Рейкявик – северна приказка

0 коментара0/5

Дестинация:
Рейкявик - Исландия;

Рейкявик е столицата разположена в най-северните части на света. Известен със своите геотермални извори, природа и цветна централна част, Рейкявик е желана, макар и далечна туристическа дестинация. Рейкявик – северна приказка

Рейкявик – северна приказка

Казват, че Рейкявик е уникален град, който по нищо не прилича на останалите европейски столици. Централната част на града е малка, с много цветни къщи. Именно тук можете да усетите пулса на града. В централната част на Рейкявик са повечето магазини, ресторанти и кафенета, където можете да разпуснете.

Как да стигнем до Рейкявик

Най-удобният начин да стигнете до Рейкявик е със самолет. В града има две летища. От летището опциите ви да стигнете до желаната дестинация са такси или автобус.

Как да се придвижваме в Рейкявик

Ако сте отседнали близо до централната част на Рейкявик, спокойно можете да се придвижвате пеша.

5 причини да ходите пеша/ с колело на работа >>>>

Друг удобен вариант са колелата. Има няколко компании, които дават колело под наем. Разбира се винаги съществуват възможностите да използвате градския транспорт, такси или кола под наем, но те няма да са ви необходими, ако искате да разглеждате забележителности в рамките на града.

Забележителности в Рейкявик

Макар да не е много голям или населен град, Рейкявик има какво да предложи на туристите. Вижте и кои са забележителностите, които не бива да пропускате, когато сте в Рейкявик.

Кметството – както в повечето европейски градове, така и тук кметството се намира в красива стара сграда от ХХ век. На първия етаж на кметството има изложбена зала, достъпна за туристите.

Рейкявик – северна приказка

Езерото (Tjornin) е малко езерце в центъра на града. Мястото е много популярно сред местните жители, които се събират тук, за да хранят патиците. В близост до Езерото се намира резерват за птици, достъпен за посетителите целогодишно, освен по време на сезона за мътене.

Рейкявик – северна приказка

Ботаническата градина е безплатна забележителност в Рейкявик. Тук можете да се разходите на тишина и спокойствие и да видите различните растителни видове, които виреят в Исландия.

Рейкявик – северна приказка

Imagine Peace Tower – е скулптура в памет на Джон Ленън, открита през 2007г., на рождения ден на певеца. Кулата свети всяка година от 9 октомври (рождения ден на Джон Ленън) до 8 декември (убийството му), както и на по-важни дати за страната.

Рейкявик – северна приказка

Националният музей на Исландия разкрива историята на страната. Към музея има кафене и магазин за сувенири. Националният музей на Исландия е един от най-посещаваните музеи в Рейкявик.

Домът на културата в миналото е приютявал Националната библиотека, днес тук се намират две огромни изложби. На приземния етаж се намира най-голямата и най-значима колекция от средновековни ръкописи в света. На втория има интерактивна изложба, посветена на вулканичния остров Съртси, за който исландците се надяват да бъде обявен като част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Рейкявик – северна приказка

Любопитни факти за Рейкявик

  • Градът се намира само на 4 часа от Полярния кръг. Това значи, че през най-краткия си ден от годината слънцето изгрява само за 4 часа, но пък през лятото е светло почти 24 часа в денонощието
  • Рейкявик е столицата, която се намира най-на север
  • В Рейкявик живеят близо 60% от всички жители на страната. 80% от територията на Исландия е необитаема
  • Рейкявик е един от най-зелените градове в света, заради развитието на възобновяемите енергийни източници, използващи основно геотермалната енергия
  • Рейкявик е известен още като опушения залив, заради парата от геотермалните извори

12.12.2014/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Рейкявик – северна приказка".

Още от "По света"

Сингапур – екзотичното цвете на Азия

Сингапур – екзотичното цвете на Азия

Остров Сингапур е колкото екзотичен, толкова и главозомайващ. Сингапур е перла в короната на Азия и ароматното цвете на Изтока. Пътешествието до Сингапур вече не е мираж, а мерило за страстта към приключенията и екзотиката. Сингапур ви очаква.

Костната църква „Вси Светии“ – зловеща и реална

Костната църква „Вси Светии“ – зловеща и реална

В покрайнините на малкото бохемско градче Кутна Хора в Чехия ви очаква вероятно единствената в цял свят църква, чийто интериор е изработен изцяло от човешки кости и черепи - Костната църква „Вси Светии“. Една зловеща, но реална дестинация!

Карлови Вари - на SPA по чешки

Карлови Вари - на SPA по чешки

Едва ли другаде по света блаженството на SPA процедурите може да бъде така кралски поднесено, както в Карлови Вари. Тук SPA означава пълно сливане на душата с тялото, постигнато само чрез природни блага. Отдайте се на SPA по чешки в Карлови Вари.