Сицилия - душата на Италия

От 0 коментара0/5

Дестинация:
Палермо - Италия;

Ако искате да посетите Италия, защо не се отправите към остров Сицилия? Островът има много неща, които да предложи и с които да ви заинтригува. Научете кои места в Сицилия задължително трябва да видите и посетите, ако изберете тази италианска дестинация за следващата си почивка.

Сицилия

Снимка: iStock

"Сицилия е като нагледен урок по Италия за начинаещи. Там всички италиански достойнства и недостатъци са поставени под лупа, увеличени и ярко обагрени".

Сицилия е остров на природни красоти, история, противоречия и неизброими наслади – най-вече за очите и за небцето. Ако сте решили да се впуснете в едно вълнуващо приключение, то Сицилия е изключително подходящото място.

Открай време местоположението на остров Сицилия е негова благословия и проклятие. Навремето островът е бил същинска райска градина на земята. През три цветущи периода – докато е под древногръцко, арабско и норманско владичество, Сицилия се превръща във важна точка в Средиземноморския регион. За своята дълга история Сицилия е управлявана (обикновено зле) и от дошли отвън владетели.

15 от най-забележителните острова в света >>>

За добро обаче нейните някогашни завоеватели - древни гърци, римляни, вандали, картагенци, араби, нормани, французи, испанци са оставили изключителни културни богатства, архитектурни забележителности, мозайки и разбира се кулинария, която в годините изгражда традиции и вкусове, на които човек може да се наслади само на острова.

Ако пристигате в Сицилия със самолет, още в началото пушещият вулкан Етна ще ви спре дъха. Гледката към заснежените склонове на вулкана се разкрива още по-добре при кацане на летището в Катания и естествено при ясно време. Етна е най-високият и грандиозен вулкан на Европа (3323 метра) и нито една обиколка на Сицилия днес не може да се смята за пълна, ако той не е включен. За щастие Етна не изригва често въпреки името си – от древногръцката дума „горя”, (последно на 16 март 2017 г. вулканът изригна за трети път в рамките на по-малко от три седмици, изхвърляйки лава на височина до 200 метра в небето над Сицилия). Дими обаче непрекъснато.

Добави описание

Изглед към Етна от Таормина; Снимка: БГНЕС

Ако сте авантюрист и нямате нищо против да отделите един ден от приятната дрямка на плажа, за да тръгнете по склоновете към върха, то непременно го направете предварително организирано, за да не се налага да влизате в коловозите на високопроходимите джипове и да се лутате по пътищата засъхнала лава. Ако искате да се наслаждавате на заснежения и пушещ връх от разстояние, то поне опитайте специфичните за региона вина.

Интересно е, че на Етна има идеални условия за отглеждане на първокачествено грозде. За това допринасят голямата надморска височина и богатата добре дренажирана вулканична почва, рязката амплитуда в дневните и нощни температури пък забавя процеса на зреене, реколтата се прибира в късна есен, а от там вкусът става интензивен и наситен.

„Без Сицилия Италия не би имала душа. Сицилия е ключът към всичко” – е написал Гьоте 1787 г. по време на пътуването си до Италия, когато най-накрая стигнал до остров Сицилия.

Една от първите асоциации на човек, когато чуе Сицилия е мафия. Е, ако сте запалени по „Кръстникът” на Ф.Ф. Копола, то малкото градче Сивока е точното място, което трябва да видите. То се намира северозападно от Таормина по виещ се и живописен път нагоре в планината. Центърът на градчето посреща с легендарен бар и голяма метална скулптора на големия режисьор.

Вижте още:

Таормина – вълнуваща лятна ваканция

Агридженто е наследник на античния Акрагас, наречен от древногръцкия поет Пиндар "най-хубавият град на смъртните". Долина на Храмовете в Агридженто е в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО, а за някогашната прелест днес напомнят деветте храма, паметници от древността извън пределите на Гърция. Ако античните руини от храмовете на боговете Хера, Зевс Олимпийски, Херкулес, храма Конкордия не са ви достатъчни, то може да отделите и час, за да посетите дома на писателя Луиджи Пирандело, защото Агридженто е родното място на Нобеловия лауреат.

