5-те най-щастливи страни в света за 2016

0 коментара0/5

Искате ли да бъдете щастливи? До някаква степен това зависи и от мястото, в което живеете. Разберете кои са 5-те най-щастливи страни в света за 2016 година.

Копенхаген, Дания
Копенхаген, Дания © iStock

Щастието е едно от най-желаните неща от всеки един човек, наред със здравето и любовта. Щастието е състояние на духа и ума, което обаче може да бъде повлияно до голяма степен от заобикалящата среда.

В края на 2016 година проучване определи кои са най-щастливите страни в света за изминалите 12 месеца. От 2012 година насам World Happiness Report изследва глобалното щастие. За изследването се ангажират експерти от различни области, чиято цел е да измерват благосъстоянието в страните в целия свят.

Вижте още:

10-те най-посещавани града по света през 2016

Индексът на щастие се определя от данните за материални ресурси, БВП на глава от населението, индивидуалната свобода, стабилните социални котакти, продължителността на живота, доброто управление, възприятията за корупция и достойните условия на труд.

Все по-често нивото на щастие се разглежда като мярка за напредък на една нация. И така – кои са 5-те най-щастливи страни в света за 2016 година?

Дания

Дания е най-щастливата страна в света за 2016 година и една от най-проспериращите държави в световен мащаб. Работещите в Дания се радват на подкрепящи ги синдикални права, а средната продължителност на живота е 80 години. Правителството плаща и медицинските грижи на всички свои граждани.

Копенхаген – домът на Малката русалка >>>

Дания

Швейцария

Втората най-щастлива страна в света за 2016 година е Швейцария. Нейните граждани са едни от най-богатите хора в света. Швейцарците работят по средно 32.5 часа на седмица, а средната продължителност на живота е почти 83 години. В Швейцария и процентът на хора със затлъстяване е много нисък.

Швейцария

Исландия

Исландия е трета сред най-щастливите страни за 2016 година. Нивото на грамотност в Исландия е почти 100%, а страната има богата литературна култура. В Исландия нивата на престъпност са изключително ниски и държавата не е активна военно. Страната има красива природа и всяка година гражданите ѝ засаждат много дървета. Може би и това е една от причините в Исландия нивата на замърсяване да са много ниски.

Рейкявик – северна приказка >>>

Исландия

Норвегия

Четвърта в списъка с най-щастливите страни за 2016 година се нарежда Норвегия. В тази скандинавска страна има нисък процент престъпност, красива природа и ниски нива на замърсяване. Жителите на Норвегия работят средно по 34 часа на седмица.

Норвегия

Финландия

Топ 5 на най-щастливите страни в света за 2016 година се завършва от Финландия. В тази страна равенството между половете е видимо, имайки предвид, че почти половината от правителствените служители са жени. Във Финландия има нисък индекс на корупция и ниски нива на безработица.

Финландия

В топ 10 на най-щастливите страни в света за 2016 година се нареждат още: Канада (номер 6), Холандия (номер 7), Нова Зеландия (номер 8), Австралия (номер 9) и Швеция (номер 10).

27.12.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5-те най-щастливи страни в света за 2016".

Още от "Полезно и любопитно"

Уникален остров до Сардиния за 2,94 млн. евро

Будели - остров с розови плажове

Будели е райско кътче в близост до Сардиния, а средиземноморският климат и приказните плажове от розов пясък го превръщат в популярна туристическа атракция.

7 любопитни факта за китайската култура

7 любопитни факта за китайската култура

Китай е държава с древна култура, коренно различна от всичко познато ни в Европа. Китай е държава, в която почитта към предците е в най-висока степен, а музиката, изкуството и културата са с корени от хилядолетия назад. Вижте 8 любопитни факта за китайската култура

Най-празничните градове в света

Най-празничните градове в света

Чуждите народи знаят как да си създават празнично настроение, с което да правят живота малко по-безгрижен и по-блажен. Затова, ако атмосферата у нас не ви се струва достатъчно коледна, почерпете вдъхновение от най-празничните градове в света.