10 любопитни факта за японската култура

1 коментар0/5

Японската култура е стара колкото света и необятна колкото вселената. Тя е прочута с изтънчената си кухня и изискани ритуали, с традиционните си изкуства и съвременна поп култура. Но уникалните й обществени привички и обичаи я превръщат в образцов културен модел в цял свят. Ето няколко любопитни факта от японския начин на живот.

10 любопитни факта за японската култура
10 любопитни факта за японската култура

При споменаването на Япония, мнозина се сещат за красивите гейши, облечени в пъстроцветни кимона и „обречени“ да забавляват обществото (а знаете ли, че много от тях всъщност са преуспяващи бизнес дами?), за воините - самураи с легендарни бойни умения, за  внушителните сумо – борци (включително нашият Котоошу), които трябва да спазват специален режим, за да поддържат форма, и за спиращите дъха градини с вишневи дървета, под които се организират традиционни пикници с японски чадърчета.

Да, всичко това е неразделна част от японската култура. Но ние ще обърнем внимание на културните порядки в обществото, благодарение на които нацията от Страната на изгряващото слънце векове наред блести с интелект, дисциплина и традиции, някои от които изключително любопитни и непознати за нас, балканците.

10 любопитни факта за японската култура

1. Японците са учтиви и трудолюбиви и със силна принадлежност към хармоничния живот. От малки се учат да работят за общото благо, вместо за личния си интерес и стриктно спазват йерархичните модели (в семейството, в бизнеса, в обществото). Възрастните хора са уважавани както у дома, така и навън.

2. Японците спазват желязна дисциплина дори в градския транспорт – качването става по реда на идване (което обяснява стройните войнишки редици на спирката), а не по метода на избутванетто. А шофьорите носят бели ръкавици и фуражки.

3. Билетът се плаща на слизане от автобуса, чрез автомат до първата врата, който връща и ресто. Затова качването става през задните врати и се слиза само през първата. Качването през първата врата е позволено само на начална спирка.  

В Япония предлагат сватба във влак

4. В Япония нивото на безработица е едва 4 %. Служителите почиват само седмица в средата на август, и имат право да купуват алкохол едва след 18:00 ч. А за да се стимулира продуктивността им за предстоящия работен ден, в много компании се оргазнизира сутрешна физзарядка.

10 любопитни факта за японската култура

5. Храненето е ритуал. Докато в повечето общества сърбането и разсипването на храна по покривката се смята за липса на обноски, в Япония те са показател, че храната е вкусна, особено при гостуване за обяд или вечеря.

6. Оризът може да присъства на трапезата по всяко време, включително за закуска. При всяко хранене се поднася чай, а сред традиционните мезета е сурово конско месо, нарязано на тънко (басаши).

4 основни правила на японското хранене

7. Обувките, с които се ходи навън, не се внасят в дома. Вместо тях се обуват пантофи или дървени сандали, с които обаче не бива да се стъпва върху рогозките за сядане на пода (татами). За напомняне служи издигането на пода в съответните помещения (15 см. на входа и средно 3 см в стаята за хранене).

8. Духането на носа на обществено място се смята за неуместно, но е приемливо мъжете да се облекчават по стените на сградите.

9. Технологиите са господстваща сила. Около 95 % от жителите карат автомобили с автоматични скорости. Вратите на такситата (черни коли с бели дантели на седалките) се отварят автоматично от шофьора (и при качване, и при слизане), а пътникът получава сериозно порицание, ако посегне с ръка.

Токио ще бъде домакин на Олимпиадата през 2020 г.

10 любопитни факта за японската култура

10. Някои рождени дни са с особена важност в японската култура – 20-ият (навършване на пълнолетие), 60-ият, 77-ият, 88-ият и 99-ият. Известно е, че продължителността на живот тук е по-висока в сравнение с повечето страни по-света, а раждаемостта – изключително ниска, затова и тези годишнини се приемат като важни крайъгълни камъни в индивидуалния житейски път.

Кимура си отиде на 116 години

А вие знаете ли друг любопитен факт за японската култура и допада ли ви тя?

 

20. 09. 2013 г. / Цвети Тошева

1 коментарДобави коментар »

Блум

От Блум20.09.2013, 19:18 ч.

Допада ми много. Най-харесвам безпристрастността, с която приемат и най-големите трагедии.

Виж всички коментари за "10 любопитни факта за японската култура".

Още от "Полезно и любопитно"

Подготовка за романтично пътуване

Подготовка за романтично пътуване

Без значение дали с половинката ви сте заедно от години или от няколко дни, едно романтично пътуване ще разгори страстта помежду ви и ще подхрани близостта ви. Защото романтичното пътуване е начинът да кажете на любимия си „Обичам те“ без д

На хотел в европейски замък - кралска ваканция

На хотел в европейски замък - кралска ваканция

Не е задължително да сте със синя кръв, за да отседнете в средновековен замък. Нито пък са ви нужни купища пари, за да си позволите кралска ваканция.  Много замъци в Европа са превърнати в луксозни хотели срещу достъпно заплащане. Изберете един!

100 туристически идеи за празниците

100 туристически идеи за празниците

Задават се четири почивни дни и може би в съзнанието ви се оформят планове за кратко пътешествие.