След като се заредите с достатъчно гледки от останките на темпио и гробници, може да се оправите към Порто Емпедокле и туристическата атракция Скала дей Турки. Белоснежното царство на Сицилия наподобяват едно природно стълбище, чиито стъпала водят към крайбрежието и свързват два великолепни плажа. Изваяна е в резултат на въздействието на морските вълни и вятъра в продължение на хилядолетия. Светещият на слънцето огромен бял масив е необичайно въздействащ спектакъл и е едно от най-посещаваните природни забележителности.

Отделете един ден за Сиракуза и югоизтока, това определено е най-обаятелното кътче на острова. Не пропускайте разходка до катедралата на Сиракуза и поседнете на стъпалата й. Именно пред бароковата фасада на катедралата и по Пиаца дел Дуомо крачеше очарователната Моника Белучи в ролята на Малена в едноименния филм на Джузепе Торнаторе, докато войници, търговци, адвокати забравяха да дишат, вперили поглед в нея, цъкаха с език, а съпругите им ги плясваха зад врата и вкарваха в „правия път”.

Добави описание

Пиаца Дуомо в Сиракуза е снимачната площадка на филма "Малена"; Снимка: БГНЕС

Ако искате да слезете под земята, то катакомбите на Сиракуза са най-обширните в Италия след тези в Рим. Входът към тях е край руините на църквата „Сан Джовани”, западно от Регионалния исторически музей. Важно е да знаете обаче, че само малка част от тях са отворени за посетители и то с организирани обиколки. Затворено е в периода от ноември до март. Макар че никой туристически справочник няма да ви го препоръча, ако искате да се докоснете до местните, отидете някоя сутрин на пазара за риба и зеленчуци в Ортиджа (стария град - остров Ortygia). Сергиите се зареждат на изгрев слънце и търговията върви до обяд.
Почитател ли сте на барока, то Ното е точното място. Градчето е издигнато от нищото, след като земетресението през 1693-та го заличава изцяло. Фасадите на сградите са от жълтеникъв камък, а балконите са с изящни декорации. Влизайки през Порта Реале по главната улица на Ното, ще сте заобиколени отляво и отдясно от безброй джелатерии, които предлагат уникален сладолед. Задължително опитайте лимоновия и мандариновия сладолед, които са фаворити сред местните и за техния вкус се споменава във всеки пътеводител.

Добави описание

Катедрала в бароковото градче Ното; Снимка: БГНЕС

В Рагуза и Модика може да се насладите на първокачествени сирена и шоколад. Средновековното градче Рагуза Ибла е най-добре да започнете да разглеждате от горе надолу - църквата Санта Мария деле Скале по виещата се надолу Корсо Мациани или се спуснете по 333-те стъпала към стария град.

Обичате ли големия град, шума, и чара на хаоса, то столицата Палермо е точно за вас. Палермо може би е единственото място в света, където са оставили белег всички основни Средиземноморски цивилизации. Сърцето на Палермо е белязано от бароковото кръстовище „Куатро Канти”, непосредствено до него се намира „Пиаца Претория” с „Фонтана на срама”, зад сградата на Общината е разположена църквата „Марторана”, където афрески, византийска мозайка и барок се сливат в хармоничен шедьовър. Една от най-необичайните и страховити забележителности на града са Катакомбите на капуцините, където се съхраняват останките на близо 8000 човека, а всяко тяло е в облеклото от своята епоха. Запомнящо е и посещение на най-големия пазар в Сицилия – Ла Вучирия, наподобяващ арабските пазари – ярък, жив спектакъл, пълен с викове. /БГНЕС

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Сицилия - душата на Италия".

Още от "По света"

Лисабон – стоте лица на един град

Лисабон – стоте лица на един град

Лисабон – името звучи някак екзотично, някак величествено и някак примамливо. Уютен и топъл, гостоприемен и романтичен – Лисабон сам „разказва”  историята си и като магнит привлича безброй почитатели.

Великата китайска стена

Великата китайска стена

Аз присъединих отделните княжества и обединих Китай, разруших старите стени и застави за да свържа защитните съоръжения на шестте царства. Положението е стабилно, моят народ живее щастливо, мъжете работят в полето, а жените се занимават с тъкане.

Порто – град с харизма

Порто – град с харизма

Порто е един от най - харизматичните европейски градове, който крие безброй неопознати съкровища, тъй като често остава в сянката на португалската столица. Всеки посетил го обаче е категоричен, че с жизнената си атмосфера и мултиепохален облик, Порто е достоен да бъде първенец. Преценете сами!