Верона - град на красота и любов

0 коментара0/5

Дестинация:
Верона - Италия;

Едно от най-романтичните места в Италия безспорно е град Верона. Той е идеалното място за романтична екскурзия в компанията на любимия човек. Вижте кои са забележителностите на Верона, с които градът ще ви покори.

Верона

Снимка: iStock

Денят на влюбените всяка година вдига продажбите на всички артикули, свързани с празника за Свети Валентин. Извън чисто комерсиалната страна на празника, той може да бъде и приятен повод да се обърне внимание на половинката.

Като период от годината 14 февруари е и добър вариант за пътуване, а каква по-подходяща дестинация за всички влюбени от Италия. Освен Венеция като дестинация, за влюбените има едно истински тематично място и то е Верона.

Прочетете още:

5 забележителности във Верона

Малкото градче е включено в списъка на ЮНЕСКО заради множеството архитектурни и исторически паметници от средновековието и от римско време. За запазеното изкуство от това време може да се съди и от музея на средновековните фрески (стенописи), показващи изяществото на художниците от миналото, които като пъстрота и като сюжетност наподобяват изящните византийски фрески.

Наследство от Римската империя са амфитеатърът, който е трети по големина в Италия, след колизеума в Рим и арената в Капуа, както и множество дворци в района.

Мостът на влюбените над река Сена в Париж може да е романтично място, но безспорно най-известното място, посещавано целогодишно от влюбени от целия свят, е дворецът на Жулиета, където според драмата на Шекспир се е разиграла и драматичната любовна история с възлюбения й Ромео.

Тази фиктивна история, плод на великия Уилям Шекспир, е всъщност реално съществуващ дворец от XIV век, който местните власти са решили да претворят в дома на фамилия Капулети от знаменитата драма на англичанина. Интересна подробност е, че Шекспир се е вдъхновил за това произведение от популярните по времето, когато се предполага, че е живял, италиански новели. От там идва и историята за враждата между двете италиански фамилии.

Това, разбира се, превръща мястото в любима дестинация за влюбените, които задължително се снимат до бронзовата статуята на Жулиета, чиито гърди блестят след допира на милиони туристи, дошли да се поклонят пред величието на любовта.

Добави описание

Интересен факт е, че дворецът е избран за дом на Жулиета основно заради външния балкон с класически архитектурен стил, който изиграва важна роля в драмата на Шекспир. В двореца е отредено и място за гроба на Жулиета, който също може да бъде посетен. Могат да се видят и множество популярни и по-малко известни картини, посветени на любовта между Ромео и Жулиета.

Туристически забележителности за суеверни >>>

В музея могат да бъдат разгледани и различни плакати на филми, адаптации на шекспировата драма, както и различни костюми на актриси, пресътворили образа на влюбената девойка. На показ са и костюмите на актьорите Ленърд Уайтинг и Оливия Хъси от кинотворбата на Франко Дзефирели от 1968 г., която печели и "Оскар" за най-добри костюми и кинематография.

Този дворец е избран не заради балкона обаче, а заради фонетичното съвпадение на неговите собственици от известната през средновековието фамилия фармацевти Капело.

Освен балкончето и статуята на Жулиета, в туристическа забележителност са се превърнали и артефактите на милионите туристи, посетили това място. Става дума за огромните пространства, покрити с фино изписани бележки и закрепени за сградата с дъвки или просто пъхнати в пукнатините на камъните с обещание за вечна любов и за щастие.

Алеята на целувката в Мексико >>>

Във Верона освен бутафорния дом на лирическата Жулиета има безброй много исторически места, които може да се посетят. Такова място е гробницата на фамилия Скалиджери делла Скала - господарите на Верона от 1260 до 1387 г. Благодарение на тази фамилия Верона става известна още през тъмните средновековни векове.

Добави описание

Мястото, където се намират техните гробове, е в непосредствена близост до фамилната църква "Санта Мария Антика". Паметник на един от най-известните херцози от фамилията - Франческо дела Скала, се намира в близост до църквата. Именно в двореца на Франческо дела Скала са живели много учени, художници и творци от това време. Известно е, че там за известно време е отседнал и Данте Алигиери, който е прекарал няколко години на мястото, след като е изпаднал в немилост в родната си Флоренция.

Верона освен това е наричан и градът на Аида. Причината за това е, че през 1913 г. за първи път е изпълнена в чест на 100-годишнината от рождението на Верди операта „Аида“. И до днес Арена ди Верона е един от символите на оперното изкуство, където продължават да се изпълняват образци от елитарното изкуство.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Верона - град на красота и любов".

Още от "По света"

Пътешествия като в романите

Пътешествия като в романите

По стъпките на Дюма, Жул Верн, Джейн Остин, Стендал, Кафка и Робърт Луис Стивънсън. 5 вълнуващи идеи, взети назаем от „101 места за романтика“

Дяволският град – новото природно чудо

Дяволският град – новото природно чудо

Дело на върховни сили или чудо на природата, от векове Дяволският град буди възхищението и страхопочитанието на туристите и е сериозен претендент в конкурса за нови 7 чудеса на природата. Дяволският град е гордостта на Сърбия. Посетете го!

Лугано – Монте Карло на Швейцария

Лугано – Монте Карло на Швейцария

Лугано е пленително швейцарско градче, намиращо се само на няколко километра от италианската граница. Това го прави изключително атрактивна дестинация - както за туристите, така и за някои от най-големите знаменитости на шоубизнеса.