Скалните манастири на Метеора

1 коментар0/5

Ако още не сте решили къде да прекарате Великденските празници, предлагаме ви да отскочите до Метеора. Местността е приютила най-красивите манастири на Балканите.

Скалните манастири на Метеора
Скалните манастири на Метеора

Малко преди началото на Страстната седмица ви предлагаме чудесна идея за почивка за Великден. Метеора е място, запазило християнската вярва векове наред. Това го прави и много подходящо за отбелязване на Великден.

Метеора е местност в централните части на Гърция. Тук, на отвесни скали, високи около 600м.,  са разположени 7 действащи манастира, 6 от които достъпни за посетители. От други над 20 до днес са останали само руини. Въпреки това мястото пленява всеки турист, превръщайки го в топ туристическа дестинация в Гърция.

Не правете това в Гърция - 10 правила >>>

Скалите, върху които са изградени манастирите, са се образували преди 60 млн. години. Оформили са се след голямо земетресение и под влиянието на климатичните условия.

През X-XI век тук са се появили първите отшелници, които си построили олтари и места за живеене. По-късно пристигат и християнски монаси, които започват изграждането на манастирите. Всички материали за построяването на църквите са били слагани в мрежи и издърпвани горе на ръка.

До самите манастири се е стигало по въжени или подвижни стълби, или издълбани в скалата стъпала.

Съществували са над 25 манастира, като днес са запазени само 7

Как да стигнем до Метеора?

Метеора се намира на 541 км. от София.

С кола пътуването отнема около 7 часа, без почивките.

До тук можете да дойдете и с организиран транспорт. Почти по всяко време на годината се предлагат екскурзии до Метеора, чиято цена варира от престоя и мястото за нощуване.

Катерини - любима гръцка дестинация >>>

Скалните манастири на МетеораКъде да отседнем?

Най-добрият избор за нощувка в близост до местността Метеора са градовете Каламбака и Кастраки. Тук има множество хотели, където да останете. Нощувката на човек е около 100 лв. Цената може и да ви се вижда висока, но непосредствената близост до Метеора си заслужава. Резервирайте си стая предварително. Интересът към Метеора е огромен и може да се стигне до там, че да нямате място за нощувка или пък сте заплатили по-висока цена.

Солун - Нике срещу св. Димитър >>>

Мегало Метеору - най-големият манастир

Мегало Метеоро, познат още като манастира Преображение Господне или Метаморфосис Сотирос, е най-големият и най-старият от всички действащи манастири. Той се намира и на най-голяма височина. Затова, ако сте за кратко в Метеора, не пропускайте да го разгледате.

Познат е още като Големият Метеор. Манастирът е основан през XIV век от монаха Атанасий Метеорски. Днес тук можете да разгледате колекции от икони и ръкописи. Не пропускайте да разгледате и стаята, в която се пазят мощите на някои отшелници, живели потези места.

Важно: До манастира се стига по издълбани в стената каменни стъпала. Днес, за удобство на посетители, стъпалата са широки и удобни

Манастирът не е отворен за посещения във вторник. През лятото работи от 09:10 до 18:00 часа. През зимата работното време е същото, но манастирът е затворен всеки вторник и сряда.

Преди да направите програмата си за посещението на манастирите, проверете кога са отворени за туристи. За всеки манастир е различно.

Полезна информация

  • Входът към всеки един от шестте манастира, достъпни за посетители, е 2 евро
  • Важно е дамите да са с дълги поли и покрити рамене. Дори навън да е жега, носете си допълнителни дрехи, които да облечете преди да влезете в манастира
  • Метеора не е туристическа дестинация за 1 ден. Отделете поне един уикенд, за да разгледате пълноценно местността и манастирите
  • Най-доброто време за посещение е от късна пролет до ранна есен

08.04.2014/ Радослава Михайлова

1 коментарДобави коментар »

Penmar

От Penmar05.05.2016, 15:48 ч.

Посетихме Метеора по време на Великденските празници и останахме очаровани. Препоръчвам тази уникална християнска забележителност!

Виж всички коментари за "Скалните манастири на Метеора".

Още от "По света"

Динкелсбюл – романтика зад крепостни стени

Динкелсбюл – романтика зад крепостни стени

Динкелсбюл е като град от средновековна приказка. Достолепен, оживен и многоцветен. Динкелсбюл е един от трите укрепени германски града по маршрута Романтичния път и зад чийто крепостни стени ви очакват неподозирани приключения. Изживейте ги.

5 забележителности от филми и сериали

5 забележителности от филми и сериали

Имате ли любим филм или сериал? Ако да, то със сигурност понякога ви се е искало да се пренесете в света на героите му. В някои случаи това е напълно възможно. Вижте няколко забележителности от филми и сериали. 5 забележителности от филми и сериали

Синтра – португалското наследство

Синтра – португалското наследство

Да отидете в Португалия и да не посетите Синтра, означава, че не сте видели нищо. Защото Синтра е не само един от най-прелестните градове в Европа, но и образец за културно-историческата стойност на португалското наследство.