Санта Крус дел Ислоте – най-гъсто населеният остров в света

0 коментара0/5

Санта Крус дел Ислоте е рай за жителите си, макар че те са подложени на много лишения и битови органичения. Какъв е животът на Санта Крус дел Ислоте? Научете повече за най-гъсто населения остров в света.

Санта Крус дел Ислоте
Санта Крус дел Ислоте © Angélica Montes Arango

Санта Крус дел Ислоте е малък коралов остров и един от най-малките в архипелага Сан Бернардо, намиращ се край бреговете на Колумбия. Площта на Санта Крус дел Ислоте е едва 2.4 акра (около 10 декара), но въпреки това на острова живеят над 1200 души, което го превръща в най-гъсто населения остров в света.

Гъстотата на населението е четири пъти колкото тази на Манхатън, макар че Санта Крус дел Ислоте няма нищо общо с Манхатън.

В най-гъсто населения остров не разполага с течаща вода, канализация или пък гробище. Токът е достъпен само по пет часа на ден, защото се произвежда от генератор. Прясната вода се доставя от колумбийския флот веднъж на всеки три седмици.

Добави описание

Снимка: Flickr

Генераторът, произвеждащ ток на острова, работи само от 19:00 до 23:00 часа. Това е и времето, когато жителите гледат телевизия. По време на големите футболни мачове пък хората събират средства помежду си, за да купят бензин, с който генераторът да работи по-дълго.

Всеки човек от развита страна би се запитал: „Защо хората живеят там при такива лоши условия за съществуване?”.

Смята се, че преди около 150 години група рибари от крайбрежния град Бару попаднали на Санта Крус дел Ислоте в търсене на ново място за риболов. След като пренощували на острова, рибарите били приятно изненадани, защото на Санта Крус дел Ислоте нямало комари – изключителна рядкост за този район от света.

Вижте още:

15 от най-забележителните острова в света

Раят на земята: 4 екзотични острова

Същите тези рибари решили да се заселят на кораловия остров и станали първите жители на най-гъсто населения остров днес.

Ако историята на Санта Крус дел Ислоте ви се струва интересна и решите да предприемете приключенско пътуване към този колумбийски остров, трябва да знаете няколко неща. В днешни дни на територията на Санта Крус дел Ислоте има 90 къщи, два магазина, един ресторант, дискотека и училище, разположени на площ с размерите на футболно игрище и половина.

Добави описание

Снимка: Hotel Punta Faro

Мястото в Санта Крус дел Ислоте е толкова ограничено, че много от структурите се разширяват върху вода чрез изкуствени средства. Единственото неусвоено място в Санта Крус дел Ислоте е пространство, голямо колкото половин тенис корт и то само защото приливът го залива.

Повечето жители на острова са рибари или служители, които работят в хотели на близки острови. Дълго време риболовът бил единственият поминък на местните жители на Санта Крус дел Ислоте, но с всяка изминала година рибните запаси намаляват, принуждавайки хората да си търсят друга работа.

Добави описание

Снимка: Flickr

Сега голяма част от приходите на жителите зависят от туризма. Най-близкият остров се нарича Мукура и на него има построени скъпи хотели, в които работят част от жителите на Санта Крус дел Ислоте. На туристите се предлагат активности като риболов, гмуркане с шнорхел и туристическо гмуркане. Други местни пък заработват, като продават сувенири и храни на туристите.

Въпреки всички трудности и неудобства, хората, живеещи в Санта Крус дел Ислоте, описват живота си като тих и спокоен. На острова не съществуват насилие и престъпления, ето защо никой не заключва дома си. Децата в Санта Крус дел Ислоте пък са описвани като „послушни” и „добре възпитани” от своя учител.

21.02.2017/Милена Алексиева

Още от "По света"

Австрия-културна разходка из вековете

Австрия-културна разходка из вековете

Австрия е една от най-посещаваните туристически дестинации. Освен че гарантира незабравимо изживяване сред Алпите, впечатлява и с внушително културно наследство, барокова архитектура и ненадмината музикална традиция.

Монте Изола – езерната красавица

Монте Изола – езерната красавица

Ако един остров може да бъде представен с определението езерна красавица, то това несъмнено е Монте Изола – божествено живописен, окъпан в зеленина и потънал в тишина. Предлагаме една зашеметяваща разходка из красотите на Италия.

Порто – град с харизма

Порто – град с харизма

Порто е един от най - харизматичните европейски градове, който крие безброй неопознати съкровища, тъй като често остава в сянката на португалската столица. Всеки посетил го обаче е категоричен, че с жизнената си атмосфера и мултиепохален облик, Порто е достоен да бъде първенец. Преценете сами!