Впечатляващото крайбрежие в Тасмания

0 коментара0/5

Остров Тасмания е една от перлите на Австралия, където човек може да види множество природни чудеса. Едно от тях е впечатляващото крайбрежие от скални колони, намиращо се в южната част на острова. Научете повече за древните скални колони по крайбрежието на остров Тасмания.

Зашеметяващите скални колони по крайбрежието на остров Тасмания
Зашеметяващите скални колони по крайбрежието на остров Тасмания © Flickr/Nishi Wojnar

Австралия е единствената държава-континент, което само по себе си е предпоставка за нейната изключителност. Заради своята отдалеченост и откъснатост Австралия разполага с уникален природен и животински свят, а в огромната ѝ площ могат да се видят какви ли не чудеса, сътворени от майката Земя.

Тайните на Операта в Сидни >>>

Остров Тасмания, намиращ се под югоизточната част на Австралия, също спада към пределите на страната. Той е позициониран на границата между Индийския и Тихия океан. Островът е наречен на холандския мореплавател Абел Тасман, който е първият европеец, посетил мястото през 1643 година.

Тасмания е известна с многобройните си национални паркове и резервати, богата флора и фауна, както и природни забележителности.

Бреговата линия в южната част на остров Тасмания, например, се състои от зашеметяващи скални колони, които се простират на 300 метра над морското равнище. Геолозите наричат тези скали „долерити” – с различна дължина и шестоъгълна форма.

Добави описание

Снимка: Flickr

Вижте още:

10 топ забележителности в Австралия

Впечатляващите скални колони вероятно са се формирали през юрския период (вторият период от ерата на динозаврите) – преди около 185 милиона години по време на масивно вулканично събитие, обхванало една трета от Тасмания. Колоните всъщност са част от непрекъснато образувание, простиращо се от Австралия, през Тасмания към Антарктика.

Самата идея, че забележителните скални колони са толкова древни и същевременно респектиращи, е достатъчен, за да си пожелае човек все някога да успее да ги види.

Ако пък остров Тасмания ви се струва твърде далечна и непостижима дестинация, трябва да знаете, че подобни скални колони се срещат и на други места по света. Някои от тях може да видите в Ирландия (Пътят на великаните), Уайоминг, САЩ (Дяволската кула), Испания (Los Organos) и Шотландия (Fingal’s Cave).

Добави описание

Снимка: www.australiantraveller.com

02.05.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Впечатляващото крайбрежие в Тасмания".

Още от "По света"

Венеция – градът на любовта

Венеция – градът на любовта

Венеция - урбанистична перла изникнала от водата на венецианската лагуна още през V век, винаги е очаровал целия свят със своите величествени дворци, романтични канали и красиви площади.

Дуръс (Драч) – магията на Албания

Дуръс (Драч) – магията на Албания

Дуръс е най-древният град в Албания. Градът предлага за всеки турист по нещо - 10 километра плажове, музеи, галерии, останки от древни забележителности. Научете повече за Дуръс и неговата албанска магия

Плаващата книжарница на Венеция

Плаващата книжарница на Венеция

"Либрерия Аква Алта" е една от най-оригиналните книжарници в света и сред най-популярните забележителности във Венеция. А най-хубавото е, че е лесно да я откриете - съвсем близо до площада Сан Марко.