Ринконада – най-високият град в света

0 коментара0/5

Дестинация:
Перу;

5100 метра над морското равнище – на тази зашеметяваща височина се намира най-високият град в света, носещ името Ринконада. Повечето негови жители работят в мини, а животът им никак не е лек. Научете повече за Ринконада – най-високият град в света.

Добави описание

Снимка: renderasbusiness.com

Ринконада (La Rinconada) – така се нарича най-високият град в света, намиращ се високо в Андите на територията на Перу. Първоначално градът бил просто лагер, събиращ хората, добиващи злато в района. В момента обаче около 30 000 души живеят в Ринконада, който се извисява на 5100 метра надморска височина.

Заради специфичното разположение на града в Ринконада времето прилича по-скоро на това на западния бряг на Гренландия, макар селището да се намира само на 14 градуса от екватора. Летата в най-високия град в света са влажни, а зимите – сухи. Средната годишна температура в Ринконада е само 1.2 градуса по Целзий.

Прочетете още:

Мачу Пикчу – древното вълшебство на инките

Добави описание

Снимка: VQR

В действителност Ринконада е по-скоро населено място, отколкото град. Там няма пътища, водопровод и канализационна система. Къщите в Ринконада са изработени по първобитен начин – от листове ламарина без изолация. Всички мъже, живеещи в най-високия град в света, работят в мини. Жените от своя страна продават различни стоки, търсят злато от изхвърлените отпадъци от мините, а някои и проституират.

В Ринконада миньорите извличат златото с помощта на живак. По тази причина земята, въздухът, водата и снегът в града и други селища в района са замърсени. Мнозина определят Ринконада не само като най-високият град в света, но и най-бедният и най-тъжният.

Повечето мини в Ринконада са незаконни, ето защо в града няма администрация. Това от своя страна пречи на развитието на града, тъй като икономиката не се регулира, а голяма част от златото, излизащо от планината, отива направо на черния пазар.

Най-странният остров в света – като пръстов отпечатък >>>

Алерт – най-северното селище в света >>>

Санта Крус дел Ислоте – най-гъсто населеният остров в света >>>

Добави описание

Снимка: VQR

Една от минните компания в Ринконада пък не плаща заплати на своите работници. Вместо това те работят по архаична система, наречена cachorreo. Системата е следната: служителите работят 30 дни без заплащане, а на 31-вия ден им се позволява да изнесат колкото успеят руда от мината. Работещите няма как да знаят колко и дали изобщо изнесената от тях руда ще съдържа злато.

И все пак много хора избират да живеят в Ринконада и да се прехранват, работейки в мините. За периода между 2001 и 2009 година населението на Ринконада се е увеличило двойно.

16.05.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Ринконада – най-високият град в света".

Още от "По света"

Мармарис – глътка екзотика

Мармарис – глътка екзотика

Мармарис е един от най-красивите пристанищни градове на Турската Ривиера и едно от най-бленуваните кътчета за почивка. Мармарис е рай за шопинг маниаците и за купонджиите. Мармарис е жадуваната глътка екзотика – насладете й се максимално!

Остров Мавриций – Райската градина на Бодлер

Остров Мавриций – Райската градина на Бодлер

Определението на Бодлер за остров Мавриций „Райска градина“ не е достатъчно да опише красотата, уникалността и предимствата на тези земи. Мавриций е сякаш частица от друг свят – тайнствена, автентинтична и все пак – реална.

Варшава - градът-Феникс

Варшава - градът-феникс

Наричат Варшава град-Феникс. Градът е бил разрушаван неколкократно през различните епохи, но всеки път е бил възстановяван напълно. Днес Варшава е един от най-красивите и модерни градове в Полша и цяла Европа.