Shell Grotto - пещера, облицована с миди

0 коментара0/5

В морския курортен град Маргейт, английското графство Кент, на 21 метра под земята се намира уникална пещера, чиито стени са украсени с над 4,6 милиона черупки от миди.

Shell Grotto - пещера, облицована с миди
Shell Grotto - пещера, облицована с миди

Тази английска туристическа атракция е колкото прекрасна, толкова и мистериозна. Никой не знае кой и защо я e украсил.

Историята на пещерата датира от 1835 г., когато е открита от местен жител и неговия син (Джеймс Нюлав и Джошуа), които случайно копаели в района. Пред тях се открила дупка и синът се спуснал в нея. След като се върнал той разказал за уникалния тунел и неговата облицовка.

Почти всички стени, тавани и пода са покрити от мидена мозайка с обща площ 190 кв. м. и изработена от около 4,6 мл. черупки от миди. Пещерата се състои от тунел с дължина 21 м. и височина 2,4 м., а в края й се намира камера с размери 5 на 6 метра и нещо подобно на олтар. 

Семейството на откривателя решили да се възползват от възможността и след като снабдили пещерата с осветления я превърнали в туристическа атракция.

В близост до входа на пещерата се намира музей, сувенирен магазин и кафе. 

Shell Grotto - пещера, облицована с миди

Жителите на Маргейт наистина били изненадани, защото мястото никога не е фигурирало на нито една карта с нещо забележително.

Оттогава до ден-днешен се води дебат за произхода на красивите мозайки от миди. Смята се, че е свързана или с тамплиерите, или с финикийците и, че се е използвала за извършване на религиозни ритуали, жертвоприношения и т.н. Но въпреки огромния брой на теориите, никой не е разгадал тайната й.


Вижте картата в голям формат 

13.09.2013/Розали

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Shell Grotto - пещера, облицована с миди".

Още от "По света"

Разходка из Болоня под звуците на диджериду

Разходка из Болоня под звуците на диджериду

На една от пешеходните зони в Болоня, водеща към централния площад двама младежи омайват хората излезли да отморят привечер след жегата през деня със странна музика, произведена от дълги магически инструменти, приличащи на тибетските.

Замъкът на Дракула се готви за Хелоуин

Замъкът на Дракула се готви за Хелоуин

Многобройни туристи от различни страни, включително и от България, се готвят да посрещнат Хелоуин в замъка на Дракула в румънското градче Бран.

Езеро без дъно - туристическа атракция в Албания

Езеро без дъно - туристическа атракция в Албания

Запазено преди време изключително само за албанските туристи, днес езерото без дъно или "Синьото око" както още е известно омайва всеки любител на природни забележителности.