Ринконада – най-високият град в света

0 коментара0/5

Дестинация:
Перу;

5100 метра над морското равнище – на тази зашеметяваща височина се намира най-високият град в света, носещ името Ринконада. Повечето негови жители работят в мини, а животът им никак не е лек. Научете повече за Ринконада – най-високият град в света.

Добави описание

Снимка: renderasbusiness.com

Ринконада (La Rinconada) – така се нарича най-високият град в света, намиращ се високо в Андите на територията на Перу. Първоначално градът бил просто лагер, събиращ хората, добиващи злато в района. В момента обаче около 30 000 души живеят в Ринконада, който се извисява на 5100 метра надморска височина.

Заради специфичното разположение на града в Ринконада времето прилича по-скоро на това на западния бряг на Гренландия, макар селището да се намира само на 14 градуса от екватора. Летата в най-високия град в света са влажни, а зимите – сухи. Средната годишна температура в Ринконада е само 1.2 градуса по Целзий.

Прочетете още:

Мачу Пикчу – древното вълшебство на инките

Добави описание

Снимка: VQR

В действителност Ринконада е по-скоро населено място, отколкото град. Там няма пътища, водопровод и канализационна система. Къщите в Ринконада са изработени по първобитен начин – от листове ламарина без изолация. Всички мъже, живеещи в най-високия град в света, работят в мини. Жените от своя страна продават различни стоки, търсят злато от изхвърлените отпадъци от мините, а някои и проституират.

В Ринконада миньорите извличат златото с помощта на живак. По тази причина земята, въздухът, водата и снегът в града и други селища в района са замърсени. Мнозина определят Ринконада не само като най-високият град в света, но и най-бедният и най-тъжният.

Повечето мини в Ринконада са незаконни, ето защо в града няма администрация. Това от своя страна пречи на развитието на града, тъй като икономиката не се регулира, а голяма част от златото, излизащо от планината, отива направо на черния пазар.

Най-странният остров в света – като пръстов отпечатък >>>

Алерт – най-северното селище в света >>>

Санта Крус дел Ислоте – най-гъсто населеният остров в света >>>

Добави описание

Снимка: VQR

Една от минните компания в Ринконада пък не плаща заплати на своите работници. Вместо това те работят по архаична система, наречена cachorreo. Системата е следната: служителите работят 30 дни без заплащане, а на 31-вия ден им се позволява да изнесат колкото успеят руда от мината. Работещите няма как да знаят колко и дали изобщо изнесената от тях руда ще съдържа злато.

И все пак много хора избират да живеят в Ринконада и да се прехранват, работейки в мините. За периода между 2001 и 2009 година населението на Ринконада се е увеличило двойно.

16.05.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Ринконада – най-високият град в света".

Още от "По света"

Внимание, духове! - 5 забележителности

Внимание, духове! - 5 забележителности

Забележителностите, обитавани от духове, са интересна форма на екстремен туризъм. Най-често обитавани от духове, са лудници, замъци и изоставени болници по целия свят. Вижте кои забележителности попаднаха в нашата зловеща класация. Внимание, духове! - 5 забележителности

Бора Бора

15 от най-забележителните острова в света

Те са разпръснати на различни места по света, но всички си заслужават да бъдат видени. Щастливци сте, ако вече сте посетили някой от тях

9 любопитни факта за Сочи

9 любопитни факта за Сочи

Като един от най-топлите градове в Русия, страна, която не страда от липса на снежни терени, Сочи изглежда необичайно място за провеждане на Зимна олимпиада.