6 ползи от къмпинга

1 коментар0/5

Къмпингът е едно по-нестандартно решение за почивка, което обаче има своите многобройни почитатели. Вижте заради кои неща си заслужава да замените хотела с палатка или по-специално кои са 6-те ползи от къмпинга.

6 ползи от къмпинга
 © iStock

На море или в планината – къмпингуването е вълнуващо приключение, което кара човек да се наслаждава максимално на своята почивка сред природата. Разбира се, престоят в палатка не е по вкуса и дори по силите на всеки човек.

Въпреки това къмпингът има милиони фенове по целия свят, които оценяват и предпочитат именно почивката по този нетрадиционен начин. Това едва ли е случайно – къмпингът носи много ползи за физическото, психическото и емоционалното състояние на човек. Ето и 6 от тях:

„Изключване” от технологията

В 21-ви век все по-малко са хората в развитите страни, които остават незасегнати от технологиите и социалните медии. Къмпингът дава една друга перспектива на човека, подтиквайки го да „изключи” дори временно от технологиите. Когато хората къмпингуват, те започват да усещат живота по различен начин.

На къмпинг по Черноморието >>>

Намаляване на стреса

Високите нива на стрес са огромен проблем за много хора. Контактът с природата по време на къмпинг неминуемо намалява нивата на стреса и кара човек да се чувства по-спокоен и щастлив. Къмпингът е идеален за хора, склонни към тревожност и депресия. Дори само няколко дни къмпингуване може да се окаже от полза за намаляването на стреса.

Нови дейности и по-голяма активност

На къмпинг хората са по-активни физически и опитват нови дейности сред природата. Това е полезно, независимо от болката, а понякога и от умората, които изпитваме непосредствено след тях. Подобни приятни физически активности са страхотен начин човек да подобри настроението си. Какво по-хубаво от ново предизвикателство, което и изгаря калории?

Прочетете още по темата:

5 проблема по време на къмпинг

Какво да вземете, когато тръгвате на къмпинг?

Добави описание

Чист въздух

Кислородът е жизненоважен, а чистият въздух е блаженство за тялото. Допълнителният кислород и чистият въздух, които получавате, докато сте на къмпинг, карат тялото да произвежда повече серотонин. Това е и едно от обясненията защо човек се чувства по-щастлив сред природата. Ето защо се замислете да планирате някои слънчев уикенд, а защо не и повече време, което да прекарате на къмпинг сред природата.

Увеличен прием на витамини и минерали

Когато сте навън, тялото ви веднага абсорбира огромни количества слънчева светлина, а това означава много витамини. Витамин D помага на тялото ви да абсорбира калций и фосфор – два минерала, които са от съществено значение за здрави кости и зъби. Ето ви още една причина да обичате къмпинга.

Не забравяйте да предпазвате кожата си, докато я излагате на слънце. Помислете за надеждна слънчева защита и подходяща козметика.

По-добри взаимоотношения

Къмпингът укрепва взаимоотношенията с хората, които са избрали да бъдат заедно сред природата. По-добрата комуникация се дължи и на факта, че хората общуват очи в очи, а не чрез смартфоните си. Освен това на къмпинг човек може да се почувства като „елемент” от една специална общност.

20.06.2017/Милена Алексиева

Още от "Полезно и любопитно"

6 безплатни мобилни приложения за всеки турист

6 безплатни мобилни приложения за всеки турист

Да се изгубите по време на екскурзия е най-очакването нещо, което може да се случи на всеки турист. Но замисляли ли сте с колко още проблеми има огромен шанс се сблъскате по време на пътуването си?

7 идеи за подаръци за пътешественици

7 идеи за подаръци за пътешественици

Ако още не сте напазарували коледните подаръци, вижте няколко идеи, които ще се харесат на любителите на пътуванията. В списъка ни има както по-скъпи варианти, така и някои по-достъпни идеи

Свети Валентин / Трифон Зарезан може да се прекара и скромно – важна е компанията на любимия.

Как да планирате пътуване за Свети Валентин?

Дори да не сте почитатели на празника на влюбените Свети Валентин, 14-ти февруари е чудесен повод да организирате едно малко бягство от реалността с любимия човек. Само, за да се откъснете от дома и работата. Ето няколко съвета, които ще улеснят планирането на едно романтично-идилично пътуване за Свети Валентин.