоснали до тази магия.

Като туристически център Санторини започва да се развива през 1960 – 1970 г. Традиционно гръцкото и луксът вървят ръка за ръка и задоволяват всички капризи на посетителите. Местните жители са се възползвали от природните дадености на района и са разбрали, че това което прави острова различен е скалата. В нея са вдълбали домовете си, заведенията и църквите си. На острова има 362 храма и всеки от тях е не само духовна обител, но и архитектурен паметник. Ала във всеки един момент тази райска екзотика е в опасност. Не се знае, кога Егейският Помпей ще се събуди и какви вреди ще причини.
 
03. 02. 2009 /Цвети Тошева

 

22 коментарaДобави коментар »

Санториниексперт

От Санториниексперт12.02.2009, 21:40 ч.

Погледнете статията в СНН (СНН слаш травел точка ком) И Санторини и Париж са сред 14те най-романтични места в света

Виж всички коментари за "Санторини – вулканичният рай".

Още от "По света"

Блед – словенският бисер

Блед – словенският бисер

Блед е словенският бисер в природната съкровищница на Европа. Име на град, на езеро, на остров и на замък, Блед е незабравима дестинация, надарена с всички блага на майката Земя, които ще направят почивката ви съвършена. Блед ви очаква.

Хелзинки - дъщерята на Балтийско море

Хелзинки - дъщерята на Балтийско море

Наричат Хелзинки "дъщерята на Балтийско море" или "белият град на Севера". Хелзинки е град, който има какво да предложи на туристите - културни, исторически и архитектурни забележителности ви дебнат на всеки ъгъл и остров. Научете повече за Хелзинки - дъщерята на Балтийско море

Най-страшните влакчета на ужасите

Най-страшните влакчета на ужасите

Влакчетата на ужасите са сигурна рецепта за адреналин. Вижте кои са най-страшните влакчета на ужасите по света.