Как да правите снимки като професионални фотографи

2 коментара0/5

Независимо от това къде се намирате и какво искате да заснемете, съществуват някои тънкости, които ще ви помогнат да се сдобиете със страхотни снимки. Разберете как да правите снимки като професионални фотографи.

Занзибар
Занзибар © Личен архив

В момента се намираме в сезона на почивките. А задължителният елемент от всяка почивка са снимките. Фотосите са ценните спомени, които остават във времето, но направата на наистина добра снимка не е толкова лесна задача.

Къде трябва да застанете, за да имате най-подходящия ъгъл?

С или без светкавица?

Как да направите плажна снимка, без да се сдобиете с пясъчно-морско клише?

Полезни съвети, отговарящи на тези и други въпроси, дава фотографът Лорънс Нора. Независимо дали снимате със своя смартфон или с фотоапарат, ключът е да знаете точно какво да направите във всеки един момент:

  • Когато сте на плажа

Плажовете са най-красиви, когато слънцето изгрява и залязва. Тогава е по-лесно да се работи със светлината и се получават по-ефектни кадри. По тази причина е желателно да ограничите снимките през останалата част на деня. За да избегнете клишето „плаж-море“, най-добре се съсредоточете върху конкретен елемент, чийто фон могат да бъдат морето и пясъка.

Добави описание

  • Когато сте в планината

Това е чудесно място, където може да включите хора в своите пейзажни снимки. Така ще създадете усещане за мащабност, а и на фона на човека или хората в кадъра по-лесно ще предадете величието на планината. Природата е достатъчно красива и разнообразна, за да я заснемете под различни форми. Може да добавите и някой филтър, за да подсилите цветовете. Избирането на конкретен детайл също е добър подход, с който да получите идеалната снимка.

Добави описание

  • През нощта

Нощната фотография е много трудна за овладяване, особено без подходящото оборудване. Ако обаче не разполагате с добър фотоапарат, а разчитате само на своя смартфон, постарайте се да го стабилизирате колкото може повече. Опитайте се да правите нощните си снимки на възможно по-осветени места (под улична лампа, например), за да се възползвате максимално от светлината.

Трикове, с които по-лесно ще опаковате багажа си >>>

  • Когато сте на улицата

Добрата улична фотография се свежда до това да намерите най-показателните моменти и сцени, а след това да ги заснемете с вашия фотоапарат или телефон. Пазарите и улиците са подходящи места, с които да започнете. Не забравяйте да поглеждате и нагоре – има много интересни неща над вас.

Добави описание

  • Вашите приятели

Най-хубавите снимки са естествените. Това означава кадрите, запечатали абсолютно произволни моменти. Ето защо, ако искате да направите наистина хубави снимки на вашите приятели, вие трябва да ги „дебнете“. Резултатът е наистина впечатляващ.

В самолета: Как да „оцелеем“ на средната седалка >>>

  • Животни

Приближете се до тяхното ниво, за да получите най-интересните животински снимки. Снимайте животните в тяхната естествена среда, а ако имате възможност акцентирайте върху техните очи – те разказват история.

Добави описание

  • Храна/Напитки

Снимките с храна или напитки буквално завладяха социалните мрежи. Те са едни от най-разпространените след селфитата. Повечето хора обаче избират да снимат храната си отгоре или чрез така наречения „птичи поглед“. Ако искате да правите по-различни снимки с храна/напитки, тайната е да намерите подходяща светлина. За предпочитане е тя да бъде естествена, но ако нямате тази възможност, трябва да извлечете максимума от това, с което разполагате. Салфетките могат да ви служат като рефлектори. Фокусирайте камерата само върху храната или напитките, като по този начин ще получите дори още по-ефектна снимка.

Добави описание

  • Непознати хора

Ако пътувате някъде в чужбина, може да срещнете човек, който наистина да ви впечатли (най-вече с начина, по който изглежда или с това, което прави). Не си позволявайте обаче да го снимате веднага. Първо го заговорете и след това му поискайте разрешение да направите снимка.

12.07.2016/Милена Алексиева

2 коментарaДобави коментар »

El_Niko

От El_Niko13.07.2016, 00:11 ч.

В цялата статия има само празни приказки и нищо съществено, а половината от снимките не стават!

Виж всички коментари за "Как да правите снимки като професионални фотографи".

Още от "Полезно и любопитно"

Къде се произвежда най-вкусната бира в Европа?

Къде се произвежда най-вкусната бира в Европа?

Позната на света от древни времена, днес бирата се нарежда сред любимите питиета и на мъже, и на жени. А няколко европейски държави са превърнали производството на бира в своя история. Знаете ли къде се произвежда най-вкусната бира в Европа?

Съвети за здравословно пътуване

Съвети за здравословно пътуване

Предстои ви пътуване, за което мечтаете от дълго време. Направили сте планове, резервирали сте хотел и сте приготвили багажа си. И се надявате да останете здрави, за да се насладите пълноценно на почивката си. Но това донякъде зависи от вас.

Застраховката при пътуване – необходимост или лукс

Застраховката при пътуване – необходимост или лукс

Когато се приготвяме за път, освен багажа, ни е необходим и определен набор от документи. Застраховката е един от тях.