Мароко – екзотичното кралство от „1001 нощи“

15 коментара1/5

Дестинация:
Мароко;

Ако искате да се докоснете до екзотиката на Ориента и да почувствате обаянието на източната култура, то Мароко със сигурност ще надмине очакванията ви.

Ще бъдете покорени от древната култура, номадския начин на живот на местните жители и специфичното арабско светоусещане. Още със стъпването си в това екзотично кралство, ще се пренесете в една друга, някак дива реалност, чиито природни богатства и разнообразно културно наследство са превърнали страната в една от най-предпочитаните туристически дестинации.
9189_0.jpg
Разположение

Мароко се намира в Севреозападна Африка. Заради южната си граница с най-голямата пустиня в света, наричат страната „врата към Сахара“. На юг тя граничи и  още и с Мавритания, а на югоизток и изток - с Алжир. Северните и западните брегове на Мароко се къпят във водите на Атлантическия океан, а през Гибралтарския провлак достигат чак до Средиземно море. Отсреща се простира Испания. Крайбрежната ивица е дълга около 3500 км, а пътната мрежа на Мароко, която сега е 950 км,  трябва да достигне 1500 км до 2010 г. Тук се намират най-високите части на Атласките планини, но иначе преобладава равнинният релеф. Територията е разпределена в 16 области, а най-красивите и безспорно най-известните градове са столицата Рабат, Казабланка, Фес и древната столица Маракеш. Географското положение на Мароко е причина, климатът да бъде едновременно субтропичен и средиземноморски. Освен това кралството се намира само на 14 км от Европа. Туризмът да се е превърнал в главен приоритет за страната. Построени са 17 летища, 3 международни пристанища (Казабланка, Танжер и Сафи), а вътрешната инфраструктура продължава да се разраства.
9189_1.jpg
История
 
През многовековната си история Мароко е било апетитна плячка за множество народи. Най-древното население са берберите, които и до днес съставляват  ¼  от жителите на страната. От XIII в. пр. Хр., когато финикийците превземат северното крайбрежие, страната последователно бива завладяна от Картаген (VII в. пр Хр.), Рим (II в. пр. Хр), вандалски нашествия (V в.), Византия (VI в.), арабите (XI в.), Испания (XV), Португалия и накрая Франция (1844 г.), която след продължителни борби прави Мароко своя колония (1912 г.) . 80 % от територията му преминават под френско влияние, а останалите 20 % - под Испанско. На 2 март 1956 г. страната е обявена за независимо кралство, което в момента се управлява от Мохамед VI.  Известно време се водят битки между Мароко и Мавритания за Западна Сахара, но от 1979 г. областта преминава окончателно в ръцете на френската колония.
9189_2.jpg
Туристическа обиколка

Най-лесният начин да посетите Мароко е да се включите в екскурзия, която ви гарантира разглеждане на най-красивите и най-важни кътчета от страната. Естествено, започва се от столицата Рабат, наричана още „градът на светлината”. Разположен на брега на Атлантическия океан, той има стара и нова част. Характерно за двете, както и за цяло Мароко, е изобилието от джамии (над 70 % от населението са марокански араби, мюсюлмани), мавзолеи и административни сгради с прелестна архитектура. Но безспорно най-популярната атракция в града е Медината. Или иначе казано, гигантски пазар, на който се продават всевъзможни стоки (килими, бижута, занаятчийски стоки). Най-известният сувенир, превърнал се в „емблема” на Мароко, са везаните кожени пантофки - "бубуш". Медината не е само търговско, но и социално средище, което повлича в ритъма си всеки посетител.

          
9189_3.jpgПри обиколката из страната несъмнено ще се отбиете в религиозната и интелектуална столица на Мароко. Тя се казва Фес и се състои от три части - Фес ел Бали - Старият, и Фес ел Дждид - Новият град, където е и еврейският квартал, са в Медината. Вил Нувел е "най-новият" Фес - или административната зона. Това е най-големият пешеходен градски район в света. Уличките на града са изключително тесни, а глинените жилища са като кибритени кутийки. Тук се намира най-старото функциониращо висше училище в света, признато и от книгата на Гинес - университетът "Ал Карауин", основан през 859 г. Още със стъпването си ще усетите многобройните миризми, които се носят във въздуха, но най-осезаема е тази на хашиша – разпространен в цялата страна. Старинният квартал Медина пък се счита за едно от най-светите места за мохамеданския свят. Той е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Религиозният комплекс „Мавзолеят на Мулай Идрис” и Кайруанската джамия към университета са още две изключителни и магнетични места, които не можете да подминете. Мавзолеят е покрит със зелени плочки и има пирамидален покрив. Вътре неправоверни не се допускат. В стената му има дъска с отвор, в който може да се бръкне с ръка, което се счита за символично общуване със светеца. Всички улуци в светия град водят до Кайруанската джамия, за която се говори, че побира над 20 000 души.

