Как да правите снимки като професионални фотографи

2 коментара0/5

Независимо от това къде се намирате и какво искате да заснемете, съществуват някои тънкости, които ще ви помогнат да се сдобиете със страхотни снимки. Разберете как да правите снимки като професионални фотографи.

Занзибар
Занзибар © Личен архив

В момента се намираме в сезона на почивките. А задължителният елемент от всяка почивка са снимките. Фотосите са ценните спомени, които остават във времето, но направата на наистина добра снимка не е толкова лесна задача.

Къде трябва да застанете, за да имате най-подходящия ъгъл?

С или без светкавица?

Как да направите плажна снимка, без да се сдобиете с пясъчно-морско клише?

Полезни съвети, отговарящи на тези и други въпроси, дава фотографът Лорънс Нора. Независимо дали снимате със своя смартфон или с фотоапарат, ключът е да знаете точно какво да направите във всеки един момент:

  • Когато сте на плажа

Плажовете са най-красиви, когато слънцето изгрява и залязва. Тогава е по-лесно да се работи със светлината и се получават по-ефектни кадри. По тази причина е желателно да ограничите снимките през останалата част на деня. За да избегнете клишето „плаж-море“, най-добре се съсредоточете върху конкретен елемент, чийто фон могат да бъдат морето и пясъка.

Добави описание

  • Когато сте в планината

Това е чудесно място, където може да включите хора в своите пейзажни снимки. Така ще създадете усещане за мащабност, а и на фона на човека или хората в кадъра по-лесно ще предадете величието на планината. Природата е достатъчно красива и разнообразна, за да я заснемете под различни форми. Може да добавите и някой филтър, за да подсилите цветовете. Избирането на конкретен детайл също е добър подход, с който да получите идеалната снимка.

Добави описание

  • През нощта

Нощната фотография е много трудна за овладяване, особено без подходящото оборудване. Ако обаче не разполагате с добър фотоапарат, а разчитате само на своя смартфон, постарайте се да го стабилизирате колкото може повече. Опитайте се да правите нощните си снимки на възможно по-осветени места (под улична лампа, например), за да се възползвате максимално от светлината.

Трикове, с които по-лесно ще опаковате багажа си >>>

  • Когато сте на улицата

Добрата улична фотография се свежда до това да намерите най-показателните моменти и сцени, а след това да ги заснемете с вашия фотоапарат или телефон. Пазарите и улиците са подходящи места, с които да започнете. Не забравяйте да поглеждате и нагоре – има много интересни неща над вас.

Добави описание

  • Вашите приятели

Най-хубавите снимки са естествените. Това означава кадрите, запечатали абсолютно произволни моменти. Ето защо, ако искате да направите наистина хубави снимки на вашите приятели, вие трябва да ги „дебнете“. Резултатът е наистина впечатляващ.

В самолета: Как да „оцелеем“ на средната седалка >>>

  • Животни

Приближете се до тяхното ниво, за да получите най-интересните животински снимки. Снимайте животните в тяхната естествена среда, а ако имате възможност акцентирайте върху техните очи – те разказват история.

Добави описание

  • Храна/Напитки

Снимките с храна или напитки буквално завладяха социалните мрежи. Те са едни от най-разпространените след селфитата. Повечето хора обаче избират да снимат храната си отгоре или чрез така наречения „птичи поглед“. Ако искате да правите по-различни снимки с храна/напитки, тайната е да намерите подходяща светлина. За предпочитане е тя да бъде естествена, но ако нямате тази възможност, трябва да извлечете максимума от това, с което разполагате. Салфетките могат да ви служат като рефлектори. Фокусирайте камерата само върху храната или напитките, като по този начин ще получите дори още по-ефектна снимка.

Добави описание

  • Непознати хора

Ако пътувате някъде в чужбина, може да срещнете човек, който наистина да ви впечатли (най-вече с начина, по който изглежда или с това, което прави). Не си позволявайте обаче да го снимате веднага. Първо го заговорете и след това му поискайте разрешение да направите снимка.

12.07.2016/Милена Алексиева

2 коментарaДобави коментар »

El_Niko

От El_Niko13.07.2016, 00:11 ч.

В цялата статия има само празни приказки и нищо съществено, а половината от снимките не стават!

Виж всички коментари за "Как да правите снимки като професионални фотографи".

Още от "Полезно и любопитно"

Кулинарен туризъм: Какво закусват по света?

Кулинарен туризъм: Какво закусват по света?

Чуждестранната кухня е част от преживяването, когато сте на почивка. Понякога обаче типичните за страната ястия се оказва твърде екзотични. Вижте какво закусват по света.

Как да изберете най-подходящата дестинация за лятна почивка?

Как да изберете най-подходящата дестинация за лятна почивка?

Изборът на дестинация за лятна почивка е колкото вълнуващ, толкова и оспорван въпрос. Защото трябва да бъде съобразен с интересите на всички пътуващи–семейство, приятели, половинка. Ето как да изберете най-подходящата дестинация за лятна почивка.

Туристически атракции за любителите на котки

Туристически атракции за любителите на котки

Обожавате котките, но по някаква причина не можете да си отглеждате вкъщи? Или имате, но ужасно ви липсва, когато пътувате? В много държави по света са помислили за вас като са създали туристически атракции специално за любителите на котки. Вижте кои са те!