Един от най-големите градове на Мароко,разположен също на Атлантическото крайбрежие, е Казабланка. Той е и може би най-модернизираният, защото съчетава едновременно ориенталските привички и европейските новости. Когато го посетите, освен екзотичната атмосфера, ще ви обземе усещането и за някакво скрито величие. Тук са най-престижните университети в кралството, огромната джамия „Хасан 2”, френският нов град и старата медина. И когато се разхождате, припомнете си филма или песента, носещи това романтично име – Казабланка.
 
9189_4.jpgМароко носи името си от древната столица на кралството Маракеш. Но тя е по-популярна като Градът от "1001 нощи". Намира се на около 8 часа път от Фес и е пълна негова противоположност. Хаос, глъчка, западналост – това е общата картина на града. Но се усеща една динамика, местните искат да станете част от тях и ви предлагат всевъзможни изкушения. Ще бъдете нагостени с традиционния ментов чай, но ако искате да консумирате алкохол, има единствено в хотела ви. Жителите прекарват по-голямата част от времето си на най-големия площад в града "Джемаа ел Фна". В близост, на площ 600 хектара, е Медината, която е доста по-цивилизована и подредена от тази във Фес. Известната ботаническа градина "Жарден Мажорел", наречена на френския художник Жак Мажорел, който "положил основите" с една палма в градината си през 1922 г. пък, е друга предпочитана атракция. Днес тук има най-вече кактуси, паметник на Ив-Сен Лоран (който обичал да идва тук) и приятни алеи, претъпкани от любопитни туристи.

Престой

Разстоянието между София и Рабат е 2 788 км, които със самолет се изминават за около 3 часа. Хотелите в Мароко приличат на царски палати и контрастират с останалите постройки в градовете. Когато заминавате за екзотичното кралство, трябва да сте подготвени, че там се говори предимно арабски и френски. Местното население обаче е изключително дружелюбно и с радост ще ви се притече на помощ при нужда. Възприемат родината си като демократична страна. Смятат че, всеки може да прави каквото си иска. И наистина е така, поне на пръв поглед. Няма да ви липсват развлечения, невероятно вкусни гозби и много, много екзотика, пропита от духа на Ориента. Добре развитата транспортна мрежа и множеството забележителности ще направят престоя ви в Мароко още по-приятен и пълноценен.


17. 02. 2009 / Цвети Тошева

Още за: Мароко

15 коментарaДобави коментар »

Валентин Митриков

От Валентин Митриков25.02.2010, 17:08 ч.

Не съм роден в Марокорно аз живях в тази тъй красива страна много годинилБях учител в далечната 1978 година и се запознах с много мои ученици мароканци също и колеги Живях в град Таза един много красив град в северен...

Виж всички коментари за "Мароко – екзотичното кралство от „1001 нощи“".

Още от "По света"

Един от най-скъпите ресторанти в света

Най-скъпите ресторанти в света

Кои са местата за хранене, за които ще трябва да отделите много пари? Направете виртуална обиколка с нас и надникнете в най-скъпите ресторанти в света

Спасо-Каменен манастир

Островният Спасо-Каменен манастир в Русия

Място на вярата, което оцелява в течение на вековете и въпреки трудностите, с които се сблъсква. Необичаен манастир, построен върху малко островче в Русия. Научете повече за историята на Спасо-Каменния манастир

Пътешественикът Филип Жак: Човешкото същество е едно и също навсякъде!

Пътешественикът Филип Жак: Човешкото същество е едно и също навсякъде!

Воден от сентенцията, че ако светът е село, то обитателите му са едно семейство, вече 25 години френският пътешественик Филип Жак се усмихва щастливо на живота, крачейки неуморно като пътник по планетата Земя.